- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
176

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

176

SVENSK LÄKARETIDNING.

Nr 9

dels medgiva, att, därest i stad, där högre allmänt läroverk for flickor inrättas, kommunal mellanskola till följd av flickläroverkets inrättande succesivt nedlägges och därest förordnandet för rektor vid den kommunala mellanskolan upphör under tiden för mellanskolans avveckling, arvode åt den ordinarie ämneslärare vid mellanskolan, vilken förordnas till rektor under återstående avvecklingstid, må bestämmas till det i förhållande till nuvarande rektorsarvode reducerade belopp, som k. m: t prövar skäligt.

K. m: t föreslår vidare, att riksdagen måtte besluta

att, därest på grund av inrättandet av högre allmänt läroverk för flickor statsunderstödd enskild högre flickskola på orten upphör med sin verksamhet och på den grund vid den senare skolan anställd ämneslärarinna med full tjänstgöring går förlustig sin anställning, hon må, under .förutsättning att hon vid början av skolans avveckling uppnått en ålder av 50 ar samt vunnit sådan anställning, som nu angivits, vid statsunderstödd enskild läroanstalt före den l mars 1927, intill dess hon fyller 60 ar, av statsmedel åtnjuta en årlig ersättning, uppgående till två tredjedelar av den avlöning hon i enlighet med gällande bestämmelser vid entledigandet åtnjöt från skolan, tillfällig löneförbättring och eventuellt utgående dyrtidstillägg däri inberäknade, samt för tiden därefter en årlig pension till samma belopp, som skulle tillkommit henne, därest hon intill uppnåendet av sistnämnda ålder varit i tjänst vid statsunderstödd enskild flickskola; skolande vad nu sagts äga tillämpning beträffande lärarinnor vid sådana skolor, vilkas avveckling påbörjats inom tio ar, räknat från den l juli 1929.

Lyceerna.

I förenämnda proposition nr 86 föreslår k. m: t riksdagen

att besluta, att vad i gällande författningar eller eljest av k. m:t meddelade beslut finnes föreskrivet i fråga om avlöning och pension för lärarpersonalen vid högre allmänna läroverk skall gälla även för lärarpersonalen vid sådana lyceer, som anordnas såsom fristående läroanstalter.

Tjänstgöringsskyldighet m. m. for

musiklärare vid de allmänna

läroverken.

I samma proposition föreslår k. m: t riksdagen att

dels besluta, att från och med läsåret 1929- 1930 ordinarie lärare i musik vid allmänt läroverk må kunna åläggas - utöver det antal veckotimmar han ar skyldig att tjänstgöra för den fastställda lönen - ytterligare tjänstgöring intill sammanlagt 32 veckotimmar, dock att musiklärare icke må utan eget medgivande åläggas mera an sammanlagt 28 veckotimmar samt att, där särskilda förhållanden sådant påkalla, för musiklärare, som utnämnts före den l juli 1929, tjänstgöring må kunna efter skolöverstyrelsens beprövande bestämmas i enlighet med hittills gällande föreskrifter;

dels ock medgiva, att där särskilda förhållanden det påkalla, musiklärare vid allmänt läroverk må kunna, efter k. m: ts beprövande, erhålla ersättning för intill 34 veckotimmars undervisning.

Adjunktskompetent lärare vid kommunal mellanskola.

I propositionen nr 86 föreslås ytterligare, att riksdagen måtte

medgiva, att ordinarie ämneslärare vid kommunal mellanskola, som innehar behörighet till adjunktsbefattning vid allmänt läroverk och som i samband med sådan skolas omorganisation till samrealskola eller ock vid sådan skolas nedläggande eller begränsning i följd av

inrättande å orten av högre flickläroverk övergått i statens tjänst, skall vara berättigad att som adjunkt omedelbart erhålla placering lägst i sådan lönegrad, att övergången i statstjänst icke för läraren medför minskning i de löneförmåner, vilka han enligt for kommunal mellanskola gällande bestämmelser vid övergångstillfället åtnjutit, varvid ersättning för bostad och bränsle beräknas för manlig lärare till 500 kronor och for kvinnlig lärare till 350 kronor samt hänsyn icke tages vare sig till den tillfälliga löneförbättringen eller till det dyrtids-*i]]ägg, som for lärare vid här ifrågavarande skoltypei kan utgå; skolande härvid dock iakttagas, att såvida lärare^ om vilken nu ar fråga, vid tillämpning av dessa bestämmelser skulle i avseende å rätt till ålderstillägg hava kommit i förmånligare ställning, därest hans övergång i statstjänst inträffat senare an som skett, honom må tillgodoföras det ålderstillägg vid befattningen, som erfordras för att nämnda förhållande må utjämnas.

jCitferafur.

