- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
53

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 3

SVENSK LÄRARETIDNING.

53

Andra föreningar.

Sveriges slöjdlärarinneförenings centralstyrelse har hållit sitt första sammanträde för året den 3 januari å Årsta-klubben. Bland annat beslöts att föreningens årsmöte detta ar skulle förläggas till Hälsingborg till tiden närmast före det stora internationella skolmötet i Helsingör i augusti.

Centralstyrelsen beslöt vidare att hos skolöverstyrelsen begära anslag till en fortbildningskurs under sommaren för handarbetslärarinnor, som undervisa i kvinnlig slöjd vid fortsättningsskolorna, i likhet med de kurser, som föreningen ett flertal föregående somrar erhållit anslag till.

Föreningens tidskrift, Svensk Slöjdtidning, kommer under ar 1929 att redigeras av föreningens sekreterare.

Sveriges lärares nykterhetsförbund.

Styrelsen för Sveriges lärares nykterhetsförbund har haft sitt årsmöte i Stockholm under ledning av förbundsordföranden, folkskolinspektör Robert Johansson-Bahr, Jönköping.

Samtliga lokalföreningar och fristående medlemmar hade godkänt revisionsberättelsen och omvalt de avgående styrelseledamöterna. Sedan valen avslutats, konstituerade sig styrelsen sålunda: folkskolinsp. Johansson-Bahr ordf., rektor K. Arv. Hagström, Uppsala, v. ordf., och folkskollärare G. Liljebl^id, Jönköping, sekr.-kassör.

Allmänt förbundsmöte skall även i ar hållas, och förlägges detta till Hälsingborg, ev. under tiden den 26-28 juni. Till detta möte skola motsvarande norska och danska lärarsammanslut-ningar inbjudas.

Sveriges folkskollärarinneförbunds centralstyrelse har den 7 och 8 jan. haft sammanträde i Stockholm under ordförandeskap av Gerda Nystedt.

Till v. ordf. omvaldes Naemi Uddenberg, till sekr. utsagos Frida Hamer och Hanna Wanngård. Till kassör nyvaldes Linnea Andersson efter Hilda Strandberg, som i 17 ar varit förbundets kassör.

Ett flertal förenings- och organisationsärenden förelåg till behandling. Ävenså hade styrelsen att behandla en del spörsmål av rent pedagogisk art.

Styrelsen följer med intresse frågan om lärarinnornas tjänstgöringsförhållanden vid Bl-skolan. Beslut fattades att även i ar anordna en sommarkurs i skolbarnshygien. Vidare beslöt styrelsen att utöka biblioteket Fri läsning. Förbundets tidning utkommer 1929 med två nr i månaden.

Efter förhandlingarnas avslutande samlades styrelsen och ett antal inbjudna till en festlighet på Årstaklubben för att avtacka fröken Strandberg.

jCifferafar.

Svenska författare deras liv och verksamhet, skildrade för barn och ungdom i hem och skola av Marie-Louise Gagner. 1. Fjärde upplagan. P. A. Norstedt & Söner (Svenska bokförlaget). Kart. 1:90.

I den nya upplaga av Svenska författare I, som nu föreligger, ha enligt förordet åtskilliga tillägg gjorts, betingade av en del betydelsefulla litterära verk av och om respektive författare, som sett dagen under de senaste aren. Därjämte har en skildring av Oscar Levertins liv och diktning införts.

I arbetet behandlas i en för barn och ungdom lämpad framställningsform Viktor Rydberg, Carl Snoilsky, Pontus Wikner, Verner von Heidenstam, Selma Lagerlöf, Erik Axel Karlfeldt och Oscar Levertin.

I slutet ha bifogats en litteraturförteckning och litteraturanvisningar för ytterligare studier av de behandlade författarna.

Författarnas porträtt samt en del andra illustrationer pryda arbetet. Utstyrseln ar vårdad.

En lärare, som prövat på att i samband med läsningen av stycken ur våra främsta författares verk meddela sina lärjungar någon kunskap om dessa författares liv och verksamhet, blir verkli-, gen glad vid genomläsningen av ifrågavarande arbete. Vanliga biografier med sina data och övriga uppgifter om författarna bli nämligen lätt torra och för lärjungarna mindre njutbara. Lektor Gagner har förstått detta och tydligen föresatt sig att undgå faran. Det måste också sägas, att hon därutinnan fullständigt lyckats. Hennes framställningar göra skäl för namnet skildringar. For varje författare har hon en rad av konkreta och livfulla berättelser med drag ur författarens liv, vilka äro sa valda, att de icke blott tilltala och intressera de unga - även barn i folkskolans högre klasser - utan ock utgöra en förträfflig karaktäristik av författaren i fråga och säkerligen väcker en önskan att om honom få höra mera. Boken blir därför en utmärkt hjälp för läraren.

Anmälaren har funnit de föregående upplagorna av arbetet mycket lämpliga även som materialsamling för de något krävande talövningarna i folkskolans sjätte klass, de av barnen omtyckta små »föredragen», liksom för dylika övningar i fortsättningsskolan. Föreliggande upplaga ar givetvis också mycket lämplig för dylik användning. I folk- och särskilt skolbiblioteken har arbetet sin givna plats.

Erik Castegren.

Värdefulla nyheter för lärarna

Ivar Sefve

Den nya läroverksorganisationen

Dess innebörd och utformning

Haft. kr. i:-. (NS)

Såväl läroverks*- som folkskollärare ha ett givet intresse av boken, genom vilken de snabbt och bekvämt kunna få kännedom om just det, som de behöva ha reda på om inträdesprövningar, undervisning, lärares skyldigheter, skol-typer o. s. v.

B. Jsson Bergqvist och Harald Wallin

Nya läroverksstadgaii

jämte Undervisningsplaner

Med flera nya författningar rörande allmänna läroverken

Klotb. 7: 50. (NS)

B. J.son Bergqvist och Harald Wallin

Kommunala flickskolan

Stadga och undervisningsplaner m. m.

Klotb. 5:-. (NS)

Handledning för lärare

vid nykterhetsnnder-

visningen

På Kungl. Majrts uppdrag utgiven av Kungl. Skolöverstyrelsen

Red. Kommitté:

Thorild Dahlgren, Karl Nordland, Binär Sjövall

Haft. kr. 1:70; klotb. 2:50. (NS)

Svenska Bokförlaget P. A. Norstedt & Söner Albert Bonnier

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0053.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free