- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
964

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

964

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 50

jag för övrigt ar alldeles för obevandrad i spindlarnas värld, utan jag ämnar endast agna uppmärksamhet åt detsamma från rent lekmannamässiga synpunkter. Då står det först och främst klart, att var och en, som önskar göra spindlarna till föremål för sina studier och iakttagelser i naturen men som ar hänvisad till att på egen hand tränga in i ämnet, här har fått en utomordentlig hjälp och en utgångspunkt för sitt arbete. Men icke nog härmed. Skulle boken endast vända sig till det försvinnande fåtal, som redan förut intresserar sig för denna djurgrupp, skulle den näppeligen vara värd att här i dessa spalter omnämnas. Nu ger den åt var och en av oss, för vilken naturen betyder något, mer an en stunds lustvandring och en smula förströelse, en inblick i ett stycke natur, som för de flesta ar en sluten värld. Den ger oss glimtar av en tillvaro, som ar förvånansvärt rik på dramatiska händelser, en graciös och luftig arkitektur, brådskande liv och ömma modersomsorger, kort sagt - vår egen tillvaros alla händelser i en bisarr och brokig omklädnad. Men naturligtvis ar Nielsens bok i första hand ett vetenskapligt arbete, som ej vänder sig till en alltför bred publik. Den ar ej en populärvetenskaplig skildring och ej lagd på den breda, folkliga bas, som exempelvis fallet ar med de utomordentliga arbetena av Fabre, Adlerz och Bergsöe. Förf. själv ar emellertid ej i första hand vetenskapsman utan människa. Och det ar detta, som gör hans bok särskilt värdefull för oss- lekmän. Hans språk blir aldrig torrt men går heller aldrig till den motsatta ytterligheten. Understundom, då det ar något som särskilt intresserar honom, får stilen en konstnärligt betonad prägel, och hans framställningskonst besjälas då av hans djupa förståelse för och kärlek till ämnet. Ett enda prov härpå tillåter jag mig att här lämna. Förf. skildrar korsspin-delhanens egendomliga frieri till honan. Den stackars hanen vågar sig på grund av honans kannibaliska tendenser ej genast fram till hennes nät utan stannar blygt i utkanten och knackar på, d. v. s. han fattar tag med frambenen i nätets trådar och sätter dessa i dallring.

Det ar, som om han spelade på ett en-strängat instrument för den älskade, som icke uppfattar melodin genom örat utan genom n’ätets skälvning. Man kan inte, när man ser hanen vid sitt stumma instrument, låta bli att tanka på Gösta Berlings saga, där kavaljeren Löwenberg sitter ooh spelar Beethoven på sitt målade klaviatur.

Den värld förf. skildrar ar en värld vid sidan om människans allfarsvägar. Den ligger där oberörd av vårt jäkt, av vara intressen och vår strävan. Endast sällan nå våra blickar dit. Men då händer också, att vi hejda oss ett ögonblick och tjusade blicka på det skådespel, som rullas upp framför oss. En

och annan av oss blir också bergtagen av allt han ser, och till dessa lyckliga hör E. Nielsen.

Nielsens bok framträder i en mycket förnämlig utstyrsel. Den ar tryckt på tjockt, glättat papper och illustrerad med mer an 450 fotografier och teckningar. Då den dessutom ar sa omfattande, att den sträcker sig över 700 sidor, kan man inte- annat an förvåna sig över att den ej betingar ett högre pris. Orsaken ar helt enkel den, att arbetet ar utgivet med understöd av den förnämliga Carlsbergsfonden.

Många av fotografierna äro av den konstnärliga halt, att det ar en ren njutning att bläddra i boken. Litet var veta vi ju, hur vackra de daggbestänk-ta spindelvävar, som bekläda buskar och gräs en tidig sommarmorgon, kunna vara. Men man kan ändå inte låta bli att häpna över all den skönhet, som ar förborgad i alla de spindelnät av olika slag förf. fångat med sin kamera. Lorentz Bolin.

Sovjetryska scenerier. Av Margit Palmaer. Albert Bonniers förlag, Stockholm. Kr. 6: 75.

Då Studentska av Margit Palmaer utkom, mottogs den i litterära kretsar med snart sagt oblandad glädje. Man rent av sökte övertrumfa varandra att i tidningarnas spalter överhölja författarinnan med lovord.

Sa deltog denna lovande författarinna i en resa, som några svenska kommunister företogo på rysk inbjudan till det omdebatterade och omtvistade landet i öster. Då hon framförallt tycks ha sökt att få en inblick i de skolförhållanden därborta, som visades för resenärerna, och i ovannämnda bok velat skildra vad hon sett och upplevat, torde det böra intressera att ta del av vad hon funnit.

Boken ar skriven med en slags nonchalant köld, ehuru man ändock tydligt märker författarinnans sympatier. Kompositionen ar icke den bästa; åtskilliga upprepningar stöta. Likaså tycks författarinnan ha sökt att till rent av ytterlighet tillämpa, vad hon

DAMERNAS EGEN

MED VECKANS SKÖRD

av nyheter, aktuella och kulturell

3dun I ill de svenska hemmen

ID£IN ar en vaken, Intelligent och angenäm

ciceron i tidens alla frågor

IDZINftar stolta litterära traditioner som

en stab av Sveriges bästa pennor sfär-

k er f och fullföljer

IDZINcfr därför oumbärlig och oersättlig for* de bildade svenska

: Vppl.

77*- Uppl Hi 15:-9’- » « S*-

prenumerera i god Hd l

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0972.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free