- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
50

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

50

SVENSK LÄRARTIDNING.

Nr 3

Sveriges allmänna folkskollärarförening.

Centralstyrelsens årssammanträde,

Vi fortsätta här referatet från de vid centralstyrelsens sammanträde behandlade ärendena.

Biträdande lärarinnors och lärarinnors vid mindre folkskola rättsliga ställning.

Fröknarna Karola Pålsson och Sigrid Bredberg hade i skrivelse hemställt, att centralstyrelsen ville vidtaga de åtgärder, som kunde anses lämpliga, för att frågan om biträdande lärarinnors och lärarinnors vid mindre folkskola rättsliga ställning måtte framläggas till avgörande inför innevarande års riksdag.

I skrivelsen anfördes bi a.:

Med anledning av motion av hr Petersson i Lerbäcksbyn m. fi. anhöll 1926 års riksdag i skrivelse till k. m: t, att utredning måtte verkställas, huruvida och på vad sätt en tryggare ställning i rättsligt hänseende må kunna beredas biträdande lärarinna vid folkskola och lärarinna vid mindre folkskola, samt att de åtgärder matte vidtagas, vartill utredningen kunde föranleda. I anslutning till riksdagens skrivelse anbefallde k. m: t genom remiss den 18 juni 1926 skolöverstyrelsen att efter vederbörandes hörande verkställa den av riksdagen begärda utredningen samt till k. m: t inkomma med det förslag i ämnet, vartill utredningen kunde föranleda. Den 12 april 1927 inlämnade skolöverstyrelsen till k. m: t denna utredning jämte förslag till åtgärder, vilka i det väsentliga överensstämma med de önskemål, som av centralstyrelsen framförts i det yttrande, styrelsen den 7 april 1926 avlämnade till andra kammarens första tillfälliga utskott över den i det föregående omnämnda motionen.

Det har nu förflutit i det närmaste ett ar och nio månader, sedan skolöverstyrelsen till k. m: t inlämnade sitt förslag, men alltjämt väntar den kår det gäller på vidtagandet av åtffärder i den riktning, som föreslagits. Man må icke förtänka desisa av staten hittills sa styvmoderligt behandlade lärarinnor, att de med oro fråga sig, vilken anledningen härtill kan vara. Att frågan for ett flertal av dem äerer en ödesdiger aktualitet, därpå skulle kunna anföras ett flertal exempel. Om stämningen inom småskolkåren i denna fråga vittnade icke minst diskussionen . vid S. S. F: <= möte i Östersund sistlidna sommar, varvid bi. a. frågan om just biträdande lärarinnors och lärarinnors vid mindre folkskola rättsliga ställning behandlades. Följande av inledar^n, riksdagsman J. P. Johansson. Östersund, framlagda förslag till uttalande antogs enhälligt.

Sedan riksdagen uttalat sig för en utredning i syfte att bereda biträdande lärarinnor vid folkskola och lärarinnorna vid nvndre folkskola en mera tryggad rättslig ställning och skolöverstyrelsen verkställt den begärda utredningen, förväntar mötet, att k. m: t med snaraste upptaerer frågan till lösning. Skulle ärendet ytterligare fördröjas, ar fara for handen, att den lovvärda utveckling av skol-vä sundet, som består uti de mindervärdiga skolformernas uppgående i bättre, kommer att verka mera nedbrytande an uppbyggande.

Vid centralstyrelsens behandling av ärendet framhölls såsom synnerligen angeläget, att denna fråga snarast bringa-

des till lösning. Centralstyrelsen beslöt uttala önskvärdheten av att, därest icke ärendet genom proposition förelades innevarande ars riksdag, motion i ämnet måtte väckas.

Småskollärarinneutbildningen.

Föregående ar ingav centralstyrelsen till k. m: t en skrivelse med anhållan, dels att staten måtte övertaga utbildningen av småskollärarinnor, dels att utbildningstiden vid småskoleseminari-erria måtte utsträckas från två till tre ar. Skrivelsen remitterades till skolöverstyrelsen, som nu avgivit sitt utlåtande.

I utlåtandet - tidigare utförligt refererat i denna tidning - framhåller skolöverstyrelsen, att sa starka pedagogiska skal synas vara anförda för en förbättring av småskollärarutbildningen, att om denna synpunkt ensamt kunde vara bestämmande, överstyrelsen ej skulle tveka att tillstyrka bifall till framställningen om utsträckning av utbildningstiden vid småskoleseminarierna till tre ar. Med hänsyn till rådande finansiella förhållanden anser dock skolöverstyrelsen utsiktslöst att påyrka en sådan reform. Beträffande småskolese-mmariernas övertagande av staten anser överstyrelsen att, även om av ekonomiska grunder en förlängning av tiden för småskollärarutbildningen icke nu låter sig genomföra, småskoleseminariernas förstatligande därför icke bör uppskjutas.