Barns tegning och tegning i skolan.

Av Rolf Bull-Hansen} Cappelens forlag. Oslo.

Undervisningens metodiska utformning rör sig framåt, icke i en jämn och likformig fart, utan i skutt, och mellan varje skutt blir det liksom en liten paus till vila. Det gäller dels varje enskilt ämne och dels alla skolans ämnen betraktade som en enhet. En tid liar ett ämne högkonjunktur, sa kommer turen till ett annat ämne, och sa växlar det oavbrutet. Det ar endast till undervisningens fördel, att sa sker. Därigenom blir framåtskridandet någorlunda jämnt fördelat på skolans alla ämnen, det åstadkommer en värdefull omväxling i lärarens pedagogiska inställning, och först och främst ger det honom tid att kritiskt pröva och granska det nya, innan turen kommer till samma ämne att på nytt ta ett skutt framåt. Denna utvecklingsgång kan man avläsa i skolans alla ämnen och inte minst, när det gäller ämnet teckning. Den Stuhlmannska teckningen efter punkter var på sin tid ett framsteg, sa kom gipserna, därefter följde planscherna med geometriska ornament och mönster. Sen kom ropet på »verkliga modeller», och skolorna inköpte allehanda basarkram att rita efter. För närvarande reses det åtminstone för vår lärargeneratioii sa rimliga kravet, att teckningen skall ansluta sig till den övriga undervisningen och efter förmåga tjäna denna. Man skall alltså hämta teckningsuppgifterna från det man sysslar med i de övriga ämnena.

Utan förhävelse kan man väl våga det påståendet, att vårt land, när det gällt att ta dessa ofrånkomliga skutt i den pedagogiska utvecklingen i allmänhet, legat före våra grannländer. Vad Norge beträffar, sa har det längre an vi stannat kvar vid ritning efter »verkliga modeller». Först på de senaste åren har man börjat komma ifrån den intres-sedödande teckningen efter krukor, spännen och allehanda andra f or undervisningen meningslösa ting. Den, som

brutit mark för en tidsenligare teckningsundervisning i Norge, ar utgivaren av ovanstående arbete, Rolf Bull-Han-sen i Oslo. I tidningsartiklar och böcker har han på ett talangfullt sätt påyrkat en reform av teckningsundervisningen i de norska skolorna, och »teg-neplanen» för Oslo bär vittnesbörd om hans arbete. Det arbete, han nu utgivit, ar av den art, att det har intresse även för våra skolor. Det ar rikt på värdefulla uppslag, framför allt när det gäller dekorativ utsmyckning. Särskilt på detta område har författarens arbete varit av stort värde. I samråd med framstående norska konstnärer har han utarbetat och låtit dekorera en serie vackra modeller, vilka alla finnas återgivna i detta arbete.

A. H.

Jorden runt. Magasin för geografi och resor. Ett hafre om 9u å 100 sidor pr månad. Natur och Kultur.
Ett förlag, som på förvånansvärt kort tid lyckats svinga sig upp bland vårt lands förnämsta, ar Natur och Kultur. Av den stora julflodens många reseskildringar kommo de flesta från detta förlag. Men vad som var märkligare var, att de alla voro av sa hög kvalitet. Denna sorts litteratur har ett oersättligt varde för undervisningen, ty den ger det, som handböckerna i geografi aldrig kunna ge.
Förlaget har nu kommit med en nyhet, Jorden runt, och efter studiet av de båda första häftena, ar man nästan böjd att tro, att de särskilt lagts till rätta för att vara till gagn vid geografiundervisningen. Ehuru vi i vart land sannerligen inte lida någon brist på tidskrifter, ha vi saknat en parallell till den engelskspråkiga National Geogra-phic Magazine, men Jorden runt fyller den luckan. Redaktionen har lyckats förvärva de förnämsta pennorna bland upptäcktsresande och författare. Svenskarna äro ju ett folk, som, kanske mera an de flesta, fått reslusten i blodet, och lärarfolket utgör i sanning intet undantag.
Det ar väl få ämnen, som skolbarn i allmänhet ha ett sa levande intresse för, som geografi. Därför ställer det också stora krav på läraren, och han måste alltid hålla sig å jour med vetenskapens och upptäckternas nya rön, om geografiundervisningen skall kunna skänka barnen den fond av allmänbildning, som ar nödvändig. Barnen inhämta själva genom de populära tidskrifterna mycken geografisk kunskap, och när barnen komma med sina frågor om allt både möjligt och omöjligt, gäller det för läraren att ej stå handfallen. Jorden runt kommer väl till pass, ty i den komma vetenskapsmännen och upptäcktsresandena att »meddela kunskap om jorden och människorna i vederhäftig och samtidigt popplär form».

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0176.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free