- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
78

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

T8

SVENSK LÄKARETIDNING.

Nr 5

av att i vårt lands pedagogiska skid-idrott ha inblåst en ny anda tillkommer skidexperten kapten Gunnar Dyhlén, och efter den österrikiske översten Bil-geris besök för några ar sedan slog den nya skidtekniken igenom. Skidfrämjan-dets ordförande, överste Ivar Holmquist, har också kraftigt bidragit därtill, på samma gång som han varit en ovärderlig tillgång för dessa kurser genom det entusiasmerande intresse han visat för dem.

Målet för den nya pedagogiska Skididrotten torde kortast kunna angivas vara, att man vill flytta barnens övningar från den enformiga stakningen $å landsvägar och sjöar samt åkningen i redan förut uppgjorda spår till skidlöpning i kuperad terräng på självvalda banor. Svårigheterna att ta sig fram stegras ju därigenom mycket, men den verkliga tjusningen av skidsporten er-fares väl också just då, och samspelet mellan kroppens psykiska och fysiska funktioner måste naturligen komma i livlig verksamhet.

Skidteknikens grunder inlärdes vid den dagliga skidgynmastiken, då eleverna med skidorna på fötterna samlades i ring kring en av lärarna, som demonstrerade de elementära rörelserna för bromsning med skidor, svängar och hopp, vilka rörelser äro av särskild betydelse i terrängen. Gymnastiken tränade naturligtvis på detta sätt upp de muskler, som mest utsättas för påfrestningarna. Därifrån skidade man omedelbart till någon av de utmärkta övningsbackarna, och vår iver att utbilda oss i finesserna var naturligen i allmänhet större an förmågan. Men gruppledarna vitsordade välvilligt nog även den senare. Även smärre utfärder, såsom till Storvallen, Lillglucken och Brudslöjan, företogos.

Här torde kunna inflickas den reflexionen, att ett direkt imiterande av kursens metodik på arbetet i skolorna ar reservationslöst tillrådligt. I det övervägande antalet av vårt lands folkskolor har ju läraren att samtidigt undervisa barn på olika åldersstadier och med mycket skiftande kroppskrafter. I en övningsbacke kan han låta alla träna sig efter förmåga, och faran av överansträngning liksom försmädligheten av »långrotning» avlägsnas i stort sett. Därtill kommer, att såväl skidgymnasti-ken som övningarna i backen äro lika roliga som de längre utflykterna, vilka naturligtvis inte skola avskrivas.

Och nu åter till kursen. På kvällarna åhördes en mängd innehållsrika föreläsningar över bi. a. skidlöpningens betydelse för det uppväxande släktet, skolan och idrotten, ledandet av skolungdomens skidtävlingar och skidut-flykter m. m. Med en varm tacksamhet för allt det värdefulla, som gavs i dessa föredrag, torde man dock kunna säga, att vi fingo en smula för många föreläsningar.

Till allt det goda, som skänktes oss

i Storlien, hörde också det verkliga hem, som Skidf ram jandet öppnade åt oss, då det ställde sitt hotell, Högfjället, till kursens förfogande. Man kände sig icke gå i vägen för andra gästers välmotiverade rätt att också finnas till, och dessa gäster syntes trivas såväl med oss som med Högfjället. Överste Holmquist var en charmerande värd, betjäningen vänlig och tillmötesgående och maten präktig.

Den 3 januari avslutades kursen, och tåget förde ytterst tacksamma och muntra skidentusiaster tillbaka till respektive skolor. En avlyssnare till samtalen hörde lätt, hur man ordade om nya, friska tag for Skidsportens höjande vid vårt lands folkskolor. Och detta: lärarnas ökade intresse för idrotten, ar kursens inte ringaste betydelse. I var nya undervisningsplan har vikten av ungdomens fysiska fostran på ett utmärkt sätt framhållits, statsmakterna ha ställt sig välvilliga till Skididrotten i folkskolorna, och enskilda nedlägga ett uppoffrande arbete härför, och då ar också den enskilde lärarens medverkan en plikt för honom.

Klas Aquilonius.

Skolradio.

Ett försök vid Zinkgruvans folkskola.

För dem, som å kristallapparat kunna avlyssna programmen i radio, vill undertecknad i all anspråkslöshet lämna redogörelse för en effektiv och på samma gång jämförelsevis billig anordning, för skolbruk, som tillika ar bekväm att använda. De för ändamålet särskilt framställda s. k. skolradioapparaterna torde ställa sig för dyrbara, för att större skoldistrikt skola kunna förse alla sina skolor med en försöksapparat.

Ovanstående skiss föreställer ett klassrum med femton dubbelbänkar, fördelade i tre rader, alltså plats för 30 elever. På katedern finns en kristallapparat, varifrån ljudet ledes genom en »förstärkare» till tre stycken »tele-fonfördelare» A., B. och C., försedda med erforderligt antal kontakthylsor, två till varje elev. Telefonfördelarna bestå av trälister, å undersidan försedda med en ränna eller urfräsning, som ger utrymme och skydd för kontakthylsornas muttrar och erforderliga ledningar. Man kan också använda tre lister, sätta hylsorna med ledningar på den ena och spika eller skruva de två andra på den förras kanter till stöd. Se teckn.! De tre telefonfördelarna och apparaten förbindas medelst sladdar av vanlig elektrisk ledningstråd, i ändarna försedda med bananstift. Läraren ansluter sin telefon till förstärkaren och eleverna till resp. kontakthylsor. Sa ordnat torde klassen på mindre an fem minuter vara färdig för mottagning.

Och kostnaderna? Den här använda förstärkningsapparaten, från guldsmeden Hugo Carlsson, Askersund, kostar

F- FORSTÄRKflRE:

K- KR I STAL LAPPAR AT

«0*T«KTH*..aO*^v

TELEFO NFÖRD ElLftR El

33 kr. Den består av ett rör med transformator och drives med torrbatterier, som vid mottagning för skolbruk säkerligen racka hela vårterminen. Extra element kosta 3,50 kr. Hylsor och trad kunna erhållas på samma ställe till nedsatt pris vid inköp för skolbruk. Under förutsättning att kristallapparater finnas även i hemmen, varifrån barnen säkerligen äro villiga att medtaga eller låna hörtelefoner, belöper sig kostnaden till omkring 40 kr. + trälisterna, som lämpligen kunna framställas å Skolslöjden under elevernas medverkan.

Vid utsändningen från riksdagens öppnande innevarande ar avprovades ovan beskrivna anordning och fungerade över förväntan bra. Nitton telefoner voro anslutna och ljudstyrkan mycket mer an tillräcklig, varför man har skäl förmoda, att den gott räcker till minst ett 30-tal elever.

Det av skolöverstyrelsen och Radiotjänst utgivna 34-sidiga, illustrerade programhäftet bor locka till ett försök, i all synnerhet som varje liten deltagare erhåller ett dylikt gratis.

David Andersson.

Studiekurs över Stockholm.
I Stockholm har nyligen avslutats en serie högintressanta föredrag över huvudstadens fornminnen, äldre historia, läge, arkitektur etc., eller, med andra ord, en »Studiekurs över Stockholm under nio föreläsningsaftnar», där varje föreläsare varit specialist på sitt område.
Anordnare av denna studiekurs var fröken Anna Lindhagen. Deltagarna, till övervägande del lärare och lärarinnor vid Stockholms folkskolor, ha varje gång samlats uppe på fröken Lindhagens »studierum» vid Fjällgatan. Icke blott de utmärkta föredragen utan redan promenaden genom gamla sta ’n upp

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0078.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free