- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
83

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 5

SVENSK LÄKAKETIDNING.

83

det varit en svår olägenhet, att skolöverstyrelsen icke i tid kunnat åstadkomma förslag till reviderade undervisningsplaner i stället för de provisoriska, som utfärdades 1918, och som då avsågos att gälla endast en mycket kort tid. Men å andra sidan har mycket av agitationen mot fortsättningsskolan burit just den prägel, som D. N. ovan riktigt karaktäriserat. Om vid årets riksdag krafterna samfällt inriktas på att söka förbättra fortsättningsskolan och icke på att riva ned, vad som med möda byggts upp under det gångna årtiondet, kan säkerligen åtskilligt gott uträttas. Men det ar på ärligheten i ett sådant uppsåt, som det i främsta rummet beror, om resultatet skall bli gott eller icke.

J*ör dagen.

Gymnastikkonsulenterna.

Bland nyheterna i årets statsverksproposition tilldrager sig förslaget om inrättande av gymna-stikkonsulentbefattningar ett betydande intresse. Förslaget går i korthet ut på att för hela riket skola tillsättas sju gymnastikkonsu-lenter. De skola åtnjuta samma lön som folkskolinspektörer - alltså 5,300 kronor + två ålderstillägg av 500 kronor. Kostnaderna för avlöning åt de nya befattningshavarna beräknas till 42,000 kronor och resekostnaderna till 40,000 kronor. Då omkostnaderna för gymnastik-inspektionen f. n. uppgå till 70,000 kronor, blir sålunda kostnadsökningen för reformens genomförande 12,000 kronor.

Det ar en ovanligt segsliten fråga, som härmed omsider föranlett ett regeringsförslag. I snart en mansålder ha sa gott som alla på området sakkunniga varit överens om att den hittillsvarande gymnastikinspektionen varit i hög grad föråldrad och olämplig. Den har utövats sa gott som uteslutande av militärer, som ägnat sig åt uppgiften på lediga stunder. De ha förordnats vanligen för ett ar i sänder, och ersättningen har under langa tider främst bestått i de inbesparingar, som kunnat göras på rese- och dagtraktamenten. Någon avgränsning mellan gymnastik-

inspektörens uppgift och folkskoleinspektörens har icke funnits, vilket mången gång medfört obehag och tal om onödig dubbelinspektion. Att det oaktat åtskilliga gymnastikinspektörer lyckats göra ofantligt stor nytta, har berott icke på systemet utan på de utomordentligt ’skickliga och for uppgiften hängivna personligheter, som understundom beklätts med uppdraget.

Att frågan om ett ordnande av denna angelägenhet sa länge fördröjts, har berott på dess sammankoppling med spörsmålet om gymnastiska centralinstitutets omorganisation. I sak ha de båda frågorna föga mer med varandra att skaffa, an att gymnastikinspektö-r^rna utbildas vid centralinstitutet och att följaktligen ett överslag över deras antal bort förekomma, då det gällt att bedöma, hur många gymnastiklärare som behöva utbildas vid institutet. Detta ytterligt formella sammanhang har emellertid dragit in gymnastikinspektionen i samma oändlighetsutredning, som gymnastiska centralinstitutets egen organisationsfråga blivit underkastad.

På en rätt bog lades frågan först av 1924 års gymnastiksakkunniga. De föreslogo, att den nuvarande gymnastikinspektionen skulle avskaffas och dess inspekterande funktioner överflyttas till folkskolinspektörerna. Eiket skulle indelas i ett antal gymnastikkonsulentdi-strikt (de sakkunniga tänkte sig 10 å 11) med var sin ordinarie gymnastikkonsulent, i lönehänseende jämnställd med folkskolinspektör. Gymnastikkonsulentens uppgift .skulle bli rent konsulterande: »att genom instruerande och konsulterande verksamhet inom sitt område verka för främjande av fysisk fostran i allmänhet och särskilt vid de läroanstalter, som icke förfogade över gymnastiklärare med högre fackutbildning, samt bland de frivilliga gymnastik- och idrottsföreningarna».

På den sålunda lagda principiella grunden ha sedermera nästan alla hörda myndigheter, bi. a. skolöverstyrelsen och statskontoret, byggt. Centralstyrelsen för S. A. F., Sveriges folkskollärarförbunds

styrelse, styrelsen för Sveriges folkskollärarinneförbund och svenska seminarielärareföreningen ha biträtt samma uppfattning. På samma ståndpunkt ställer sig jämväl ecklesiastikministern i den kungl, propositionen till årets riksdag. I fråga om antalet gymnastikkonsulenter har man, som sagt, gått ned till sju. Initiativet till denna prutning har utgått från -skolöverstyrelsen, som velat avvakta »vunnen erfarenhet», innan man går upp till det antal, som föreslogs av 1924 års sakkunniga.
Den nu föreslagna reformen har en liten särskild förhistoria. Ar
1927 väcktes i riksdagen motion om inrättande av gymnastikkonsulent-befattningar. Riksdagen förklarade sig då »förutsätta», att regeringen skulle framlägga förslag till
1928 års riksdag. Regeringen svarade med att tillsätta en ny gymnastikutredning men kom ej med det begärda förslaget. Vid 1928 års riksdag väcktes åter motioner i ärendet. Eiksdagen tog då steget att i en särskild skrivelse begära förslag till 1929 års riksdag och detta utan sammankoppling med utredningen av frågan om gymnastiska centralinstitutets omorganisation. I ar har regeringen respekterat dessa önskemål. Frågan ligger sålunda på riksdagens bord på dess egen loegäran. Under sådana förhållanden ar det onekligen något egendomligt, att enskilda motionärer i båda kamrarna yrkat avslag på det hela.
För vår del tro vi, att det skulle vara till en stor lycka för ungdomens fysiska fostran, om reformen nu genomfördes. Därest regeringen får tillfälle att fast anställa några av våra yppersta gymnastikledare att helt ägna sig åt uppgiften att vara rådgivare åt skolmyndigheter och lärare i det fysiska uppfostringsarbetet, sa måste detta arbete vinna därpå. Den överklagade dubbelinspektionen å detta område försvinner, och i folkskolan skola de nya konsulenterna, om personvalet träffas med omsorg, hälsas såsom högt -skattade vänner och främjare av en upp-fostringsangelägenhet, vilken alltmera framstår såsom en av vår skolas angelägnaste.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0083.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free