- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
360

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

360

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 18

tikel som med stor iver gick in för förslaget och till och med ansåg, att detsammas beräkningar äro hållna i underkant!

Det kunde vara frestande att här anställa en liten politisk betraktelse/Men ämnet ar verkligen av den art, att det vore utomordentligt önskvärt, om det kunde lyftas upp över det partipolitiska spelet. Det ar mycket allvarliga värden, som det här gäller. Vi ha stora kårer, åt vilka våra barns fostran ar i ratt hög grad överlämnad. Dessa lärare ha länge uppburit löner, som av statsmakterna allmänt erkänts såsom för låga. Ar efter ar har man förklarat sig villig att förbättra dem men ursäktat sig med en hänvisning till det ekonomiska läget. I ar ar plats för en tillfällig förbättring beredd i budgeten, och det kan ej försvaras, om riksdagen skulle vägra att infria sina åtskilliga gånger givna utfästelser.

Det vore väl, om uppgiften angående de frisinnades inriktning vore tillförlitlig, då de måhända komma att utgöra tungan på vågen i avgörandets stund. Inom den frisinnade pressen har i vart fall ännu en tidning trätt fram med ett välvilligt uttalande, nämligen Nya Växjöbladet, vars redaktör ar ledamot av första kammaren. Tidningen slutar en i allo sympatiskt hållen artikel med följande ord:

Den svenska folkskollärarkåren, som har hand om utbildningen av flertalet av landets barn, har en sa betydelsefull och viktig uppgift att fylla, att det ligger makt uppå, att verkligt kvalificerat folk ägnar sig åt denna uppgift. Ej minst från denna synpunkt ar det ett riksintresse, att denna kår ej sättes i lö-nehänseende i en särställning. Det förslag regeringen framlagt ar bara en gärd av enkel rättvisa mot en kår, som längre an andra tjänstemän fått vänta på den definitiva löneregleringen. Och det ar att hoppas, att dess förslag kommer att vinna riksdagens bifall och att gjorda utfästelser infrias.

Säkerligen misstaga vi oss icke, om vi gå utifrån, att redaktör Thorén med glädje skall ge sin röst för de från lärarhåll framburna motionerna, därest läget vid avgörandet möjliggör ett sådant votum.

Professor Reuterskiöld^ historieskrivning i skolfrågan kan otvivelaktigt påräkna sitt intresse, även om »det inte ar kungsord allt som drottningen säger». I Bondeförbundets Medlemsblad läsa vi bi. a. följande:

När den frisinnade regeringen 1928 tog sitt parti och gemensamt med bondeförbundet och högern i frågan om de kommunala flickskolorna, vilka icke le-

da till studentexamen, fullföljde paral-lellismen, blev en naturlig följd, att frågan om statliga flickläroverk för studentexamens avläggande måste underkastas en ny utredning och granskning. Och sa hade också -skett, om inte den frisinnade regeringen på hösten 1928 hade störtats. Högerregeringen förstod inte denna naturliga följdut-veckling utan gav sig under hr Lindskogs ledning in på vägar, som ledde icke blott bort från 1928 års beslut utan tillbaka t. o. m. till socialdemokraternas motion 1927 i de delar, som riksdagen då icke bifallit! Det ar självklart, att de frisinnade saknade all anledning att följa högerregeringen på denna dess färd. Och sa kom sig, att bondéförbundet och de frisinnade genom sitt avvisande av högerregeringens förslag framtvungit högerpartiets uppresning mot sin egen regerings förslag och en ny borgerlig samling, grundad på regeringspropositionens bristande sakliga motivering och missuppfattning av 1927 och 1928 års beslut.

Naturligtvis hävdar högerregeringen sin anslutning till den socialdemokratiska tolkningen av 1927 ars beslut och därmed sin underbara valagitation men ser gärna att riksdagen ändrar sig. Hur denna regering emellertid samtidigt skall kunna hävda sin anslutning också till 1928 ars beslut, som av statsutskottets majoritet och riksdagen under hr Lindskogs personliga medverkan men mot socialdemokraternas reservation, fastslogs såsom en följd av 1927 års beslut, riktigt tolkat på det sätt, som bondeförbundet hävdat, det blir en annan fråga och förutsätter en sa halsbrytande akrobatik, att man knappast kan tro, att akrobaterna komma från den med livet.

