- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
465

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 23

SVENSK LÄRARETIDNING.

465

skiekliggöres för denna krävande, synnerligen ömtåliga befattning, om man i övrigt har nödiga förutsättningar för densamma. Om någon genom studier och föregående praktisk verksamhet gjort sig skickad for folkskolinspek-törskallet, sa ar det dr Warne. Målmedvetet och med sällspord energi har han förberett sig därför. Då dr Warne ar förman for anmälaren, ar denne givetvis förhindrad »betygsätta» hans verksamhet här i samhället. Men det torde icke anses ogrannlaga att citera en nyss avliden lärarkamrat, som vid en kårfest tolkade lärares och lärarinnors mening med följande ord: »Jag har haft många folkskolinspektörer över mig under årens lopp. Nu vill jag inte byta fler gånger. Nu ha vi fått en, som vi gärna vilja behålla.»

A. E. R.

Anslag till fortbildningskurser.

Skolöverstyrelsen har av de till anordnande under ar 1929 av utbildningskurser för lärare vid fortsättningsskolor tillgängliga medel, kr. 142,312:53, anvisat åt:

agronomen Ad. Rob. Peterson, Önnestad, för anordnande av en fortsättningskurs i jordbruk vid Önnestads lantmannaskola 6,150 kr.;

rektorn T. V. Ågren, Reftele, för en dylik kurs vid Stora Segerstads lantmannaskola 6,350 kr.;

agronomen A. Olsson, Sala, for en dylik kurs vid Sala lantmannaskola 5,800 kr.;

agronomen G. Eliasson, Svalöv, for en begynnelsekurs i jordbruk vid Fridhems lantmannaskola 6,170 kr.;

agronomen J. Johansson, Grimslöv, för en dylik kurs vid Grimslovs lantmannaskola 6,170 kr.;

direktören A. N. Lampa, Skara, för en dylik kurs vid Skara lantmannaskola 6,350 kr.;

agronomen A. Persson, Sköllersta, för en dylik kurs vid Kävesta lantmannaskola 6,100 kr.;

agronomen J. Pehrson, Mora, för en fortsättnings- och en begynnelsekurs i jordbruk .och skogsbruk vid Mora lantmannaskola 11,430 kr.;

rektorn I. Lagerquist, Öjebyn, för en fortsättningskurs i jordbruk och skogsbruk vid Grans lantmannaskola 5,980 kr.;

^ folkskolinspektören T. Hellman, Örnsköldsvik, for dels en begynnelsekurs i jordbruk och skogsbruk i Härnösand 6,470 kr., dels ock en begynnelsekurs i sågverks- och trämasseindustri därstädes 5,015 kr.;

reiktorn G. Ekelöf, Borlänge, för en fortsättningskurs i bergsbruk och järnhantering i Domnarvet 5,980 kr.;

rektorn K. Ramstedt, Örebro, lör en fortsättningskurs i handel vid Örebro handelsgymnasium 2,670 kr.;

rektorn G. Neander, Göteborg, for en begynnelsekurs i handel i Göteborg 4,865 kr.;

fiskeriintendenten N. Rosén, Göteborg, for en begynnelsekurs i fiskerinäring i Göteborg 3,470 kr.;

slöjdinspektrisen fru S, Qvarnström, Östermalmsgatan 49 A, Stockholm, för en fortsättningskurs i kvinnlig slöjd i Stockholm 6,980 kr.;

slöjdlärarinnan fru E. Wahlbäck, Västerås, for en begynnelsekurs i kvinnlig slöjd i Västerås 6,700 kr.;

^ direktören dr R. Holm, Nääs, Floda station, för dels en fortsättningskurs i hushålls-

göromål vid Nääs 5,770 kr., dels ock en begynnelsekurs i kvinnlig slöjd därstädes 6,910 kr.;

slöjdlärarinnan fröken Walberg Flagge, Författarvägen 3, Ålsten, for en kurs i klädsömnad m. m. i Stockholm 1,725 kr.;

fröken Ingrid Sundström, Svenska Röda Korset, såsom ordförande i styrelsen for en genom Överstyrelsen för Svenska Röda Korset anordnad kurs i hygien, hemsjukvård och barnavård 4,450 kr.;

riksdagsmannen Värner Rydén, Islinge, Lidingö, ,för en kurs i medborgarkunskap i Stockholm 20,675 kr.

Centralförbundets kurser och undervisningstiden.

Genom beslut den 14 december 1928 har k. m: t anbefallt skolöverstyrelsen att verkställa utredning huruvida och på vad sätt möjlighet kan beredas lärarpersonalen vid folk- och småskolor att, utan inskränkning i den fastställda årliga undervisningstiden, deltaga i av Centralförbundet för nykterhetsundervisning anordnade allmänna upplysningskurser samt, efter Centralförbundets hörande, inkomma med utlåtande härutinnan. Med anledning härav har överstyrelsen den 24 maj till k. m:t avgivit ett längre utlåtande i ärendet. Vad därvid anföres sammanfattar överstyrelsen sålunda:

1) Principen, att den for folkskolan i vederbörlig ordning fastställda undervisningstiden icke bor annat an vid av vissa nödfall betingade undantag inskränkas, måste fasthållas. Härav följer, att den tid, som av lärare användes till förkovran i form av deltagande i kurser eller idkande av studier på annat sätt, icke får medföra avkortning i nämnda tid. I detta avseende måste full likställighet råda mellan olika slag av upplysnings- eller fortbildningskurser och således även mellan de av Centralförbundet för nykterhetsundervisning anordnade allmänna upplysningskurserna och fortbildningskurser, avsedda uteslutande för lärarpersonalen.

