- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
450

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

450

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 22

och en tillspetsning av det politiska läget. Ecklesiastikministerns politiska prestige har därjämte Ji-dit allt större minskning genom kända förhållanden.

Såsom våra läsare säkerligen ha förstått, har lönefrågan mot slutet av riksdagen legat i ett synnerligen bekymmersamt läge. För ett par veckor sedan ansågo sig förkämparna för rena avslaget kunna säkert förklara, att frågan kunde betraktas som fallen. Inom bevillningsutskottskretsar diskuterade man t. o. m. frågan om hur man skulle bäst använda de 6 ledigvordna millionerna .- till sänkning av de direkta skatterna eller av kaffe-tullen.

I denna situation ha förkämparna för förbättrade lärarlöner måst inrikta sig på att rädda, vad som räddas kunde. Detta har tvingat till varsamhet i yrkanden och motiveringar både inom statsutskott och riksdag. Ännu i lördags f. m. kunde ingen med säkerhet förutsäga utgången, och därför framstår resultatet - sett mot bakgrunden av det faktiska läget för någon vecka sedan .- såsom överraskande gynnsamt. Bakom beslutet ligger också ett oerhört arbete, vari många goda krafter medverkat.

Vid utformandet av nyssnämnda omdöme tänka vi givetvis icke närmast på den materiella innebörden i det fattade beslutet utan framför allt på dess moraliska verkan. På löneregleringskommittén - kanske t. o. m. på hr Nilsson i Kabbarp .- kan det knappast undgå att göra sitt intryck att, trots en utomordentlig aktivitet från alla mer eller mindre yrkesmässiga folkskollära-reätares (förlåt uttrycket!) sida, riksdagen dock med sa stora majoriteter avvisat den rena negativismen.

Det återstår ett mödosamt och kanhända ännu över ar framåt utsträckt arbete, innan lönefrågan vunnit en rättvis lösning. Många krafter komma säkerligen att mobiliseras i fortsättningen mot var kår. Men med klokhet och sammanhållning skall segern en dag komma.

Ar det för sangviniskt att i beslutet se ett bevis för att lärarnas lönefråga omsider kommit ut ur dödvattnet?

Fortsättningsskolefrågan fick, som på annat ställe i dagens nummer vidare omnämnes, sitt avgörande i riksdagen i onsdags. Det blev i båda kamrarna seger för statsutskottets hemställan om en skrivelse i anledning av lirr Wagnssons och Weijnes motioner. Det betonades emellertid från både ordföranden å statsutskottets andra avdelning, hr Bergqvist, och lir Olof Olsson (s), att skrivelsen avsåge en utredning och icke en befallning till k. m: t att under alla förhållanden framlägga förslag i ärendet. »Går det inte», yttrade den sistnämnde, »sa går det inte» att genomföra förslaget.

Var egen uppfattning i denna fråga ha vi tidigare angivit, och denna hävdades till det sista. Fortsättningssko-lans fiender sågo i -förslaget en utväg att kunna börja med upprivandet av grunderna for en obligatorisk fortsättningsskola, och därför gingo de i kompakt massa in för detsamma. Tillsamman med dem, som förespeglade sig, att förslaget skulle bli till gagn for skolan, bildade de en stor majoritet i kamrarna.

Ett rent beklämmande intryck gjorde debatten i andra kammaren, där stam-ningen tog sig uttryck, som erinra o in den värsta reaktionen på 1890-talet. En enda rost avgjorde där, att icke ytterligare £n skrivelse kom till stånd i syfte att även bestämmelsen om fortsättningsskolan på rena landsbygden skulle »uppmjukas», sa att det andra fortsättningsskolåret i realiteten förlorade sin obligatoriska karaktär.

Ett visst uppseende väckte i andra kammaren generaldirektör Holmdahls uppträdande i debatten. Skolöverstyrelsen hade med hans underskrift avgivit ett bestämt avstyrkande utlåtande över hr Lindmarks motion. I överläggningarna uppträdde han med ett anförande, som allmänt uppfattades som ett tillstyrkande av skrivelseförslaget. Det anmärktes av en kritiker, att i skolöverstyrelsen talade generaldirektören med en tunga och som högerpolitiker med en annan. En annan talare framhöll, att hädanefter kunde man ej fasta något avseende vid yttranden från skolöverstyrelsen, som bure hr Holmdahls signatur.

Det bör alltså kunna bli en förträfflig utredning, som framkommer såsom resultat av den beslutade riksdagsskrivelsen.

Flickläroverkspropositionens ode

sysselsätter allt j amt pressdiskussionen. För vår del ha vi avstått från att efter avgörandet ytterligare syssla med saken. Att hr Lindskog och regeringen skulle inför oppositionen inom egna led och från bondeförbundets samt liberalfrisinnat håll snabbast möjligt retirera, har länge varit givet.

Den ömkligaste rollen i hela denna historia har spelats av de personer och partier, som deltogo i 1927 års skol-beslut, men som nu kastade sig över regeringen för dess avsikt att lojalt förverkliga detsamma. Nitälskan i uppsåtet att visa omvändelse och ånger stannade på detta hall icke ens vid ett blankt avslag på den kungl, propositionen, utan man begärde därutöver »förnyad utredning rörande behovet av ytterligare högre allmänna läroverk för flickor utöver de fyra av 1927 års riksdag beslutade, samt om deras organisation». Därmed angives avsikten att riva upp 1927 års riksdagsbeslut i en av dess grundläggande punkter.

Vi hoppas kunna framdeles, då tidningens utrymme ej blir sa starkt anlitat for trängande, aktuella spörsmål, ägna det nya laget en mera ingående granskning. För dagen få reflexionerna stanna vid det här sagda.

vAolnyAeter.
Behörighet. Följande sökande ha erhållit behörighet för anställning som lärare i ämnet arbetskunskap vid yrkesbestämd fortsättningsskola:
vid fortsättningsskola i anslutning till handel: bokför aren K. A. Thunell, Arboga;
vid fortsättningsskola med husligt arbete i vad angår kvinnlig slöjd: handarbetslärarin-nan Anna Brita Johansson, Nässjö, och folkskollärarinnan Judith Gustava Stenberg, Gagnef.
Dispens från boställsordningen. K.
m:t har medgivit, att med anordnande av särskild ingång till tjänstebostäder må anstå vid Månstads småskola i Månstads skoldistrikt till den l augusti
1930, vid Järstorps kyrkskola i Järstorps skoldistrikt samt Hölje småskola och Gränums folk- och småskolor i Jämshögs skoldistrikt till utgången av ar 1930, vid Lilleby småskola i Björ-landa skoldistrikt till utgången av ar
1931, vid Grensholmens skola i Vånga skoldistrikt till början av höstterminen 1932 samt vid Vällerstens skola i Värnamo skoldistrikt till utgången av ar
1933.
UPPSKOV med ledigförklarandet av
den nu vakanta ordinarie iolkskolla-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0450.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free