- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
363

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 18

SVENSK LÄRARETIDNING.

363

De biträdande lärarnas rättsliga ställning. Båda kamrarna biföllo i onsdags statsutskottets hemställan i fråga om förbättrad rättslig ställning för lärare vid mindre folkskola samt biträdande lärare vid folkskola. I första kammaren föregicks beslutet av en stunds debatt, därvid hrr Bergqvist (f), Rydén (s) och "Wagnsson (s) talade för bifall till utskottets hemställan, medan hr Dahl (h) kraftigt gick i elden mot den utvidgning av k. m: ts förslag, som utskottsmajoriteten tillstyrkt. Motionären redogjorde i debatten för några upprörande fall av avskedanden, som ägt rum. Av debatten att döma skulle det måhända icke vara alldeles utsiktslöst att i riksdagen vinna gehör for tanken att i de mest ömmande fallen få till stånd statsunderstöd åt avskedade lärarinnor av nämnda kategorier.

I andra kammaren förekom endast ett kort yttrande av hr Strindlund (bf). Besluten fattades i bada kamrarna utan votering, men i första kammaren fanns - av nej-ropen att döma - uppenbarligen en ganska stark minoritet.

Lärarnas lönefråga var icke heller under den gångna veckan fore till behandling inom statsutskottets andra avdelning. Däremot lärer avsikten vara att om möjligt medhinna en första orienterande överläggning under innevarande vecka.

Skolöverstyrelsen. K. m:t har beviljat generaldirektören och chefen för skolöverstyrelsen O. Holmdahl för fullgörande av riksdagsmannauppdrag tjänstledighet fr. o. m. den 22 april 1929 till slutet av nu pågående riksmöte, med rätt för honom att under ifrågavarande ledighet, i den mån han därtill finner anledning, deltaga i handläggningen av inom överstyrelsen förekommande ärenden ävensom att, därest omständigheterna sa medgiva, dessförinnan återinträda i tjänst. Tillika har k. m: t förordnat dels undervisningsrådet och avdelningschefen å folkskolavdelningen inom överstyrelsen N. O. Bruce att tills vidare under nämnda tid och med berörda inskränkning uppehålla befattningen såsom generaldirektör och chef för skolöverstyrelsen, dels ock undervisningsrådet S. J. Nylund att under samma tid tjänstgöra såsom avdelningschef å folkskolavdelningen.

Folkskolinspektionen. Skolöverstyrelsen har beviljat nuvarande folkskolinspektören i Västerbottens norra inspektionsområde N. J. F. Almkvist, vilken utnämnts att fr. o. m. den l maj 1929 vara folkskolinspektör i Stockholmstraktens inspektionsområde, tjänstledighet från sistnämnda befattning för fullgörande av uppdrag såsom ledamot av riksdagens första kammare fr. o. m. sistsagda dag tills vidare under den tid 1929 års riksmöte kommer att vara, ävensom förordnat t. f. folkskolinspektören Algot Jungnell, Spånga, att under den Almkvist sålunda beviljade tjänstledigheten uppehålla befattningen som folkskolinspektör i Stockholmstraktens inspektionsområde.

Överlärarinstitutionen. I avgivet utlåtande över ansökningarna till den le-digförklarade överlärarbefattningen vid Sundbybergs folk- och fortsättningsskolor har skolöverstyrelsen förklarat sig icke hava något att erinra mot folkskollärarna E. L. Erikssons och P. O. "W. Ericsons, överläraren inom Husby skoldistrikt E. A. Hammars, folkskolläraren K. M. Lewalds och överläraren vid Mölndals folk- och fortsättningsskolor E. E. Lindstrands lämplighet for ifrågavarande befattning.

Behörighet. Följande sökande ha erhållit behörighet för anställning som lärare i ämnet arbetskunskap vid yrkesbestämd fortsättningskola:

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk med binäringar: folkskolläraren M. V. S. Johansson, Rasbo,

vid fortsättningsskola i anslutning till träindustri: slöjdläraren U. P. S. Sasserson, Stockholm;

vid fortsättningsskola i anslutning till metallindustri: folkskolläraren J. Ternlund, Åsa-rum ;

vid fortsättningsskola i anslutning till handel : folkskolläraren H. F. Lindberg, Silleruda;

vid fortsättningsskola med husligt arbete i vad angår kvinnlig slöjd: slöjdlärarinnan Siri Selma Maria ,Fritz, Nässjö;

i vad angår hushållsgöromål: .skolkökslärarinnan Anna Lidén, Kristinehamn.

