- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
44

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

SVENSK

Nr 3

Gift lärarinna, vilkens man icke ar berättigad till dyrtidstillägg av statsmedel, äger tillgodoräkna sig dyrtidstillägg för barn (såsom familj försörj are), endast om mannen ar på grund w bristande arbetsförmåga väsentligt urståndsatt att bidraga till familjens underhål), således icke på grund av t. ex. mannens arbetslöshet.

Förhållandena vid början av kalenderkvartalet äro grundläggande for beräkningen av dyrtidstillägget. T. ex. for barp, som den 2 januari uppnår 16 ar, utgår dyrtidstillägg till och med mars manad; for barn, som födes den l januari, utgår dyrtidstillägg först från och med april; icke familjförsörjande lärare, som i början av januari uppnår 25 ar, räknas till kategorien »under 25 ar» till och med mars manad.

Barntillägg får icke for samma tid utbetalas från mer an en befattning (huvudbefattningen).

Barnets utveckling och uppfostran.

Över detta ämne höll professor Jae-derholm, Göteborg, en serie föreläsningar i Grängesberg den 29-31 dec. 1928. Lördagen den 29 talade han om Barnets utveckling och ratta uppfostran fore skoltidens början. Denna rubrik omfattade tre föreläsningar: Den tidigare barndomens utveckling, åskådliggjord med en serie amerikanska foton av barn inom åldersstadiet i fråga, Barnfelen, deras förklaring och bot samt Personlighetsutvecklingen under föTSkolåldern. Gemytlig och okonstlad i sitt uppträdande höll tal, auditoriets intresse på helspänn de tre timmar nu nämnda föreläsningar omfattade.

Den 30 fortsattes föreläsningsserien under rubriken Barnets intellektuella utveckling. Denna rubrik var uppdelad i fem underrubriker: Utveck-lingsprövning av fyraåriga barn, varvid en pojke och en flicka fingo tjänstgöra som prövningsobjekt, Intelligensprövning av åttaåriga barn, också med ett par grängésbergstöser som objekt och därvid man kunde konstatera, att för åttaåringar ar det en svar uppgift att rättvända en mening, i vilken orden blivit omkastade, Ur den nyare intelligensforskningen, Om minne, glömska och inlärning samt Om tröttheten och dess övervinnande, särskilt med hänsyn till skolarbetet. Denna dags föreläsningar pågingo i sex timmar och följdes med lika stort intresse som den föregående dagens. Publiken uppgick förmodligen vid varje föreläsning till närmare 150 personer, däribland många folkskolans lärare och lärarinnor.

Nyårsaftonen fortsattes och avslutades serien under huvudrubriken Makt eller kärlek i uppfostran? Denna rubrik var uppdelad i två underrubriker : Om tvång och intresse i uppfostran och undervisning och Om ungdomen i brytningsåren.

Som slutomdöme om föreläsningsserien må sägas, att om man också inte kan acceptera allt, som den populäre föreläsaren framhöll, sa voro hans föreläsningar av utomordentligt stor betydelse för oss skolfolk.

T. Liljeholm

Fel i distribueringen av tidningen (om några nummer utebli eller dylikt) anmäles å posten, ej hos oss.

Allt for Alla beriktigar.

Från redaktionen för Allt for Alla ha vi mottagit följande, för vilket vi med nöje bereda plats.

Till Redaktionen" av Svensk Läraretidning,

Stockholm.

Med anledning av den artikel i Eder ärade tidnings första nummer iför detta ar, där »Allt for Alla» förebrås att ej bereda plats for beriktiganden, anhålla vi att få lämna följande upplysningar:

Vi äro de första att beklaga, att oriktiga uppgifter om folkskollärarnas löner genom en olycklig tillfällighet kommit att inflyta i tidningens frågeavdelning. Sa snart vi uppmärksammat det felaktiga i svaret, gjordes en rättelse för införande i frågespalten, vilken rättelse dock på grund av tekniska skal - Allt för Alla måste nämligen pressläggas ungefär en månad före utgivningsdagen - icke kunnat inflyta förrän i nr 2 detta ar.

