- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
312

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

312

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 16

Tjänsteår
Ordinarie folkskollärare
Ordinarie småskollärare m. fl.
Kr.
Extra ordinarie och vikarierande folkskollärare
Eitra ordinarie och vikarierande småskollärare m. fl.
Kr.

Manlig Kr.
Kvinnlig Kr.
Manlig Kr.
Kvinnlig Kr.

1-3 ..........
667: - 918: - 513: - 864: - 1,216: - 810: - 1,161: - 756: -
335: - 651: - 381: - 697: - 1,013: - 743: - 1,059: - 789: -
227: - 363: - 151: -
277: - 439: - 236: - 398: - 195: -
957: -
791: -
162: -

4 o. 6 .........

6 ..... . ......

7-9 .......... 10 ... ....

11 - 12

13-15 ........

16 o. följ .........

bidraget till lärarnas avlöning, om den nya löneregleringen vore genomförd, antagits utgå med följande belopp: till ordinarie folkskollärare 240 kronor, till ordinarie lärare vid småskola m. fi. 150 kronor, till extra ordinarie och vikarierande lärare vid folkskola 180 kronor samt till extra ordinarie och vikarierande lärare vid .småskola m. il. 120 kronor. Dyrtidstillägget har beräknats å de lönebelopp, som under denna förutsättning skulle utgå av statsmedel. Samtliga löneförmåner skulle, om löneregleringen varit genomförd, hava, under ovan angiven förutsättning om indextalet, uppgått till lönen +17 procent av det nya dyrtidsunderlaget.

Enligt nu gällande bestämmelser kan vederbörande komma i åtnjutande av ålderstill-lägg efter 5, 10 och 15 ar. Om löneregleringen vore genomförd, skedde uppfattningen i högre löneklass efter 3, 6, 9 och 12 ar. På grundval av här nu angivna förutsättningar upptagas i ovanstående tabell för olika tjänsteår de belopp, varmed de totala avlöningsförmånerna, därest löneregleringen i enlighet med lärarlö-nekommitténs förslag varit genomförd, skulle överstiga summan av nuvarande löner och tillfällig löneförbättring.

Man finner alltså, att med de föreslagna beloppen av tillfällig löneförbättring förefinnes en ganska bred marginal på alla punkter. Det ar självfallet, att om ingen överkompensation inträder för lärarna i ortsgruppea A, det ar uteslutet att sådan kan inträda för övriga ortsgrupper.

Tillfällig löneförbättring medför ej

överkompensation vid de högre

folkskolorna.

Som tillfällig löneförbättring for lärare vid högre folkskolor föreslås 600 kronor för manlig och 500 kronor för kvinnlig ordinarie ämneslärare samt beträffande extra ordinarie och vikarierande 500 kronor för manlig och 450 kronor för kvinnlig ämneslärare med full tjänstgöring. För timlärare torde den tillfälliga löneförbättringen böra utgöra 15 procent av nu utgående avlöning med ett maximum av 470 kronor iför manlig och 420 kronor for kvinnlig lärare.

Värdet av naturaförmånerna har av överstyrelsen beräknats för manlig ämneslärare å A-ort till 795, 750 och 519 kronor, allt eftersom fråga ar om olika slag av högre folkskolor, och for kvinnlig ämneslärare å A-ort till resp. 563, 648 och 405 kronor.

Då det nu gäller att avgöra, huruvida med den här föreslagna tillfälliga löneförbättringen överkompensation skulle inträda eller icke, ar det tillräckligt att räkna med den lärarkategori, för vilken löneregleringsförslaget innebär de lägsta löneförmånerna, d. v. s. ämneslärare utan adjunktskompetens vid l-3 klas-sig allmän högre folkskola. Ifrågavarande lärare skulle komma att placeras i lönegraderna A 13 och B 13 respektive, för vilka värdet av naturaförmånerna i ortsgrupp A beräknats till 519 kronor for manlig och 405 kronor för kvinnlig lärare. Beträffande högre folkskolans lärare har skolöverstyrelsen föreslagit, att kornmunalbidraget utan hänsyn till

dyrort och tjänsteår skulle utgöra en tiondel av avlöningen till kvinnlig lärare å A-ort i lägsta löneklassen. Dyrtidstillägg har beräknats utgå å den kontanta lönen minskad med angivna kommunala bidrag. Analogt med vad förut anförts beträffande folkskolans lärare upptagas i nedanstående tabell för olika tjänsteår de belopp, varmed de totala avlöningsförmånerna, därest löneregleringen varit genomförd, skulle överstiga summan av nuvarande lon, föreslagen tillfällig löneförbättring och naturaförmånernas värde.

