- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
153

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 8

SVENSK LÄRARETIDNING.

153

säga, att författaren löst uppgiften på ett synnerligen lyckligt sätt. En mycket god ide synes det vara att lata en lärobok för småbarn få denna form av arbetsbok. Boken ar nämligen uppställd sa, att överst på varje sida finnes en tryckt uppgift, som barnet har att utföra nedanför å samma sida, vilken ar linjerad i nära anslutning till den vanligen förekommande skrivbokslinje-ringen. På sa vis blir läroboken barnets egen arbetsbok och lämpar sig utmärkt val för självverksamhet både under tysta övningar i skolan och vid läxuppgifter i hemmet. Denna kombination av läro- och arbetsbok kommer otvivelaktigt att bidraga till ett fast inpräglande i minnet av den kunskap, som meddelas, inte minst därför att den säkerligen i hög grad kommer att fängsla barnens intresse.

De olika uppgifterna äro planmässigt och klart uppställda i anslutning till 1919 års undervisningsplan, varför boken utgör en verkligt fast och god ledning vid modersmålets skrivning. Övningarna, som äro begränsade till vad barn på detta tidiga stadium lämpligen kunna utföra, avse att ge barnen en säker grund i rättskrivning, bibringa dem de första enkla begreppen om satsbildning samt förbereda i språk-by ggnadsövning och uppsatsskrivning. De motverka hälsosamt den ensidiga avskrivningen ocji tvinga barnen till eftertanke.

Arbetsboken, som ar avsedd för 2: a och 3: e klassen i folkskolan, utkommer i häften, tre for vardera klassen. Jag anser mig ej böra ingå på det, som gäller 3: e klassen, men vill dock framhålla det utomordentligt värdefulla i att 3: e klassens bok ar en omedelbar fortsättning av 2:-a klassens. Härigenom underlättas i modersmålsundervisningen övergången mellan småskolan och folkskolan.

Genom dessa rader önskar jag särskilt fästa småskollärarinnornas uppmärksamhet vid Arbetsboken, som jag varmt rekommenderar. Det förvånansvärt låga priset bör i sin mån bidraga till önskvärd spridning. Varje häfte omfattar 32 sidor. Papperet ar gott och texten tydlig.

Anna Ljunggren.

Laborationer i matematik jämte praktiska konstruktions- och mät-ningsuppsifter for realskolan. Av

Gustav Eriksson. Almqvist & Wiksells boktryckeri-A.-B., Uppsala 1929. (I distribution). Pris l krona.

Gustav Erikssons 25-sidiga broschyr, Laborationer i matematik, liar en originell och anspråksfull titel, som kanske lovar mer an den håller, men innehållet ar redigt och klart och ger onekligen en del goda anvisningar på olika sätt att fördriva tiden under matematiklektionerna. Frågan ar bara: Hur hinna med alla övningarna, om man inte har särskilda utanför skolschemat lig-

gande laborationstimmar till sitt förfogande ?

Den lilla läroboken omfattar 14 laborationsövningar, av vilka de 11 första avse tillverkning av enkla geometriska kroppar (kub, kon, cylinder, tetraeder, oktaeder, ikosaeder, dodekaeder m. fi.) och de 3 sista bestämning av volym och specifik vikt enligt välkända metoder.

Med trämodeller som förebilder framställas de geometriska kropparna av papper på följande satt: På ett papper uppritas den ifrågavarande trämodellens »utbredda» yta, varefter figuren utklippes, vikes och klistras, sa att en med trämodellen kongruent pappersmodell erhålles. I samband med dessa pappersslö j dövningar göras sådana mätningar, konstruktioner och iakttagelser, som belysa grundläggande geometriska fakta och bibringa lärjungen färdighet i beräkning av ytor och volymer.

Erikssons lärobok ar närmast avsedd för realskolor och högre folkskolor, men även i den egentliga folkskolan torde den ha en uppgift att fylla, inte som lärobok men väl som handbok för den enskilde läraren, som helt visst skall kunna hämta åtskilliga goda idéer därur. Illustrationerna utgöra en väsentlig del av arbetet och innehålla lösningen på ett tekniskt problem, som rent av kan intressera en lärare i pappslöjd. Oliver Zander.

