- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
177

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 9

SVENSK LÄRARETIDNING.

177

Illustrationerna äro valda med den allra största omsorg och underlätta förståelsen av artiklarna. Flera av dem äro i djup- och flerfärgstryck. Med hjälp av ett baloptikon kunna de bli till stor hjälp vid undervisningen.

Den nya tidskriften ar värd den största möjliga spridning inom skolans värld. Den har sin givna plats i varje skolbibliotek, men den bör även bli varje lärares personliga egendom.

Nils Wikström.

Svensk geografisk årsbok. Eedigerad av professor Helge Nelson, Lund.

Till julen utkom årets upplaga av Sydsvenska geografiska sällskapets förnämliga publikation med ovanstående namn.

Svensk geografisk årsbok torde få räknas till en klass för sig bland vetenskapliga publikationer. Ty den har satt som sitt mål och lyckligt hållit fast vid att förmedla den geografiska vetenskapens resultat på ett sådant satt, att det blir njutbart och till gagn för en större läsekrets med olika intressen.

Det ar självklart, att ett sådant årligt utkommande arbete med nya kartor och nytt bildmaterial för övrigt skall bli till särskilt stor nytta för dem, som undervisa i geografi på skolans olika stadier. Läraren får möjlighet att stå i kontakt med vetenskaplig forskning i detta ämne och därigenom få del av nya praktiska synpunkter på ämnet. Värdet och nödvändigheten därav förstår man, då man läser professor Nelsons uppsats i nr 4 av denna tidning: Vad ar geografi? Det framgår tydligt, att årsboken tagit sikte på att bli till gagn för dem, som undervisa i geografi.

Svensk geografisk årsbok börjar med en uppsats av professor Helge Nelson: Den svenska stadsbygdens ekonomiskgeografiska karaktär.

Stadsnamnens långa rad har en smula kommit i vanrykte genom allt isolerat namnplugg i våra skolor. I uppsatsen här liksom i tidigare stadsgeografiska arbeten ger professor Nelson friska intressanta synpunkter på vad staden betyder för den omgivande bygden och vad denna betyder för staden. Staden och orten ar en del och en produkt av det större eller mindre område, av vilket den existerar och får sin näring. Det ar intressant att se, vilka olika faktorer som medverkat att bestämma olika städers näringsliv. De uppgifter man här får kunna direkt användas vid undervisningen.

I några av årsbokens uppsatser behandlas de intressanta faktorer, som varit medbestämmande vid det svenska naturlandskapets omvandling av människohand. Äng och skog ha förvandlats till mer givande åkerfält. I Skåne ha jordmån och klimat gynnat en utveckling i den riktningen. Men i en del and-

ra svenska bygder har visserligen skog förvandlats till åker i tider av ringa utkomstmöjligheter, men då har skogen fått ta väldet igen, då de, som bröto den karga jorden, och deras efterkommande, fått bättre utkomst, där naturen haft rikare gåvor i vattenkraft och råvaror för industrien.

Även den svenska sjöfarten har fått sitt intressanta kapitel belyst med kartor och diagram.

Frankrikes geografi efter världskriget ger en inblick i striden om råvarorna i världen, och Kinas hjärta, lågslätterna kring Jangtsekiang utgör ett verkligt skolexempel på, hur en flod kan skapa rikedomar.

Att Svensk geografisk årsbok tagit sikte på kontakt mellan vetenskapligt geografiskt studium och geografiundervisningen i skolan synes bi. a. därav, att årsboken fortsätter med geografisk-pe-dagogiska uppsatser.

Författaren till Tankar kring geogra-fiundervisningen har som motto till sin .uppsats satt två mycket talande citat: »Es ist nichts so fähig, den gesunden Menschenverstand aufzuhellen als die Geographie» (Kant). »Wissen ist Macht-Geographisches Wissen ist Welt-macht.»

Anmälaren vill uttrycka den önskan, att den plats, som i årsboken beretts pe-dagogisk-geografiska frågor, måtte ej blott bevaras utan vidgas. Därpå skulle säkerligen både universitetets och skolans arbetsresultat vinna. Att ett livligt intresse från skolans håll finnes, det framgår bi. a. av .medlemsförteckningen.

