- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
281

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 14

SVENSK LÄEARETIDNING.

281

då den kommer utom jordatmosfären. - Vad den bygger på ar reaktionstrycket. Envar, som en gång lossat ett skott med gevär, har nog lite begrepp om, vad detta tryck ar för något, och en artillerist har det i an högre grad.

Gail med liktänkande anse, att det ar denna i raketbilen omsatta princip, som småningom, i den mån den utformas och fullkomnas, skall göra rymdskeppet till en praktiskt möjlig och användbar bilbuss genom världsrymden. Månen blir första malet, planeterna det nästa. Här skall ej följas, hur Gail reder ut möjligheterna att övervinna de många och vidlyftiga tekniska svårigheterna, undertecknad har med dessa rader blott velat fästa uppmärksamheten på en bok, som har en sa pass ovanlig förmåga att sätta fantasi och tanke i rörelse, att den ej synes mig böra vara främmande for skolan. Den bör alldeles särskilt vara något för pojkarna i fortsättningsskolan.

Detta ger mig anledning tillägga, att visserligen synes mig fortsättningsskolan på god väg att lösa sitt problem i av dess skapare avsedd riktning, och att det skall gå ännu bättre, om den och dess lärare få nödig arbetsro för alla dessa ivriga och nervösa lagstiftare och kulturblad, som ta sig ton av sakkunskap in amplissima forma på området. Men skulle härtill läggas något sa f. n. utopiskt som aktiva insatser till fortsättningsskolans stöd, skulle det förvisso bli sol och vår ännu fortare. De kunde exempelvis taga den blygsamma formen av grundanslag utan motsvarande lokala villkor för att få en början till fortsättningsskolebibliotek i de otaliga fall, där sådana i skoldistrikten ännu saknas. - Fortsättningsskolan ar oerhördt beroende av intressemetoden för att få sitt arbete på den rätta bogen. Den består av ungdomar, som äro ivriga att få skåda framåt. Bara en sa billig anordning som en samling böcker, vilka på olika gebit hjälpa och vägleda i att blicka framåt, skulle göra mycket. Till det övriga på önskelistan blir det kanske tillfälle att i något annat sammanhang återkomma.

B. E.

Allmogemönster for tecknings- och hand-arbetsundervisning av Martina Olsson. Häftet Delsbo-Järvsö. Pris kr. 1: 50. » Blekinge. > > 1:85.

Förlag: Martina Olsson, Torild Wulffsgatan 15, Göteborg.

. Inom folkskolans högre klasser har man beträffande handarbetet haft icke ?å litet bekymmer, då det gallt att anskaffa goda och omväxlande mönster för den konstsömnad, som där bedrives. De mönsterböcker, som utgivits, ha ej visat sig tillräckliga. Det har därför inom Göteborgs lärarinnekår varit en allmän önskan, att fröken Martina Olsson skulle publicera sin mycket stora och förnämliga mönstersamling. Att utgiva en sådan samling i färgtryck

förutsätter emellertid ganska stora kostnader. Nu har fröken Olsson dock tagit risken och börjat publicera sina samlingar. Två häften omfattande mönster från Delsbo - Järvsö och Blekinge förelågo till julen i tryck. Det ar ett vackert arbete. Mönstren äro tryckta i färg och i naturlig storlek. Till mönstren ansluta sig komp orter ingsövningar i färg, avsedda att tjäna till vägledning för dylika arbeten inom skolan.

De mönster, som i de båda häftena bjudes vår skolungdom, leda sina anor från gammal .svensk bondekultur av förnämligt slag, och de ha utformats under många generationer. Det ar med glädje man ser, att det nu beretts möjligheter för våra dagars skolungdom att vinna kontakt med vad gångna tiders allmogekvinnor skapat fram i mönster och färger till hemmets prydnad.

Det ar att hoppas, att Martina Olssons arbete skall vinna .sådan efterfrågan, att hon kan våga sig på en fortsättning. Det vore i sa fall meningen, att Halland, Västergötland och Skåne skulle följa på de nu utgivna häftena.