Tjänsteår
Manlig lärare
Kvinnlig lärare

1-3 ..... 4 o. 5 .... 6 . .
948: - 1,369: -829- -
600: - 916: - 511- -

7 - 9 .....
1 250: -
826- -

10 ......
1 742- -
1,142- -

11-15 .... 16 o. följ. . . .
1,202: - 662: -
737: - 332: -

Den i det föregående föreslagna tillfälliga löneförbättringen för den högre folkskolans lärare skulle alltså icke komma att medföra överkompensation.

For A-orterna bör utgå tillfällig avlöningsförbättring oavkortad.

Utö ver-vad som här ovan anförts i fråga om de föreslagna beloppens otillräcklighet vilja vi särskilt framhålla, att den av k. m: t förordade differentieringen av den provisoriska avlöningsförbättringen efter ortsgruppering i nu förevarande läge ar ägnat att framkalla betänkligheter. Att vid en definitiv lönereglering, som inordnar undervisningsväsendets befattningshavare i ett allmänt statligt lönesystem, lärarlönerna utmätas olika i olika dyrortsgrupper måste anses naturligt. Men att för närvarande, då ortsgruppsindelningen skett med hänsyn tagen i första hand till hyresnivån å de olika orterna, utan vidare tillämpa den/ha ortsgruppering för befattningshavare, som åtnjuta bostad in natura eller ersättning härför, synes oss icke motiverat. Det inträffar säkerligen åtskilliga fall, då två orter med ungefärligen samma levnadskostnader utom i fråga om bostadspris, på grund av sistnämnda skillnad placerats i den ena som A-ort, den andra som B-ort eller O-ort. Lärarna, som i båda fallen erhålla bostad in natura, skulle då helt omotiverat i samma tjänsteställning tillerkännas olika lön. Förslaget härom har väckt ett berättigat missnöje inom de befattningshavargrupper, det berör, och vi våga uttala en förhoppning, att riksdagen på denna punkt matte bringa rättelse till stånd.

Ingen undantagsställning med hänsyn till dyrtidstilläggen.

Men också i ett annat avseende har den kungl, propositionen framkallat missräkning bland landets lärare. I olikhet med vad som gäller beträffande tidigare beviljade tillfäl-

liga löneförbättringar skall på den provisoriska avlöningsförbättringen icke utgå något dyrtidstillägg. Det synes oss önskvärt, att den provisoriska avlöningsförbättringen i detta avseende likställes med de tillfälliga löneförbättringar, riksdagen tidigare ^beviljat olika tjänstemannagrupper, sa att å de belopp, som riksdagen fastställer, dyrtidstillägg må utgå i enlighet med vad som gäller for oreglerade verk.

Småskolans lärare ogynnsamt ställda.

Vidare kunna vi icke undgå att påpeka, att småskolans lärare genom de föreslagna beloppen sättas i en särskilt ogynnsam ställning. Då behovet av löneförbättring torde vara störst inom denna grupp, anse vi det i hög grad angeläget, att därutinnan sker en förbättring.

Hemställan.

De principer, vars tillämpning vi sålunda påyrka, äro följande:

l: o. Avlöningsbeloppen bestämmas lika for befattningshavare i alla ortsgrupper;

2: o. Den föreslagna avlöningsförbättringen far karaktär av tillfällig löneförbättring, vara dyrtidstillägg utgår.

I anslutning till vad ovan yrkats och anförts tillåta vi oss därjämte hemställa,

att riksdagen ville dels medgiva, att för budgetåret 1929/1930 tillfällig löneförbättring till nedannämnda befattningshavare må utgå med följande belopp: till ordinarie manlig folkskollärare 500 kronor, till ordinarie kvinnlig folkskollärare 425 kronor, till ordinarie lärare vid småskola 300 kronor, till extra ordinarie och vikarierande manlig folkskollärare 375 kronor, till extra ordinarie och vikarierande kvinnlig folkskollärare 325 kronor, till extra ordinarie och vikarierande lärare vid småskola 225 kronor, till ordinarie manlig ämneslärare vid högre folkskola 600 kronor, till ordinarie kvinnlig ämneslärare vid högre folkskola 500 kronor, till extra ordinarie och vikarierande manlig ämneslärare med full tjänstgöring vid högre folkskola 500 kronor, till extra ordinarie och vikarierande kvinnlig ämneslärare med full tjänstgöring vid högre folkskola 450 kronor och for timlärare vid högre folkskola 15 procent av nu utgående avlöning med ett maximum av 470 kronor för manlig och 400 kronor för kvinnlig lärare,

dels för ändamålet anvisa för budgetåret 1929-1930 behövligt extra förslagsanslag.

Skolmötet i Helsingör.
Representanter för de svenska, danska och norska kommittéer som ha att ordna med det internationella skolmötet i Helsingör i sommar ha haft sammanträde i Köpenhamn under ordförandeskap av skolinspektör G. J. Arvin. Det framgick att intresset för kongressen, som anordnas av Förbundet för ny uppfostran, ar mycket stort i samtliga nordiska länder och att det av allt att döma blir synnerligen livlig anslutning.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0312.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free