- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
133

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 7

SVENSK LÄRARETIDNING.

133

1930 utgå till lärare vid folkhögskolor och att för budgetåret må till ändamålet anvisas kr. 90,000: -.

Stipendier åt elever vid folkhögskolor.

Hr Bengtsson i Norup (f) m. fi. föreslå i motion nr 125 i andra kammaren,

att riksdagen måtte for budgetåret 1929- 1930 hoja det ordinarie förslagsanslaget till stipendier åt elever vid folkhögskolor från av k. m: t föreslagna 270,000 till 290,000 kronor samt

att riksdagen därvid matte bestämma, att de elever, som prövas vara i behov av stipendier, allt efter sina ekonomiska resurser skola fördelas i tre behovsgrader, för vilka stipendierna beräknas högst till respektive 45, 25 och 15 kronor for läsmånad för var och en av grupperna.

jCifferatur.

Kristen tros- och sedelåra. Av E.

Wiklund. P. A. Norstedt & Söner.

Överlärare Wiklunds nya lärobok i den kristna tros- och sedeläran ar ett gediget och djupgående arbete, rikt på värdefulla tankar och uppslag. Under det att på många andra håll allt till-rättalägges för barnen nästan till lek har författaren här tydligen gatt till sitt arbete med den1 bestämda föresatsen att lämna en fast och grundlig kunskap i kristendomsämnet och framför allt främja karaktärsdaningen, det inre livets ans och vård. Han angiver själv i företalet arbetets huvudsyfte vara att göra barnen bekanta med den ideala kristna människotypen och de krafter, som framskapa den. Framställningen ar även övervägande etiskt betonad. Den ar präglad aV en manlig och ljus idealism, till formen fast och värdig. Tankar från skilda tider och skilda människor förhöja värdet av de kärnfulla förklaringarna. Säkert ar, att den, som på ett rätt sätt tillägnat sig framställningen i denna bok, har kommit ett gott stycke närmare den ideala kristna människotypen.

Bokens första hälft upptager som femte klassens kurs Jesu liknelser, systematiskt ordnade, sa att de kunna utgöra en förberedelse till tros- och sedeläran, en praktisk anordning.

Framställningen har hållits på en hög nivå; många komma att mena allt för hög. Författaren har själv i företalet angivit, att det skett med avsikt, för att ej genom ett allt för enkelt och naivt språk ämnet matte profaneras. Det ar sant, att avskräckande exempel finnas på läroböcker med en alltför platt och vardaglig framställning. Men det måste finnas någon gyllene medelväg. Jag kan ej vara ense med författaren om att språket i en lärobok skall behöva av läraren »transformeras» ned till en för barnen fattbar form, något som nog här och var blir nödvändigt i denna bok. Ibland ar framställningen

för aforistisk. Mera av exempel och bilder samt livligare anknytning till det dagliga livets erfarenheter skulle även hava gjort framställningen njutbarare för barnen. Tio Guds bud erbjuda härvidlag talrikare anknytningspunkter an bergspredikan, men författaren har, strikt fasthållande vid undervisningsplanen, utelämnat dem.

Man kommer ej ifrån intrycket, att bokens etik, särskilt i andra delen, lätt blir för egocentrisk. Det egna personlighetslivet ägnas mycken omsorg, men synpunkten, att personlighetslivet bäst tjänas genom att man »mister» det, att det utgives i offer för andra, den synpunkten kommer ej till synes som den borde. Jesu offerdöd förbigås helt och hållet. Att många blivit sa grundligt avskräckta av absurditeterna i den gammalkyrkliga försoningsläran, att de låtit hela offertanken fara, ar förklarligt. Men ar det ej ändå en genomgående lag i gudsrikets historia, att de högre personligheterna offra sig för de efterblivna, de starkare för sina svagare bröder. I denna form ar offertanken an i dag levande och inspirerande. Då förf. rätt utförligt framhåller nödvändigheten av det negativa offrandet, försakelsen »av det som ar lockande för öga och sinne», borde också detta, det positiva offrandet, framhållits, och därvidlag kan Jesu offer i liv och död ej förbigås.

I enlighet med denna mera negativa grundsyn ställes kroppen oftast på det ondas sida i striden mellan gott och ont.

För min del anser jag, att boken måste undergå en del förenklingar och kompletteringar, för att dess djupa och värdefulla tankar skola fullt kunna komma till sin rätt och bli njutbara för barn.

Emil Eljas.

4O nya koralförspel, utgivna av Ärkestiftets organistförening, Stockholm. Svenska kyrkans diakonistyrelses bokförlag. Pris 2: 25 kr.

Ett par ar ha förflutit, sedan Ärkestiftets livaktiga organistförening utgav första häftet av sin preludiesamling till vår nu gällande koralbok. I slutet av 1928 utkom fortsättningen, vilken har samma utstyrsel, format och omfång som begynnelsehäftet (40 nummer på 47-48 sidor). Redaktionen för häftena ar även densamma-med undantag av att i stället for den avlidna direktör T. Wiren inträtt direktör Hj. Anjou. T. o. m. vissa av kompositörerna återfinnas i båda häftena. Utstyrseln ar den allra bästa.

När man i våra dagar tänker på att införa en lägre kyrkomusikerexamen och redan har gjort försök med en motsvarande utbildning, åtminstone vid Uppsala folkskoleseminarium, bli tryckta preludiesamlingar särskilt av behovet påkallade. Men även för organister och kantorer med en högre utbildning har det sitt intresse och blir lärorikt

att studera andras ideer och kompositioner. De båda här anmälda häftena böra därför ha intresse för alla, sona älska och öva orgel- eller särskilt koralmusik.

Såsom ett allmänt omdöme kan sagas, att organistföreningens preludiehäfte nummer 2 utgör en värdefull komplettering till häftet nummer l, fast det kanhända verkar något svagare. Redaktörerna ha själva reservationsvis påpekat något dylikt. Men vi instämma i den uttalade förhoppningen, att häftet skall bereda i synnerhet organistkåren ökad omväxling och goda uppslag till det gudstjänstliga orgelspelets fördjupande i den lutherska koralens anda. Tänker föreningen utgiva även ett häfte nummer 3, vore önskvärt, att något längre och mera fylliga preludier medtogos,

Per Borgh.

Koralbok för seminarium, skola och hem, utgiven av Gustaf Bengtsson. Abr. Lundquist. Pris kr. 6: 60.

»Koralsången i våra skolor står på en låg nivå. Orsaken ar att söka i den protestantiska koralens förfäll under 1700- och 1800-talen, då skillnaden mellan lång och kort not borttogs, de me-lismatiska tonföljderna försvunno och melodierna genomgingo mer eller mindre fria ändringar.

En vink -
En av avdelningscheferna på ett större stockholmskontor fann, när han en morgon kom till sitt arbete, på skrivbordet ett urklipp av en av Oxygenolfabrikens annonser om halitus (elak andedräkt). Han hade sett annonsen förut men ej tagit tillräcklig notis om den - ingen märker själv om han lider av halitus - detta var en vink.
Oxygen o l gör icke som starka, aromatiska munvatten - täcker halitus ge-vom sin .skarpa lukt - utan det tar bort den fullständigt. Om tänderna varje morgon och kväll borstas med Oxygenol tandcréme och spolas med utspädd Oxygenol kan Ni vara förvissad om att tandgården ar fullständigt ren, även på de ställen som ej äro åtkomliga för tandborsteri.
Oxygenol
munvatten och tandcréme.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0133.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free