Johan Alin.

Berättelser om djur. Naturhistorisk läsebok för skolor och hem av And. Lindén. I. Däggdjur. C. E. Fritzes bokförlags aktiebolag. Pris kr. 3: 90.

Dessa bilder ur däggdjurens liv, som torde vara välkända och brukade vid undervisningen landet runt, ha nu utkommit i sin 3: e upplaga. Såväl författarens namn som de källor, varifrån stoffet ar hämtat, borga för innehållets vederhäftighet. Skildringarna ha tagit sikte på sådant, som kan väcka barnens intresse och deras kärlek till djuren. Var och en, som undervisat i ämnet, vet, hur värdefullt det ar att till sitt förfogande ha små bilder ur djurens vardagsliv eller en och annan anekdotartad historia om dem till motvikt mot de mera rent kunskapsgivande men ofta torra beskrivningarna av deras utseende. I detta avsende har boken mycket att ge. Som förberedelsebok för läraren och bredvid-läsningsbok för eleverna har den sin givna plats i såväl klass- som lärarbib-lioteken.

Gösta Sedvall.

Nytt i bokhandeln.

P. A. Norstedt & Söners förlag:

Uppfinningarnas ’bok. Ny fullständigt omarbetad upplaga under redaktion av Sam Lindstedt. Del IX.

Albert Bonniers förlag:

Rousseau. En teckning av hans liv och verk av Stig. Bendixon. (Studentföreningen Ver-dandis småskrifter 329-330.) Kr. 2: -.

Min religion av Helen Keller. Över-sättning av Jane Kundström. Kr. 3: 25.

Wahlström & Widstrands förlag:

Grönköping i helg och socken 1929 av Nils Hasselskog. Andra uppl. Kr. 3: 75.

l skolan

använde min farfar

V. ROSENDAHLS FILIPSTADS-BLACK

emedan det då var det bästa bläcket, och nu skriver jag mer an 70 ar senare med samma slags bläck, ty det ar

fortfarande bäst.

Ensamförsäljare en gros A.-B. GRUMME & SON, Sthlm.

Bokförlaget Natur och Kultur:
Amerikansk demokrati. Grunddragen av Förenta staternas statsliv av Herbert Tingsten. Kr. 2: 25.
En spegel för häxor. Roman av Esther Forbes. Kr. 4: 50.
Hugo Gebers förlag.
Vinter. Roman av Friedrich. Griese. Kr. 6: 75.
En drömmare. Roman av Fulton Ourslev. Översättning från engelskan av Siri Thorngren Olin. Kr. 6: 50.
Om konstgödselmedel och deras framställning av Bjarne Colbjörnsen. Kr. 5:75.
En dansör av Louise Gerard. Till svenskan av M. Isberg. Kr. 3: 50.
Trähästen. Samtidsroman av Hugh Walpole. översättning av Anna Bagge. Kr. 4: -.
Månflickan. Roman av Upton Close. över-sät^tning av Anna Bagge. Kr. 4: 75.
Vetenskapen och livet. Nr 3.
Frödings sociala diktning av Arne Munthe. Kr. 3: 50.
Prövotider av Elisabeth Madox Roberts. Till svenska av Ellen Berg. Kr. 5: -.
C. E. Fritzes bokförlag:
Svenskt-engelskt parlörlexikon av C. G. Morén. 10 :e uppl., omarbetad och tillökad av Charles Scott Fearenside.
J, A, Lindblads förlag:
Lindblads lexikon. Haft. 20-26 å 9 kr.
Folkhälsans vänners förlag:
Böra de värnpliktiga omvaccinerasf Av V. Vallberg. 75 öre.
Vaccinationens vasen., klarlagt genom svenska exempel samlade av V. Vallberg. 75 öre.
Generalstabens litogr. anstalts Iförlag:
Fornvännen. Meddelanden från K. Vitterhets-, historie- och antikvitets-akademien under redaktion av Sigurd Curman. Haft. 1. Kr.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0281.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free