Liksom föregående ar innehåller den en fullständig förteckning över svensk-geografisk litteratur under sistförflutna ar. Det ar den enda årliga geografiska bibliografi, som finnes, och en utomordentlig hjälp för varje skolman och i varje bibliotek.

Svensk geografisk årsbok, som innehåller omkring 250 sidor i format 17 x 24, erhålles genom att hos professor Helge Nelson, Lund, anmäla sig som medlem av Sydsvenska geografiska sällskapet. Årsavgiften ar 6 kr. (+ årsbokens porto 40 öre), ett verkligt billigt pris.

Elvi Rydefält.

Kristendomen och vår tid, utgiven av F. Hallgren, S. Herner, O. Lewan och M. Pfannenstill, har utsänt sitt första häfte för året. Det innehåller: Inför det nya året, av Erik E str ing, Mortensens Erkendelseslaere, av F. C. Krarup, Studiecirklar i religionskunskap, av Tuve Fredrikson, Vad kan en nutidsmänniska tro om urmänniskans härkomst samt om framtidsmänniskans utvecklingsmöjligheter, av Ivar Broman, samt Teologen Viktor Rydberg, av A. Gierow. Dessutom förekomma recensioner över nyutkommen litteratur.

Nytt i bokhandeln.

Albert Bonniers förlag:

Ungdomens rätt. Roman av Ernst Lundqvist. Kr. 6: 50.

Bonniers konsthistoria. Rokokon av Andreas Lindblom. Kr. 15 : -.

Människan av Fritz Känn. Till svenska i bearbetning av Ivar Broman och Sture A. Siwe. Haft. 10. Kr. l: 60.

Maj i By av Anna Björkman. Kr. 3: 50.

Majestätets grannar av Elin Hök. Kr. 4: 50.

P. A. Norstedt & Söners förlag:

Svenska litteraturens historia, under redaktion av Otto Sylwan. Ny omarbetad uppl. Första delen: Forntiden, medeltiden, reformationstiden av R. Steffen. Stormaktstiden av G. Castrén. Sjuttonhundratalet av Ö. Sylwan. Kr. 18: -.

Biblioteksbladet. Haft. 1.

C. W. K. Gleerups förlag:

Svensk psalmdiktning i urval för skolor och självstudium av Emil Liedgren. Kr. 1: 20.

A.-B. Magn. Bergvalls förlag:

Orneringsteckning. Arbetsuppgifter jämte 40 teckningar utgivna av E. L. Eriksson. Kr. 3: 50.

J. A. Lindblads förlag:

Formulärboken av Axel Carlborg. Andra omarbetade och tillökade uppl. Kr. l: 50.

Hasse W. Tullbergs förlag:

Ekonomisk geografi med varukännedom av Olof Jonsson. Kr. 7: 50.

Tvätta tänderna - gör dem rena, vita
De finaste och ömtåligaste ting, plymer, elfenben och dylikt, blekas med Oxyge-nol utan att skadas. Tandläkare använda Oxygenol för att få missfärgade tänder vita. Denna egenskap, att kunna bleka utan att skada, finns endast hos Oxygenol, vilket gör Oxygenol tandcréme sa värdefull. Tänderna befrias från missfärgning samtidigt som de bliva vita, rena och starka. Oxygenol tandcréme renar mekaniskt tänderna utan att skada emalj och slemhinnor. Genom syrgasutvecklingen uppstår skum, som intränger i alla skrymslen och rengör även på de ställen dit borsten inte når. Oxygenol tandcréme skurer ej tänderna rena, den tvättar dem rena, emedan den ar sa ytterst finfördelad. Den fina fördelningen gör även att crémen löses och bortspolas fullständigt av sköljvattnet. Intet kan stanna kvar i några gömslen i munhålan.
Oxygenol tandcréme
ger vitare, starkare tänder Stor tub 1:-, Vanlig tub 0.75

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0177.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free