Det politiska läget ar i denna skolfråga alltså det, att en borgerlig samling sker i riksdagen, möjligen under högerregeringens egen medverkan, för att avvisa en socialdemokratisk proposition av alldeles samma regering. Av denna, visst inte enstaka situation följer, att ett borgerligt samförstånd säkerligen ar möjligt med de frisinnade i mitten, men icke under en högerregering. Kunna frisinnade och bondeförbundet enas, sa finns all sannolikhet att även högermän följa. Men säkerligen kan det ej ske genom partierna som sådana, åtminstone ej med högern som parti. Vägen går ovan partierna.

Skildringen av intrigspelet i skolfrågan ar ganska underhållande. Vi få sålunda veta, att den frisinnade regeringen kommit att underkasta frågan om parallellismen (läs bottenskoleprin-cipen) »en ny utredning och granskning», om den ej blivit störtad. Upplysningen ar intressant, då den gängse versionen inom frisinnade kretsar varit den motsatta.

Tyvärr ha vi ej plats för hr Reuter-

skiölds hela berättelse. Kontentan skulle måhända kunna sammanfattas sålunda, att hr Lindskog strängt taget aldrig förstått sig på vad han varit med om i skolfrågan. Den ende, som sett mål och medel klara hela tiden, ar hr Reuterskiöld. Därför står han nu som den store segrande statsmannen.
Även om det kan . ligga något i omdömet om hr Lindskog, sa tyckes oss dock ridderligheten bort ha bjuda professor R. att erinra sig utbrottet av gamle Lod, vilket med en obetydlig travestering i det här sammanhanget skulle kunna lyda: »Giv åt Sten(dahl) en penning även!»
Från den fyrklassiga realskolan inströmma från alla håll de allra bästa upplysningar om startens gynnsamma förlopp, skriver Ny Tid (s) i en artikel, vari uppvisas den femklassiga realskolans pedagogiska underlägsenhet. Underbetygen äro rekordartat fåtaliga. Vid ett statsläroverk, där vi känna förhållandena något närmare, utdelades åt denna klass’ 17 lärjungar till jul intet enda underbetyg, ett tidigare aldrig upplevat evenemang i den skolans historia.
Inför dessa fakta må det ursäktas oss, om vi känna oss styrkta i vår åsikt, att satsen om den femklassiga realskolan som den »bättre» skolformen icke hör hemma i verklighetens värld. Och man gör för visso klokt i att inte välja den sämre organisationen, när det gäller flickläroverken. Skola statsmakterna något åtgöra för att förhjälpa den kvinnliga ungdomen till bättre studiemöjligheter, kan man kräva, att det göres ordentligt. Vilja de borgerliga skolrefor-matorerna icke låta de falska prestigehänsynen vika, få de taga ansvaret for ett uppskov. Och även ett kortvarigt uppskov bör otvivelaktigt kunna bringas sa pass talande vittnesbörd i dagen, att det nästa gång skall bli väsentligen svårare att vinna gehör för en verklighetsfrämmande och orimlig värdesättning av de båda studievägar, som på grund av tidigare stridsställningar alltjämt befinna sig i den skolpolitiska diskussionens centrum.
Man plägar beskylla anhängarna av den rena bottenskolan för dogmatism. Finns det dogmatism med i ståndpunktstagandet till fyra- eller femårig realskola, lär den nog finnas på den sistnämnda sidan. Vi ha åtminstone gynnsamma erfarenheter att bygga på. De andra ha till dags dato ej presterat annat an - tomma pratet.
Skulle det visa sig möjligt att mera allmänt göra folkskolan 7-årig, bör
nog som påbyggnad på densamma följa en ettårig fortsättningsskola, framhål-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0360.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free