- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
445

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 22

SVENSK iJtRARETIDNINQ.

445

perlig bok med härliga bilder och ett moderat pris.

Av årets geografiska litteratur har lejonparten kommit på Asiens lott. Flertalet av dessa böcker saknar emellertid betydelse för skolbiblioteken. En framstående plats bland skildringarna från det tropiska Asien intar Eric Mjöberg, I tropikernas villande urskogar. Äventyr och upplevelser i nederländska Indien. (Natur och kultur, 7:50, inb. 9:25.) Arbetet innehåller en samling skildringar av Borneos växt- och djurvärld samt de stora tropikkulturerna gummi, tobak, kaffe, te m. fi. Boken ar utomordentligt intressant och värdefull samt utrustad med präktiga illustrationer. Den skulle vara en skatt for våra skolbibliotek, om inte språket vore &å övermängt med främmande ord och uttryck. En upplaga med de många svåra orden översatta till god och enkel svenska skulle hälsas med.glädje av Sveriges skolbibliotekarier! Den tropiska urskogen på Malajiska halvön skildras på ett ypperligt satt av Carveth Wells i Sex ar i den malajiska djungeln. Övers, av Bertel Gripenberg. (Lars Hökerberg. 5: 75, inb. 8: 50.) Boken ar inte olämplig i ett välförsett skolbibliotek, men man kan möjligen anmärka på, att författaren sa gott som uteslutande skildrar kuriosa, bland växter och djur.

Av förra årets Afrika-litteratur kan Hans Behrends, Afrikanska äventyr, övers, av Harald Hansen (Hugo Geber, 3.-)? rekommenderas for skolbiblioteken. Boken, som huvudsakligen innehåller jaktäventyr och djurhistorier, . saknar illustrationer, men den hör till det slags böcker, som pojkar bruka tycka om. En märklig Afrika-bok ar Alfred Aloysius Horn, Som trader på elfen!) enskust en. Övers, av Kagnar Sjöberg. (Lars Hökerberg. 6:75, inb. 9:50.) Boken har blivit mycket uppmärksammad men saknar betydelse för skolbiblioteken. Djurlivet i Afrika skildras på ett enastående satt i Martin Johnson, Safari. Äventyr från Afrikas fria vidder. Övers, av Bertel Gripenberg. (Schildt. Inb. 12:50.) En underbar bok för dem, som älska djur- och vildmarksskildringar. Då det ar Simba-filmens tillkomst, som här skildras, ar det ju självklart, att bilderna äro ypperliga. Boken ar en prydnad för ett välförsett skolbibliotek. Det ar endast priset, som i någon mån avskräcker. En verkligt god reseskildring ar Élsbeth Funchs Reskamrater. (Wahlström & Widstrand. 8:75, inb. 12:-.) Boken ar emellertid knappast njutbar för barn och ungdom och ar därför av mindre betydelse för skolbiblioteken.

Amerikas Upptäcktshistoria har under 1928 riktats med två arbeten, som förtjäna en plats i våra skolbibliotek. Gustaf Bolinder, Mot det hägrande Eldorado. Bragder och äventyr från Sydamerikas upptäcktstid (Åhlén & Åkerlund, 4:75) och Harald Johnsson, Guldlandets erövring. Inkariket och

dess fall. (Svensk Läraretidning. 2:75, inb. 4:-.) Det förra arbetet utgör en mera sammanfattande framställning av eonquistadorernas sökande efter det hägrande guldlandet och kommer säkert att uppskattas av den mognare skolungdomen. Det senare arbetet, som väl strängt taget räknas till de skönlitterära ungdomsböckerna, utgör en fängslande skildring av Francesco Pizarros erövring av det mäktiga, gamla Inkariket med dess egenartade kultur. Boken, som tillhör serien Ungdomens bibliotek, ar försedd med präktiga illustrationer och förtjänar att på det varmaste rekommenderas till alla skolbibliotek.

En verkligt gedigen bok ar Helmer Key, Kaffe, socker och bananer. En resa till Cuba och Guatemala. (Albert Bonnier. 12:50, inb. 15:-.) Arbetet ar rikt på sakuppgifter och innehåller litteraturförteckning och register, men innehållet ar för tungt för skolungdom. Erland Nordenskiöld, Indianerna på Panamanäset ar likaledes en bok, som ar skriven för de vuxna. Av övriga Amerikaböcker torde ingen ha någon större betydelse för skolbiblioteken.

