- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
324

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Sexualundervisning.

I motion nr 202 i andra kammaren hade fru Nordgren (s) och fru Östlund (s) hemställt,

att riksdagen ville hos k. m:t begära, att k. m:t snarast möjligt ville vidtaga erforderliga åtgärder för att i vissa av motionären påpekade hänseenden bringa till utförande den i 1921 ars sakkunnigebetänkande föreslagna planen för undervisnings- och upplysningsverksamhet i sexuella frågor.

Motionen, som varit remitterad till andra kammarens första tillfälliga utskott, har av utskottet avstyrkts och senare av andra kammaren avslagits.

Motioner.

Tillfällig löneförbättring.

Den av hrr Rydén, J. P. Johansson och Wagnsson väckta motionen i lönefrågan återgives på annat ställe i dagens nummer. Övriga motioner som väckts i ärendet refereras här nedan.

I andra kammaren har av hrr Verner Hedlund (s) och Helmer Lagerkwist (s) väckts en motion av följande lydelse:

Under en följd av riksdagar ha motioner väckts om tillfällig löneförbättring åt folkskolans och de högre folkskolornas lärare. Dessa motioner hava ej lett till positivt resultat, närmast på grund av statsfinansiella skäl. Rättvisan i dessa motioner torde däremot knappast på sakliga grunder kunna bestridas. Då nu kungl. maj:.t i propositionen nr 180 .framlagt förslag om en provisorisk avlöningsförbättring för ifrågavarande lärargrupper, ha betydligt lägre belopp föreslagits, an nyssnämnda motioner upptagit. Beträffande lärare på A-ort har en särskild reducering av avlöningsförbättringen företagits. Därjämte förutsattes, att dyrtidstilläggen ej skola utgå på den provisoriska avlöningsförbättringen.

Då vi icke kunna finna, att de vid 1925- 1928 års riksdagar i detta ärende väckta motionerna upptaga för höga belopp, och då vidare de statsfinansiella förhållandena icke vidare kunna åberopas till förmån for en ned-prutning av desamma, anse vi oss böra föreslå en förhöjning av de i den kungl, propositionen förordade beloppen.

Vad särskilt nedsättningen lör lärare i A-ort beträffar, synas starka sakliga erinringar häremot kunna göras. Att vid en definitiv lönereglering en ortsgruppering bor verkställas beträffande lärarlönerna, kan visserligen anses troligt, då hela det nya avlöningssystemet bygger på denna grundsats. Men att nu, då man rör sig med belopp, som dock knappast på verkliga skäl kunna antagas föregripa en definitiv lönereglering, pruta ned löneförbättringen för en stor del av landsbygdens lärare, måste dock på goda grunder framkalla missstämning bland dessa.

Ej heller kunna vi anse det rättvist att beröva lärarna förmånen av dyrtidstillägg på den provisoriska avlöningsförbättringen. Alla andra tjänstemän inom oreglerade verk erhålla det högre dyrtidstillägget å den tillfälliga löneförbättringen. Att då for ifrågavarande lärargrupper, vilkas lönereglering ar av ar 1918, och som fått vänta på tillfällig löneförbättring ända tills nu, bestämma, att de ej skola erhålla något som helst dyrtidstillägg å den provisoriska avlöningsförbättringen, synes oss icke rättvist.

Vi anse oss sålunda böra förorda, att avlöningsförbättringen blir lika för alla orts-grupper, att dyrtidstillägg såsom for oreglerade verk utgå å lärarnas provisoriska avlöningsförbättring, vilket enklast sker genom

att densamma benämnes tillfällig löneförbättring, samt att den tillfälliga löneförbättringen utgår med de belopp, som under en följd av ar föreslagits i de inom riksdagen härom väckta motionerna. . De belopp, som härför skulle erfordras, torde det få ankomma på vederbörande utskott att mera exakt angiva.

Vi hemställa alltså vördsamt,

att riksdagen ville dels medgiva, att för budgetåret 1929-1930 tillfällig löneförbättring till nedannämnda befattningshavare må utgå med följande belopp: till ordinarie manlig folkskollärare 500 kronor, till ordinarie kvinnlig folkskollärare 425 kronor, till ordinarie lärare vid småskola 300 kröner, till extra ordinarie och vikarierande manlig folkskollärare 375 kronor, till extra ordinarie och vikarierande kvinnlig folkskollärare 325 kronor, till extra ordinarie och vikarierande lärare vid småskola 225 kronor, till ordinarie manlig ämneslärare vid högre folkskola 600 kronor, till ordinarie kvinnlig ämneslärare vid högre folkskola 500 kronor, till extra ordinarie och vikarierande manlig ämneslärare med full tjänstgöring vid högre folkskola 500 kronor, till extra ordinarie och vikarierande kvinnlig ämneslärare med full tjänstgöring vid högre folkskola 450 kronor och för timlärare vid högre folkskola 16 procent av nu utgående avlöning med ett maximum av 470 kronor för manlig och 400 kronor för kvinnlig lärare,

dels för ändamålet anvisa för budgetåret 1929-1930 behövligt extra förslagsanslag.