2) För att bereda lärare vid folk- och småskolor möjlighet att utan inskränkning i den fastställda årliga undervisningstiden deltaga i kurser av det förstnämnda slaget bor i första rummet praktiskt undersökas, huruvida eller i vad mån dylika kurser kunna av Centralförbundet anordnas under sommarferierna.

3) I de fall, då sa icke kan ske utan kurs måste hållas under pågående läs-termin, bör lärare, som önskar deltaga i dylik kurs, få åtnjuta erforderlig tjänstledighet med oavkortad lon, varvid tjänsten bör upprätthållas av vikarie, avlönad av allmänna medel.

4) Skulle härvid visa sig omöjligt att anskaffa kompetent vikarie, bör saken ock kunna få ordnas på det sätt, att läraren återläser de inställda dagarna mot den ersättning, som skulle hava tillkommit vikarien.

5) De kostnader, som kunna uppkomma genom lärares deltagande i Central-

förbundets kurser under de förutsättningar, som angivits i punkterna 3) och 4), böra med hänsyn till dessa kursers särskilda syfte att utgöra ett led i det allmänna upplysningsarbetet till nykterhetens främjande, täckas genom erforderligt anslag ur statsverkets fond av rusdrycksmedel.

Privatskollårarinnors övergång till folkskolan.
I anledning av en till skolöverstyrelsen remitterad framställning från Flick- och samskoleföreningen om vidtagande av åtgärder för underlättande av vissa vid de privata flickskolorna anställda lärarinnors övergång till det kommunala folkskoleväsendet har skolöverstyrelsen den 24 maj avgivit ett utlåtande av i huvudsak följande lydelse :
Den föreliggande framställningen avser vidtagandet av åtgärder från k. m: ts sida, i syfte att sådana vid privatläroverkens förberedande klasser anställda lärarinnor, vilka på grund av och i omedelbart samband med den nya .skolreformens genomförande entledigas från sina befattningar, må i överensstämmelse med riksdagens därom gjorda uttalande vinna anställning vid det kommunala folkskoleväsendet å vederbörande ort.
I likhet med centralstyrelsen för flick- och samskoleföreningen finner även skolöverstyrelsen starka billighetsskäl tala för att riksdagens berörda uttalande må i sa vidsträckt man isom möjligt vinna beaktande, sa att de lärarinnor, om vilka det nu ar fråga, må kunna omedelbart vinna kommunal anställning i samband med överförandet till det allmänna folkskoleväsendet av de skolpliktiga barn, vilka tidigare fått sin undervisning tillgodosedd i privatläroverkens förberedande klasser.
Härvid torde i regel allenast bliva fråga om tillsättande av småskollärarinnetjänster. Därest då vederbörande lärarinna redan finnes innehava .formell kompetens genom avlagd småskollärarexamen - och centralstyrelsen synes endast räkna med sådana fall - uppstår frågan på vad sätt befrielse må kunna vinnas från tillämpningen av folkskolestadgans bestämmelser rörande tillsättning av lärartjänst. Centralstyrelsen finner i sådant avseende två utvägar möjliga. Ett satt att lösa frågan vore utfärdandet genom k. ni: ts försorg av en allmän föreskrift angående ratt för kommunal skolstyrelse att till ledig tjänst utan densammas ledigförkla-rande utnämna lärarinna av nu ifrågavarande kategori, dock att sålunda skedd utnämning skulle av skolöverstyrelsen prövas och fastställas. Den andra utvägen skulle bestå däri, att vederbörande skoldistrikt i varje särskilt fall gjorde framställning hos k. m:t om dispens från den föreskrivna ordningen för lärares tillsättning. Överstyrelsen vill för sin del förorda detta senare alternativ. E’ndast genom ett sådant .förfarande kan garanti vinnas for att de förhållanden, som böra motivera den ifrågavarande åtgärden, verkligen äro för handen. Vidare står detta förfaringssätt i överensstämmelse med den ordning, ^som redan i ett fall vunnit tillämpning. Överstyrelsen tillåter sig i sådant hänseende erinra om k. m: ts nådiga beslut den 18 februari 1921 och den 11 maj 1929 angående tillstånd for respektive folkskolestyrelser i Lidingö och Djursholm att förordna vissa lärarinnor till ordinarie småskollärarinnor. I detta sammanhang torde jämväl böra nämnas, att överstyrelsen vid två tillfällen efter framställning av vederbörande folkskolestyrelser beviljat lärarinna vid privata flickläroverks förberedande kläs-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0465.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free