- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
435

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 21

SVENSK LÄRARETIDNING.

435

Illustrationerna äro förträffliga och den typografiska utstyrseln god.

Som ett slutomdöme kan sägas, att det ar intressanta ämnen, som avhandlas och urvalet ar tillfredsställande.

Nils Stålfelt.

Språkbyggnadsövningar för tredje skojaret- Av D. Hedberg, F. Lindskog, E. Örtendal. A.-B. M. Bergvalls förlag. Pris 25 öre.

Arbetsskoleprincipen vinner för var dag som går allt större landvinningar inom folkskolans område. Det ena ämnet efter det andra fogas in under ovannämnda arbetsmetod. Därom bär också den nyare lärobokslitteraturen ett enstämmigt vittnesbörd.

Ett ämne, som med nödvändighet måste tillämpa arbetsskoleprincipen - om något varaktigt resultat skall kunna uppnås - ar just det svenska språket. Ovannämnda lilla häfte synes anmälaren vara ett fynd för läraren, då han i sin modersmålsundervisning vill söka att nå basta tänkbara resultat. De olika övningarna - 67 till antalet - syfta till att i görligaste mån sätta barnen själva i arbete med minsta möjliga hjälp av läraren. En annan huvudsynpunkt för författaren har varit att icke upptaga andra moment av språkbyggnaden an sådana, som kunna vara eleven till hjälp vid modersmålets praktiska användning. Här och var äro inströdda repetitionsövningar, som ansetts nödvändiga för att vidmakthålla det tidigare inlärda. Till sist avslutas övningarna med en sammanfattning av kursen.

En ytterligare förtjänst ar att svenska språkets olika grenar strängt ha skilts från varandra. Ty oftast lida hithörande läroböcker av en allt annat an sund sammanblandning. Därför ha författarna skilt rätt- och uppsatsskrivning från språkbyggnadsövningarna för att utgiva de tvenne ovannämnda grenarna i ett särskilt häfte.

De många övningarna och det över huvud taget väl avpassade stoffet synas anmälaren hos barnen kunna komma att väcka verklig arbetsglädje, ty endast den genomarbetade och fast tillägnade kunskapen har förmåga att fylla sa väl små som stora med lustkänslor. Och om detta ar ingenting annat an gott att saga!

Vidare bör tilläggas, att bokens pris ar ett konkurrenspris, då man tar i betraktande den typografiska utstyrseln och det gedigna innehållet.

Gösta Granlund.

Handledning för gymnastik, lek- och idrottsundervisningen vid folkskolor och seminarier. Av Einar Blomberg. Skolförlaget, Gävle. Pris 4 kr.

Det har blast friska vindar över skolgymnastikens fält under de senaste 10 -15 åren, Elin Falck, N. Bukh, Elli Björksten och J. G. Thulin äro nydana-

re, vars förkunnelse vid framträdandet mötts av en mången gång oresonlig och hätsk kritik. Deras teser, som gatt hårt åt systemens förtorkade skelett, ha vägts, ansetts som kätterska och således förkastats, prövats, befunnits sanna och slutligen accepterats som goda ätteläggar av lärofadern P. H. Lings skapelse.

Inom det område, som speciellt rör folkskolan, ar det emellertid ett namn, som under de senaste 5 åren mer an andra åstadkommit rabalder, nämligen Einar Blomberg, nyutnämnd gymnastiklärare vid Härnösands folkskoleseminarium.

Einar Blomberg var ursprungligen folkskollärare men djärv nog att utan studentexamen söka inträde vid Gymnastiska centralinstitutet. Han fick deltaga i undervisningen och lyckades även efter avslutade studier genom dispens erhålla rätt till gymnastikdirektörsexa-men.

Med föregående rika erfarenheter som lärare i folkskolan fick han nu såsom gymnastiklärare vid såväl Hälsingborgs folkskolor som Karlstads folkskoleseminarium blicken öppen för huru föråldrade de synpunkter voro, som i allmänhet lades på gymnastikundervisningen i folkskolan, och huru omöjliga de bestämmelser voro, som ursprungligen tillkommit for att främja folks1?:ol-ungdomens fysiska fostran.

När han nu gått att utgiva en handledning i fysisk fostran, avsedd för seminarier och folkskolor, sker alltså döt-ta på grundvalen av en rik personlig erfarenhet. Förf. meddelar även, att han »ur den in- och utländska facklitteraturen sökt tillvarataga varje uppslag, som förefallit vara värdefullt». Redan under sitt första ar som gymnastiklärare kom han i beröring med Bukhs gymnastikreformatoriska verksamhet vid Ollerup i Danmark. Givet ar, att han i grund skulle bliva påverkad av den förnyelsens anda, som präglade denna läroanstalt. Och att det ligger något sunt och livsdugligt i den bukhska utgestaltningen av den lingska gymnastiken framgår klart nog där-utav, att gymnastiken i Danmark hastigt utvecklade sig till en verklig folkrörelse, samtidigt som man i vårt land ännu ansåg gymnastik som något stelt och tråkigt.

Man behöver inte läsa många rader i Blombergs handledning, förrän man finner, hur frigjord från fördomar och personligt präglad hans uppfattning om barngymnastiken ar. Men man möter också en personlighet, som sökt leva sig in i barnens känslovärld, och som satt till mål att giva sina lärjungar det allra basta av vad han själv prövat vara gott och nyttigt. »Det mest fullödiga, gläd-jeväckande kommandoord, som finnes, ar det bestickande: ’Gör som jag!7 - vilken uppmaning ar den högsta form för undervisning, som tänkas kan», säger Blomberg. Dagövningarna, 24 stycken, avsedda för klasserna 3-8, äro in-

I skolan

.....^.........^......ii *

använde min farfar

V.ROSENDAHLS FILIPSTADS-BLACK

emedan det då var det bästa bläcket, och nu skriver jag mer an 70 ar senare med samma slags bläck, ty det ar

fortfarande bäst.

Ensamförsäljare en gros A.-B. GRUMME &. SON, Sthlm.

nehållsrika och omväxlande och synas vara väl avpassade för de olika åldrarna. Varje rörelse åtföljes av kommandoord och utförlig och instruktiv rörelsebeskrivning. Skulle man därutöver vilja framställa ett önskemål, sa vore det, att en kommande upplaga även bleve försedd med hänvisning till någon bildatias, t. ex. Thulins. Som ett särskilt tillägg följa en del väl komponerade uppvisningsdagövningar av olika slag.

Emellertid ar det en synpunkt, som helt kommit att prägla dir. Blombergs verksamhet som seminarielärare. Omkring 90 % av landets folkskolor sakna gymnastiklokaler. Den, som själv ar ef-

Syster Elias Sårsalva med Burows los-, ning ar det vetenskapliga, tillförlitliga, smärtstillande och snabbt läkande sårmedel, som rekommenderas av läkare.

KNEIPPS

VALS M AK A-N Dt VÄLGÖRANDE

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0435.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free