- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
437

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 21

SVENSK LÄRARETIDNING.

437

ning samt hälsokort, upprättade efter amerikanskt föredöme, samt giva en hel del anvisningar om avläggandet av idrottsliga färdighetsprov, Skolidrottsmärket, simmagistervärdigheten m. m. Blombergs handledning framstår som ett oumbärligt hjälpmedel i handhavandet av folkskolungdomens fysiska fostran. Men den vill tydligen inte stanna vid detta utan vill därjämte vara en programskrift på ett arbetsfält, där under gångna ar mycket försummats och där ännu mycket återstår att utföra. Därför bör ingen lärare underlåta taga kännedom om dir. Blombergs åsikter. De äro mången gång djärva, men de äro friska och sunda, och de bäras av den allra djupaste och mest levande idealitet.

Sigurd Gustavson.

Arbetsuppgifter för elevlaborationer i fysik. Av Ernst Lizell och. Wald. Jansson. C. W. K. Gleerups förlag, Lund» Pris l kr.

»Mät, räkna, väg, pröva!» ar en gammal uppfostrares råd. Detta råd söka nutidens uppfostrare i allt högre grad att följa genom att låta barnens självverksamhet komma till sin fulla ratt. Det utav skolans ämnen, där arbetsprin-cipen lättast kan tillämpas, ar säkerligen naturkunnigheten och särskilt fysiken. Men mången lärare mötes dock vid arbetsprincipens tillämpning av svårigheten att giva barnen sådana arbetsuppgifter, som på samma gång fånga deras intresse och giva dem något verkligt kunskapsstoff.

Det av ovan nämnda författare utgivna arbetet, omfattande arbetsuppgifter i magnetism och elektricitet, fyller i detta hänseende ett verkligt behov. Boken innehåller sjuttio olika försök, av vilka aderton behandla magnetismen och återstoden elektricitetsläran. Försöken äro ordnade i logiskt sammanhang och äro sa pass fylliga, att eleverna genom att utföra dessa olika arbetsuppgifter erhålla en ganska god kunskap om magnetismen och elektricitetsläran.

En fördel, som detta arbete erbjuder, ar försökens enkla anordningar. Med sa enkla strömkällor som torrelement eller en Jungnerackumulator kunna de flesta försök tillhörande elektricitetsläran utföras. Vill man använda belysningsledningen som strömkälla, behöver man ej någon kopplingstavla, ty författarna bygga uteslutande sina försök på att den elektriska strömmen uttages genom en stickkontakt, varvid ett lampmotstånd eller någon annan enkel motståndsapparat införes.

Författarna ha även sökt att i möjligaste mån medtaga praktiska försök. Sa ha de i elektrostatiken endast medtagit sa mycket, att eleverna få grundbegreppen klara, under det att de ägnat en samvetsgrann uppmärksamhet åt elektriska strömmens kemiska verkningar, .strömstyrka, ledningsmotstånd och’

spänning, elektrisk värme och ljus samt induktionsströmmar.

Går man åter att skärskåda den allmänna dispositionen av varje försök, finner man, att först uppräknas den material, som ar behövlig för försöket. Därpå följer beskrivning på själva utförandet. Genom en eller flera frågor uppmanas eleven att iakttaga det väsentliga i varje försök. Vad som skall handa omtalas ej i. förväg. Härigenom tvingas eleven att ständigt vara uppmärksam och skärpa sin iakttagelseförmåga.

Städerna med sina större ekonomiska resurser kunna till sina skolor skaffa ett relativt rikhaltigt urval av apparater, passande för undervisningen. Vid en skola på landsbygden kunna dock svårigheter uppstå vid anskaffandet av dylik materiell. Även för detta ha författarna sökt råda bot, då de låta sina elever själva tillverka sina apparater, varvid naturligtvis en del av arbetet måste utföras under slöjdtimmarna. Vilket varde detta har för undervisningen behöver ej ordas om här.

Boken ar närmast avsedd att användas i folkskolans överbyggnader. En del av de enklare försöken kunna dock utföras i egentliga folkskolan. Säkerligen torde den även kunna komma till användning i fortsättningsskolan, särskilt där denna ar anordnad i anslutning till elektroteknik.

Författarna göra tydligen ej anspråk på att vara originella i sin framställning. Men vad de med rätta kunna göra anspråk på ar att ha åstadkommit en lyckad sammanställning av lämpliga arbetsuppgifter rörande magnetismen och elektricitetsläran, enkla arbetsuppgifter, prövade i det dagliga skolarbetet och fria från fantasifyllda spekulationer. Ur saklig synpunkt har arbetet granskats av fackmän.

Med hänsyn till sin goda typografiska utstyrsel och sitt gedigna och rikhaltiga innehåll (114 sidor) måste priset på boken anses vara billigt.

A. Svantesson.

Mors dag. På J. A. Lindblads förlag har även i ar utkommit en liten vacker broschyr, »Mors dag», innehållande berättelser och dikter lämpliga till uppläsning i hem och skola.

Nytt i bokhandeln.

P. A, Norstedt & Söners förlag:

Övningsexempel i rakning för inträdessökande till den fcmåriga realskolans första klass av Jolin Inglie och Gabriel Jonsson. 60 öre.

J. A. Lindblads förlag:

Mors dag. Läsning i hem och skola 50 öre.

Inledning och kommentar till Bibeln, under medverkan av ett flertal författare utgiven av J. R. Dummelow. Översatt och bearbetad av Fredrik Dahlbom. III. Kr. 6: -.

En ovälkommen av Nanny Johansson. Andra uppl. Kr. 4: 50.

I dagarna utsända vi

Johan oth Elfrid Nord

Lärobok i

räkning och geometri för folkskolan

Första delen. Tredje årskursen.

Pris 60 öre. Facit pris lo öre.

Provexemplar erhålles direkt från förlaget mot insändande av 30 öre för porto och expeditionskostnader. En postgiroblankett å detta belopp medföljer detta nummer av Svensk Läraretidning.

Ahlén & Åkerlunds Förlag

Stockholm

Oxygenol

besitter i hög grad de egenskaper

som erfordras av ett medel för

daglig munvård.

Oxygenol verkar mekaniskt renande på grund av den kraftiga skumbildningen. Det renar mellan tänderna samt i alla skrymslen som ej äro åtkomliga med borsten.

Oxygenol stimulerar salivflödet, korrigerar syrehalten samt ar den mest effektiva desodorans.

Speciellt lämpligt för pyorrépatienter. Oxygenol renar tandköttsfickorna från var och andra föroreningar utan att på något sätt reta vävnaderna.

Fullständigt hållbart i originalflaskor av resistent glas med skruvlock. Finnes i flaskor om 100, 300 och 1000 gram med och utan arom.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0437.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free