Dispens från boställsordningen. K.

m: t har medgivit, att med anordnande av särskild ingång till tjänstebostäderna för lärarpersonalen vid Vistabergs småskola, Beatebergs småskola och Bea-tebergs folkskola i Huddinge skoldistrikt må anstå tills vidare intill utgången av ar 1933.

- K. m: t har medgivit, att i ett för tre läraravdelningar avsett skolhus i Västanå i Näsums skoldistrikt och i ett för två läraravdelningar avsett skolhus i Östad i samma skoldistrikt må inrymmas respektive tjänstebostad för småskollärarinna och tjänstebostäder för två lärarinnor, dock under förutsättning att de i kungörelsen den 18 september 1918 angående boställsardning för lärarpersonalen vid folk- och småskolor i övrigt givna föreskrifterna iakttagas.

- K. m: t har medgivit, att med anordnande av särskild ingång till tjänstebostäder vid följande skolor må anstå

tills vidare intill nedan angivna tidpunkter:
vid Tångstads skola i iRimstads skoldistrikt till utgången av ar 1930, vid Billesholm-Ske-neholms och Fälanda skolor i Södra Vrams skoldistrikt till början av höstterminen 1932, vid följande skolor i Malexanders skoldistrikt: kyrkskolan till början av höstterminen 1930 och Danskebo skola till början av höstterminen 1932, ävensom vid följande skolor i Åsele, skoldistrikt: A vas j ö skola till utgången av ar 1929, Yxsjö och Insjö skolor till utgången av ar 1930 samt Borgsjö och Lomsjö skolor till utgången av ar 1932, vid Ekträsks folkskola samt Russ j öns och Kryckeltjärns mindre folkskolor i Degerfors skoldistrikt till utgången av ar 1929, vid Grustavsbergs småskola i Tornsfalls skoldistrikt till utgången av ar 1931, vid Dalhems skoldistrikts folkskola, Västra Ektorps skola i Södra Kåda skoldistrikt samt folk- och småskolhusen å kyrkplatsen ävensom skolhusen i Brattfors, Kattisavan, Vägsele, Kroksjö, Vinliden, Betsele, Tannsele, Gädd-träsk, Byssträsk, Van janträsk, Norrby, Vin-delgransele, Vormsele och Tuggensele samt för lärarpersonal förhyrda lokaler i Lycksele skoldistrikt till utgången av ar 1933; vid följande skolor i Hörnefors skoldistrikt: Kylörns och Sörmjöle skolor till utgången av ar 1930, Häggnäs och Bjenbergs skolor till utgången av ar 1931 samt kyrkskolan och skolan vid Mo ångsåg till utgången av ar 1933; ävensom vid följande skolor i Stensele skoldistrikt: förhyrda lokaler till utgången av ar 1930 samt Barsele, Grundfors och Åskilje skolor till utgången av ar 1933.
Statligt handarbetsseminarium. I utlåtande över en av Sveriges slöjdlärarinneförening inlämnad framställning om utredning rörande inrättande av ett statens handarbetsseminarium, framhåller överstyrelsen, att många skäl synas tala för upprättandet av en statlig utbildningsanstalt för lärarinnor i kvinnlig slöjd, i likhet med vad som redan ar fallet beträffande lärarinnor i hushållsgöromål samt lärare i musik, teckning och gymnastik, i viss mån även i manlig slöjd. Överstyrelsen anser en utredning av föreliggande fråga vara önskvärd och väl motiverad och hemställer, att k. m: t matte låta verkställa en utredning angående upprättande av en statlig utbildningsanstalt för lärarinnor i kvinnlig slöjd.
Fortsättningsskolorna. K. m: t har
medgivit, att undervisningen i fortsätt-ningsskolorna i Viksta församling må tilläs vidare med högst 180 undervisningstimmar förläggas till maj och juni månader det ar, under vilket lärjungarna avgått från folkskolan.
Ambulerande slöjdskola. K. m: t har
anvisat för tiden den l juli 1928-30 juni 1929 åt styrelsen för Norrbottens läns hushållningssällskaps ambulerande slöjdskola såsom bidrag för uppehållande av verksamheten vid skolan till lärares avlöning ett understöd av högst 2,000 kr.
Internationella skolkongressen i Helsingör. K. m: t har anvisat högst 2,500 kr. såsom bidrag till bestridande av kostnaderna for anordnande av en svensk avdelning vid iskolutställningen i Helsingör i samband med den internationella skolkongressen därstädes i augusti 1929.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0363.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free