Den i förra numret omnämnda motionen från bondeförbundsrepresentan-ter, med hr Olssons i Kullenbergstorp namn främst, var undertecknad, utom av de tidigare nämnda riksdagsmännen, jämväl av hr Ryberg. Motionen, nr 420 i andra kammaren, har följande lydelse:

I proposition nr 180 har k. m: t föreslagit riksdagen att till provisorisk avlöningsförbättring åt lärare vid folk- och småskolor för budgetåret 1929-1930 anvisa ett extra förslagsanslag å kronor 5,720,000 samt till provisorisk avlöningsförbättring åt lärare vid högre folkskolor ett extra förslagsanslag å kronor 100,000.

Såsom huvudsakligt skäl för framställningen erinras i propositionen, att under de senare åren uttalanden ofta försports, som givit uttryck åt den meningen, att lärarna vid de till den allmänna folkundervisningen hörande skolorna även efter genomförande av 1918 års lönereglering i avlöningshänseende äro tillbakasatta, särskilt då hänsyn tages till de löner, som tillerkänts statstjänare i motsvarande ställning och med i stort sett motsvarande utbildning.

Emellertid påpekar departementschefen att 1928 års lönekommitté har lärarpersonaler-nas lönefråga under behandling. Enligt avgivet yttrande har inom nämnda kommitté behandlingen av frågan om lönereglering för olika grupper av lärare, vilken fråga överlämnats till en särskild sektion av kommittén, ännu icke fortskridit sa långt, att kommittén kan uttala sig vare sig om det lönesystem, som slutligen kan komma att av kommittén förordas, eller om de löneplaceringar, vilka kunna framgå såsom ett resultat av kommitténs arbete. Kommittén har därför måst inskränka sig till en undersökning, huruvida de provisoriska tilläggen uppbringa lönerna till högre belopp an som skulle utgå enligt den lägsta placering i lönehänseende, varom förutnämnda sektion kan komma att framlägga förslag.

Även från denna tämligen obestämda utgångspunkt har kommittén funnit sig böra framställa viss erinran mot det remitterade förslaget. Rörande lämpligheten överhuvud taget av att nu företaga en provisorisk reglering av avlöningarna för olika kategorier av lärare uttalar sig kommittén icke alls. I särskilda yttranden ha enskilda ledamöter bl. a. framhållit, att det ej gärna torde kunna undvikas, att en tillfällig löneförbättring av angivet slag i viss mån kan komma att föregripa prövningen av de lönebelopp, som kommitten har att föreslå för den definitiva löneregleringens genomförande.

Det synes oss icke lämpligt att, såsom föreslås i den kungl, propositionen, upptaga en fråga, som ligger under utredning, till faktiskt avgörande. Departementschefen har icke förebragt något vägande skäl för sitt frångående av gängse praxis, och det förefaller uppenbart, att ett bifall till propositionen måste innebära ett föregripande av utredningens resultat.
Det enda skäl, som skulle kunna tänkas nödvändiggöra löneförbättring under pågående kommittéutredning, vore att förhållandena sa ändrat sig under den senaste tiden, att det vore uppenbart, att levnadskostnaderna avsevärt stigit i ett eller annat avseende. Sa ar ju icke förhållandet, såsom framgår därav att socialstyrelsens levnadskostnadsindex i stort sett stått oförändrat under de senare åren. Skulle någon mindre förändring äga rum, ger sig för övrigt denna omedelbart tillkänna i indextalets höjning och därmed följande högre dyrtidstillägg.
Då vi sålunda icke anse några verkligt bärande skäl att nu skrida till löneförbättring föreligga, få vi hemställa, att riksdagen måtte avslå k. m: t proposition nr 180.

I motion nr 422 i andra kammaren hemställer hr Larsson i Västerås (s),
att riksdagen ville dels besluta, att ordinarie lärare vid av landsting eller stad, som ej i landsting deltager, upprättat småskoleseminarium, beläget å dyrort F eller G, må komma i åtnjutande av provisorisk avlöningsförbättring till enahanda belopp, som av k. m: t föreslagits för övningsskollärare vid folkskoleseminarier och lärare vid statens småskoleseminarier å motsvarande dyrorter, dels, vid bifall till detta yrkande, till provisorisk avlöningsförbättring åt lärare vid statsunderstödda landstingsseminarier anvisa ett extra förslagsanslag å kronor 2,500.

illustration placeholder
I skolan



använde min farfar



V.ROSENDAHLS FILIPSTADS-BLACK



emedan det då var det bästa bläcket, och nu skriver jag mer an 70 ar senare med samma slags bläck, ty det ar



fortfarande bäst.



Ensamförsäljare en gros A.-B. GRUMME & SON, Sthlm.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0324.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free