Med hänsyn till det läge frågan om småskollärarinneutbildningen sålunda kommit, beslöt centralstyrelsen att i framställning till k. m: t ånyo framföra sina i förutberörda skrivelse framställda krav.

Tillsättning av lärartjänster.

Beträffande detta ärende hade Tranåskretsen hemställt,

att centralstyrelsen ville föranstalta om utredning av bestämmelserna i gällande författning om tillsättning av lärarpersonal vid folkskolan samt utreda lämpligheten av att tillsättningen från-tages de kommunala myndigheterna och överlåtes uteslutande åt statens myndigheter, samt att ärendet 1929 måtte utsändas till kretsarna, sa att tillfälle lämnades lärarkårerna att taga ställning till frågan.

Centralstyrelsen beslöt att för fortsatt behandling bordlägga detta ärende till nästa sammanträde.

Rätt att söka flera ordinarie tjänster samtidigt

Körande detta ärende hade Överkalix-kretsen hemställt, att centralstyrelsen måtte taga under övervägande och eventuellt till vederbörande myndighet göra framställning om att lärare måtte erhålla rättighet att söka obegränsat antal ordinarie platser, dock med skyldighet att, då plats erhållits, omedelbart

underrätta annat skoldistrikt, där plats samtidigt sökts.

Ärendet bordlades för att behandlas i samband med föregående fråga.

Minimiåldern for barns avgång från folkskolan.

Hr E. Skjold i Vraka hade i motion hemställt, att centralstyrelsen måtte taga under övervägande, huruvida minimiåldern för avgång enl. folkskolestadgans § 47 från folkskolan ej skulle kunna sänkas med ett ar.

Vid ärendets behandling framhölls, att skolåldern i vårt land vore kortare an i flera andra länder. Centralstyrelsen ansåg sig ej heller på något sätt kunna medverka till en inskränkning av densamma. Bestämmelserna i folkskolestadgans § 35 måste anses vara av fundamental betydelse för folkskolan. Skolplikten ar icke bunden vid någon viss kurs. Kurserna äro nämligen olika för olika skolformer. Däremot ar skolplikten bestämd med hänsyn till den tid i barnets liv, under vilken det anses vara i oavvisligt behov av skolans fostrande vård, ledning och stöd. För övrigt erinrades om att frågan om en friare genomgång av och flyttning inom folkskolan vore under utredning. Av dessa skäl beslöt centralstyrelsen, att motionen icke skulle föranleda åtgärd.

Pressombudsmannaverksamheten.

Centralstyrelsen beslöt antaga följande

Instruktion för S. A. F:s pressombudsman.

1. Sveriges allmänna folkskollärareförenings pressombudsman har till uppgift att genom uppsatser i tidningar och tidskrifter verka för att de intressen främjas, vilka Sveriges allmänna folkskollärareförening enligt sina stadgar eller eljest fattade beslut söker bevaka och tillgodose. Pressombudsmannen bör sålunda i pressen dels klarlägga och be-riktiga eventuellt framförda uppgifter beträffande folkskolan och dess lärarkår, som till innehåll eller form äro missvisande, dels söka få införda originalartiklar i aktuella skolfrågor, som kunna anses befrämja skolans höjande och utveckling.

2. I sitt arbete bör pressombudsmannen samverka dels med föreningens sekreterare och redaktionen för Svensk Läraretidning, dels även med de pressombudsman, som kunna vara utsedda av andra lärarorganisationer.

3. Pressombudsmannen åligger att senast den 31 december varje ar till centralstyrelsen ingiva rapport om det gångna årets verksamhet.

Från hr Kuben Wagnsson, som intill den l oktober 1927 tjänstgjort såsom föreningens pressombudsman, och från hr Viktor Fredriksson, som därefter uppehållit befattningen, förelågo verksamhetsberättelser.

Centralstyrelsen uppdrog åt verkställande utskottet att utse pressombudsman för S. A. F. för innevarande ar.

Handledning i arbetssättet for vissa skolformer.

Då den tillsatta prisnämnden för bedömande av de inkomna tävlingsskrifterna beträffande en handledning i arbetssättet för folkskolor av B-, C- och

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0050.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free