Det samma skulle kunna sagas om årets geografiska litteratur om Australien, möjligen med ett undantag, Hjalmar Bengtsson, Tusen mil genom Australien. Studier och äventyr Månd vita, l>ushmän och svarta infödingar. (Natur och kultur. 7:50, inb. 9:50.) Boken måste räknas bland de mera intressanta skildringarna av den australiska naturen och om den blir litet för mäktig for de yngre läsarna, kan den nog försvara sin plats i ett bibliotek, som utnyttjas av äldre elever.

Den olyckliga Italia-färden har redan behandlats i ej mindre an tre arbeten. Frantizek Behounek, Männen på isflaket (Lindblad, 7: 50, inb. 9: 50; 12: 50) ar utan tvivel den basta av dessa tre. Författaren berättar på ett enkelt och besinningsfullt sätt om sina upplevelser under den äventyrliga färden och dess tragiska avslutning. Vid läsningen av boken har man en känsla av, att det ar en fin personlighet, som här söker ge rättvisa åt alla deltagarna i denna olyckliga expedition. Boken bör inte saknas i ett välutrustat skolbibliotek. Einar Lundborg, När Nobile räddades (Hugo Geber, 6:75) behandlar, såsom framgår av titeln, huvudsakligen kapten Lundborgs insats och upplevelser under räddningsarbetet. Boken ar hurtigt skriven men kan nog ej räkna med något mera bestående intresse, och den har givetvis ej som dokument till polarforskningens historia samma betydelse som professor Behouneks arbete. Knut Stubbendorffs. Ishavsreportaget (Geber. 5:-, inb. 8:-) ar en ypperligt skriven men vad beträffar innehållet tämligen »tunn skildring» av en reporters envisa framhärdande till Spetsbergen och de spännande veckorna

däruppe. Boken kan knappast sagas ha större betydelse för skolbiblioteken.

Ett arbete, som bör nämnas i detta sammanhang, ar Axel Ahlman, Isviddernas hjältar. Polarforskningens historia genom tiderna berättad for ungdom i alla åldrar. (C. W. K. »Gleerup. 6: 75.) Denna bok bör vara självskriven i skolbiblioteken, men man kan inte förstå, att författaren ansett det fördelaktigt att ge skildringen en sådan bredd, 551 sidor, utan vare sig någon egentlig uppdelning av innehållet eller några bilder, då den ändock vänder sig till ungdomen.

Axel Norbeck.

Sommarhem för skolungdom.
Göteborgs idrottsförbund har vid luft- och kurorten Hindås byggt en »Idrottsgård», med goda sängar för ett 50-.tal personer, dusch- och tvättrum, dagligrum, matsal och kök m. m. Modern idrottsbana, gymnastiksal, tennis-plan och badhus finns där, vidare kanoter, därav en stor kanadensisk, och roddbåtar samt tält av olika storlekar.
Svenska turistföreningen anordnar i samarbete med Göteborgs idrottsförbund under juni-augusti månader på Hindås Idrottsgård ett sommarhem för skolungdom. Till ett antal av omkring 40 i varje omgång mottagas där ungdomar i åldern 13-16 ar, under tiden 10 juni-10 juli flickor, under tiden 15 juli-15 augusti gossar. Husmoder och ledare med biträden äro anställda, och under deras ledning komma att ordnas längre eller kortare kanotutflykter och fotvandringar med eller utan lägerliv, utflykter till Göteborg och andra orter, fisketurer till skärgården o. s. v. Idrottsövningar komma även att bedrivas.
Förläggningen i Idrottsgården sker logementsvis, och gemensamma måltider intagas efter en enkel med god matsedel.
Priset för inackordering ar kr. 2: - pr dag.
Biljett från hemorten ti}l Hindås och åter betalas av den resande i vanlig ordning, likaså biljetter på tåg, båtar och bilar vid utflykter.
Vistelsen kan avse hela perioden eller del därav, vilket skall angivas i ansökan.
Endast fullt friska ungdomar mottagas.
I vardera omgången finnas 4 friplatser. Ansökningar med intyg om behov av fri vistelse skola vara inlämnade före l juni och .ställas, liksom anmälningar, för skolgrupper eller enskilda, till Svenska turistföreningens byrå i Göteborg, Norra Hamngatan 36, tel. 155 77, telegramadress »Turistförening», där även närmare upplysningar erhållas.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0445.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free