Utom genom meddelande i Eder tidning ha vi från enskilda personer mottagit påpekanden om oriktigheten i svaret. Till dessa personer har - där vederbörande icke uppträtt anonymt - i vanlig ordning meddelats i brev, att rättelse skulle komma att införas, och samtidigt har i breven förklarats anledningen till det skenbara dröjsmålet med korr’geringen. Att Eder insändare icke erhållit sådant svar beror - därom bedja vi Eder vara övertygade - uteslutande på ett förbiseende, orsakat av den utomordentliga omfattningen av den post, som dagligen inkommer på redaktionens bord.

I det vi översända det nummer av Allt for Alla, i vilket rättelsen införts, våga vi hysa den förhoppningen, att även Eder insändare efter ovanstående upplysningar skall finna, att vi icke medvetet försummat någonting för rättställande av de första felaktiga uppgifterna.

Med utmärkt högaktning

Red. av Allt för Alla.

Den i Allt för Alla för den 13 januari införda rättelsen ar av följande lydelse:

EÄTTEILSE.

I svaret ang. folkskollärares lon i nr 49 f. å., hade ett beklagligt fel insmugit sig. Då nämnda svar härigenom blev i hög grad missvisande, meddela vi här det riktiga och full-ständigade:

För ordinarie lärare vid folkskola skall avlöningen utgå med 2,100 kr. för manl!g och 1,900 kr. för kvinnlig lärare, vartill kunna, efter resp. 5, 10 och 15 ar, komma tre ålderstillägg, vart och ett å 300 kr. för manlig och 200 kr. för kvinnlig lärare. Dessutom åtnjutes fri hostad och d:o bränsle eller motsv. ers. enl. ortens pris (3 rum och kök för manlig, 2 rum och kök för kvinnlig lärare). - För e. o. och vik. lärare utgå 1,700 kr. för manlig och 1,500 kr. för kvinnlig samt fri bostad och d:o bränsle eller ers. (Ett rum och kök.) - F. n. utgår dessutom dyrtidstillägg med 33 % å den kontanta lönen.

Last och återgivet
Det heter, att den Gud giver ett ämbete, den giver han ock förmåga att skota det. I den mån detta kan vara riktigt, lärer förmodligen även den nyutnämnde chefen för kungl, skolöverstyrelr sen komma i åtnjutande av samma goda förmån, skriver Västerbottenskuriren (fris.). Men detta lärer knappast utgöra någon garanti for att generaldirektör Holmdahl också får tillräcklig tid, kraft och förmåga att jämväl skota sitt riksdagsmannaskap.
Av generaldirektör Holmdahl» inträdestal i kungl, skolöverstyrelsen finner man, att han var medveten om att ett; krävande arbete förestår honom. Hart har aldrig förr tjänstgjort i skolöverstyrelsen, och skolväsendet befinner sig under genomgripande omorganisation. Det vill synas, som om den som under sådana omständigheter slår sig ner .il chefsstolen skulle finna sa pass mycket arbete, att tiden ej skulle göra det möjligt för vederbörande att samtidigt syssla med något annat. Generaldirektör Holmdahl synes emellertid ha för avsikt att tillsvidare behålla sitt andra-kammarmandat och fullgöra de därmed förbundna förpliktelserna.
Det ar ofattbart, att något sådant kan få gå for sig. Antingen kommer hr Holmdahl att sköta sitt ämbete och fullständigt försumma riksdagsuppdraget, eller också kommer han att mer eller mindre försumma bådadera.
Bland de olycksdigraste bestämmelserna i den renaste skolreformen
vore den till synes oöverlagt genomförda stadgan om bortvalsjätten i realskolan och de egendomliga fasta och tillvalda ämnesgrupperingarna på gymnasiet; förklarade rektor Gösta Rahm häromdagen vid en av skolöverstyrelsen anordnad instruktionskurs för lärare vid handelsgymnasierna. Tal. bad att få fästa särskild uppmärksamhet på att bortväljandet sker i form av en anmälan från målsman, icke, som man kunde ha väntat, i form av en anhållan, vars beviljande skulle komma att bero på rektors eller lärarekollegiets beslut.
Kritiken av bortvalsrätten vid realskolan ar fullt berättigad. Denna nytillskapade rätt står också i strid mot hela tankegången i 1927 års skolbeslut. Genom detta avskaffades motsvarande rätt å gymnasiet, och man kan säkert gå

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0044.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free