Exempelsamling för huvudräkning i folk- och fortsättningsskolor av

Lars Hofstedt. P. A. Norstedt & Söners förlag. Pris 80 öre.

Under sin mångåriga verksamhet som lärare och folkskolinspektör har författaren till ovannämnda arbete kommit att ägna en ingående uppmärksamhet åt räkneuiidervisningens metodik. Härvid liar han funnit, att huvudräkningen kunde vara förtjänt av mer intresse, an som i regel kommer den till del. En ensidig träning i skriftlig räkning visar sig ej sällan ha en viss benägenhet att vänja barnen av med att tänka över uppgifterna. Huvudräkningen åter tvingar dem att tänka igenom uppgifterna och kommer därför givetvis att J)liva ett viktigt komplement till den skriftliga räkningen. Dessutom ger den ju barnen en praktisk träning av stort värde.

Det ar ingen exempelsamling i huvudräkning av det vanliga slaget, som författaren kommit med. Erfarenheten liar visat, att det ar vissa ratt sa enkla men dock mycket viktiga begrepp inom räkningen, som barnen ej sällan sakna, trots att de kunna vara rätt säkra i skriftlig räkning. Sa t. ex. ar det ej ovanligt att finna barn på folkskolestadiet, vilkas uppfattning av uttrycken »mer an» - »mindre an» - »hälften av» - o. s. v. ar nog sa svävande. För klargörande av dessa begrepp liar för-

fattaren systematiskt ordnade exempelserier.

Mycken vikt har lagts vid praktisk räkning med bråk och på klargörandet av förhållandet mellan allmänna bråk och decimalbråk. Härtill ansluter sig även en avdelning med exempel för praktisk träning i procenträkning. Vidare förekomma exempelgrupper för övning av sa praktiska ting som överslagsberäkning och kolumnräkning. Slutligen ha även en del enklare övningar för praktisk beräkning av kvadrater och kuber samt deras rötter medtagits.

En värdefull hjälp för snabb och säker huvudräkning ar insikten i vissa tals säregenheter. Övningsserier för analys av sådana tal finnas därför inlagda i lämpligt sammanhang.

Till de olika avdelningarna ansluta sig synnerligen förträffliga metodiska anvisningar rörande förenklingar och genvägar. För träningsövningar finnas enkla men mångsidigt användbara tabeller.

Vissa uppgifter och övningar äro nog sa krävande och ligga säkerligen över vad genomsnittslärjungarna i en klass kunna prestera. Men en räknebok bör ju även innehålla något för de mera begåvade barnen.

Den väl genomtänkta metodiska uppställningen, de instruktiva exemplen och den praktiska inriktningen göra det lilla arbetet till en synnerligen värdefull hjälp.

Johan Alin.

Grunddragen av det svenska statsskickets historia av Nits Herlitz. P. A. Norstedt & Söners förlag, Stockholm. Pris haft. kr. 9; klotb. kr. 10:50.
För snart 33 ar sedan utgav Emil Hildebrand sitt på ingående forskningar grundade arbete »Den svenska statsförfattningens historiska utveckling». Detta var ett för sin tid mycket betydande arbete, som också har blivit flitigt utnyttjat vid studier i vår författningshistoria. Emellertid ar detta arbete sedan lång tid tillbaka icke längre tillgängligt i bokhandeln, ja, att på antikvarisk väg driva upp ett exemplar stöter på stora svårigheter. Vidare har den historiska och statsvetenskapliga forskningen under de gångna åren gått oerhört framåt och kommit till resultat, som ställa en del uppgifter i Hildebrands arbete i annan dager. Det kan i detta sammanhang vara nog att erinra om Westmans studier över det svenska rådets historia och Lagerroths om frihetstidens författning. Båda ha i sitt slag varit banbrytande och bidragit till att forskningen länkats in på nya banor.
När nu professor Nils Herlitz nyligen utgivit ovananförda arbete, har han därvid i stor utsträckning tillgodogjort sig nyare forskningar på området. Helt och hållet kan dock icke hans arbete

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0153.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free