- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
241

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 12

SVENSK LÄRARETIDNING.

241

Grannländer och stamfränder

Bygd och folk II

av Carl och Julia Svedelius

Pris klotb. kr. 4: -, enligt Skolöverstyrelsens lista kr. 3: 15.

Denna del innehåller huvudsakligen bygde- och folklivsskildringar från Danmark, Finland, Island och Norge, till vida övervägande del gjorda av respektive länders egna författare samt nyskrivna for boken men översatta till svenska. Därtill kommer en serie >Svenskarna i främmande land» med skildringar av dessa våra landsmäns levnadsförhållanden, öden och insatser ute i vida världen.

Boken lämpar sig bi. a. för de högre klasserna i folkskolan och för fortsättningsskolan*

Svenska Bokförlaget P. A. Norstedt & Söner, Albert Bonnier.

skoleseminariet i Skara från och med läsåret 1929-1930 successivt nedlägges.

- I motion nr 259 i första kammaren, av lir SederJiolm (h) m. fi., och i motion nr 401 i andra kammaren, av hr Jonsson i Eskilstuna (s) m. fi., hemställes, att riksdagen matte avslå k. m: ts proposition nr 121 i vad den avser nedläggande av folkskoleseminariet i Strängnäs.

- I motion nr 398 i andra kammaren, av hr Hage (s) m. fi., hemställes,

att riksdagen måtte avslå k. m:ts i proposition nr 121 gjorda framställning om att efter utgången av läsåret 1929/19<30 förändra folkskoleseminariet i Luleå från ett dubbelseminarium till ett enkelesminarium.

Sparsamhet bland skolungdomen.

I motion nr 255 i första kammaren hemställer hr Björck (s) m. fi.,

att riksdagen ville, med bifall till k. m:ts i proposition nr 125 gjorda hemställan m-en under avböjande av de förändrade riktlinjer for skolsparverksamhetens bedrivande, som av vederbörande departementschef uppdragits, uttala, att den lokala folkskolemyndigheten .å vederbörande ort skall äga att för skolsparverksamhetens bedrivande fritt välja det organ, som befinnes i varje särskilt fall mest ändamålsenligt.

Anmälan om ändrad adress för tidningens postbefordran skall göras å närmaste postanstalt, varifrån tidningen distribueras till abonnenten, och ej direkt till var expedition.

jCitferafar.

Arbetsbok i modersmålet Tredje kläs sen: l:a, 2:a och 3:e häftena. Av Värner Rydén. P. A. Norstedt & Söners förlag. Pris 25 öre, skolrådspris 20 öre.

Den nya typ av arbetsböcker, som härmed erbjudes for modersmålsnnder-visningen å småbarnsstadiet, har tidigare varit föremål for anmälan beträffande andra klassens tre häften. De berömmande omdömen, som därvid avgåvos av fröken Anna Ljunggren, äga i alla avseenden giltighet även i fråga om de for tredje klassen avsedda häftena. Det ar en serie förträffliga övningar, som erbjudas småttingarna. Övningarna äro uppbyggda med en metodisk konsekvens, som måste ge ett utmärkt resultat. Avskrivningsövningarna, som eljest sa lätt bli intressedödande och slentrianmässiga, äro överallt förenade med särskilda uppgifter, som väcka intresse och tanke. Åtskilliga nyheter ha kommit med, t. ex. övningar i att placera ord i alfabetisk ordning. Sådant uppövar och skärper barnens iakttagelseförmåga och ar en god förövning for användning av ordlista och uppslagsböcker. Tryck och linjering äro utmärkta och priset förvånansvärt billigt.

Med dessa arbetsböcker ha vi for lågstadiet erhållit ett ypperligt hjälpmedel vid den första undervisningen i modersmålet. Den prövas redan i åtskilliga skolklasser, och barn och lärare äro lika förtjusta, de förra framför allt därför, att de kunna göra nästan allt på egen hand.

Det-framgår icke av förordet, om utgivaren planerar liknande arbetsböcker för de högre klasserna, men åtminstone borde fjärde klassen ej lämnas utan arbetsböcker av samma typ. Säkerligen ha de en stor uppgift att fylla hela folkskolan igenom.

C-m.

Läsebok för de små. Av Ebba Andersson och Greta Westerlund. Första skolåret. Kart. 2 kr. Andra skolåret. Kart. 2: 75 kr. Thulin & Ohlson, Göteborg, i distribution.

Ovannämnda arbete liar utkommit i nya upplagor och föreligger efter omarbetning i slutgiltigt skick.

Läsläran i första delen vittnar om god erfarenhet, och materialet ar rikhaltigt, sa att särskilt häfte med förövningar synes obehövligt.

I fråga om böckernas innehåll följes den äldre principen att samla stoffet från skilda källor. Urvalet hänför sig till områden, som ligga barnen nära, och anknyter sig till den övriga undervisningen. Gott om stycken i dialogform förekomma, vilket ar förtjänstfullt.

Det upplyses i efterskriften, att flertalet stycken ha omarbetats i den mån detta ansetts nödvändigt. Denna sistnämnda upplysning gör anmälaren myc-

Mikroskop

P. A. NORSTEDT & SÖNER Skolmateriellavdeln ingen.

ket betänksam. Det visar sig också, att till ock med en sådan liten pärla som Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton i läseboken förekommer i starkt omarbetad form. Sagor av Anna Wahlenberg och H. C. Andersen ha också omstuvats. Ett sådant förhållande får icke passera utan anmärkning. Stora författares verk få icke godtyckligt förändras. Därom erhölls klart be-

Systematisk framställning av folkskolans knrs i natur kunnighet

Berg-Lindén

Au t ur l ära

for folkskolan

Nr i, del i. Sjätte uppl. Kart. kr. 1:75.

Denna del ar avsedd för tredje-femte

klasserna av sjuklassiga A- och

B i-skolor.

Nr i del IL Tredje omarb. uppl. Kart* kr. 2:20.

Avsedd för folkskolans sjätte oeh sjunde klasser.

Nr 2, Tredje uppl. Kart. kr. i: 90. (Ns).

Avsedd_för sexklassiga A- och B-skolor.

Svenska bokförlaget P. A. Norstedt & Söner. Albert Bonnier

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0241.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free