- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
479

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 23

SVENSK LÄRARETIDNING.

479

Den poetiska avdelningen har fått ett jämförelsevis begränsat utrymme. Efter inledningssången, Oehlenschlägers Danmark, följa diktprov av Edv. Lembcke, Chr. Richardt, Holger Drach-mann, Kaj Hoffmann och Axel Juel. Att inom det snäva omfånget av ett tiotal sidor ge mer an några stickprov pli ett lands diktning later sig naturligtvis ej göra. Ett något fylligare urval torde likväl här ha varit på sin plats, exempelvis något prov på N. F. S. Grundt-vigs diktning, varav en viss art, hans psalmer, kan sägas tillhöra hela folkets gemensamma litterära egendom.

Bokens kommentar ar kort och koncis. Till den förra egenskapen bidrager, att den förutsätter en särskild ordlista, Lindqvists (Gleerups förlag), vilken lärjungarna böra anskaffa. Endast sådant, som ej återfinnes i denna, har i noterna behandlats. I en inledning till kommentaren ges det viktigaste av uttalsläran jämte några andra anvisningar, bi. a. ett säkerligen välbehövligt påpekande av förrädiska likheter mellan danska och svenska (jämte ex.). Ej med många ord men träffande har utgivaren omskrivit eller förklarat danska uttryck och vändningar, ofta genom hänvisning till besläktade ord i främmande språk eller dialekt. Kommentaren ar fullt tillräcklig för att nybörjaren, även på egen hand, skall kunna tillgodogöra sig textens innehåll. Efcer förklaringarna finnas vid varje stycke anvisningar på annan litteratur, svensk och dansk, som inbjuder till jämförelse i avseende på motivval och stil. I somliga fall, och särskilt beträffande lärjungar, som ännu ej läst litteraturhistoria, torde det emellertid vara svårt att göra sådana jämförelser fruktbärande, då därför kräves stor litteraturkännedom (ex. Nex0, L^nningsdag - Martin Kock, Timmerdalen; Guds vackra värld). Ett välförsett skolbibliotek ar i detta fall givetvis läraren till stor hjälp, om elevernas intresse för »bredvidläsning» blir väckt.

Då boken, som ovan sagts, val lämpar sig for nybör j ar stadiet och på grund av det goda texturvalet bör kunna väcka lust för en fortsatt tillägnelse av f r ändespråket, förtjänar den att få en vidsträckt användning. Även inom studiecirklarna har den en given plats, och den bör ej heller saknas i folk- och skolbibliotek.

Hz.

Israels profeter och Jesu liv av Henrik Steen. C. W, K. Gleerups förlag. Pris 3 kr.

Det hör inte till vanligheten, att en universitetslärare ar skickad att skriva läroböcker for skolan. En person, som dock besitter såväl den akademiska lärdomen som den pedagogiska blicken, ar f. d. docenten, numera lektorn Henrik Steen. Denne författare ar ingalunda okänd för Sv. Ltgs läsekrets. Hans senaste arbete ar inte avsett for folkskolan, men eftersom det ar av stort intres-

se även för denna skolas lärare, vill jag rikta uppmärksamheten på det.

Kristendomens nära släktskap med judendomen kan icke förnekas. Den förra förhåller sig till den senare som blomman till knoppen, har någon uttryckt det. For en rätt förståelse av Jesus, måste man ha den israelitiska profetismen klart for sig. Steen har förmått att draga de trådar, som förena denna med Jesu tankar. Bokens första hälft handlar om Israels profeter. Efter att ha tecknat den historiska bakgrunden till den israelitiska profetismen, behandlar han de profeter, som verkligen tillfört den profetiska religionen nya och bestående värden. Förf. har en säregen förmåga att dra fram det karakteristiska och betydelsefulla hos var och en av dem. Varmt och innerligt ljuda hans ord: »Det ar profeterna, som fört religionen och moralen framåt. De ha renat gudstron från slagg, fördjupat och förinnerligat den och gjort den till en andlig livsmakt av första ordningen. De äro kristendomens verkliga förelöpare. Det går en rak linje från profeterna till honom, som ar profetians fulländare - Jesus Kristus.»

Den ena länken efter den andra knytes till profetismens kedja, tills vi äro framme vid Jesu person, som behandlas i bokens andra del. I sin skildring av Jesu liv och verksamhet skiljer sig Steen avsevärt från andra författare på detta område. Han ger tvenne parallellt löpande skildringar av Jesu liv och verksamhet, en utförlig, som ar byggd uteslutande på de tre första evangelierna och en mera kortfattad i anslutning till det fjärde evangeliet. Med tanke på den särställning, som Johan-nesevangeliet intar gentemot de tre synoptiska evangelierna, måste förf: s tillvägagångssätt anses vara en förtjänst. Även på en annan punkt skiljer sig Steen från andra läroboksförfattare. Att ordna stoffet i kronologisk ordning ar ju en ren omöjlighet, och fördenskull har förf. lagt framställningen av Jesu verksamhet efter sakliga synpunkter under rubrikerna Mästaren, Hjälparen och Frälsaren. Bilden av Jesus kommer att framstå klar och tydlig.

Men innan förf. går in på Jesu verksamhet, har han genom att teckna Palestinas kultur och historia givit en historisk bakgrund åt det hela. Sedan berättar han om Jesu barndoms- och förberedelsetid, innan han behandlar Jesu verksamhet under ovannämnda tre synpunkter. Därefter följer sa som avslutning Jesu sista tid.

Boken innehåller även några kapitel om Nya Testamentets skrifter.

Henrik Steen har en enastående förmåga i att på ett enkelt men formfulländat sätt och i koncis form få fram, vad han vill ha sagt. Framställningssättet ar fritt från den tyngd, som i sa hög grad vidlåder en mängd kristendomsböcker. Förf. låter även lärjung-

arna få en inblick i de svårigheter, som den teologiska vetenskapen har att kämpa med, särskilt då på Jesu liv-forskningens område.

»Israels profeter och Jesu liv» ar närmast avsedd för första ringen på gymnasiet, och som lärobok på detta stadium bör den vara alldeles ypperlig. Men till stor nytta kan den vara även för läraren i folkskolan, eftersom den ar sa rik på synpunkter. Jag har själv använt den, och med anledning av den nytta, jag haft av den, vill jag på det allra varmaste rekommendera boken. Nils Wikström.

Nytt i bokhandeln.

P. A. Norstedt & Söners förlag:

Huvuddragen av Israels historia. Lärobok för realskolan av Henrik Steen. For den fem-år iga realskolans fjärde och den fyraårigas tredje klass. Kr. 1,40.

Skola och samhälle. Nr 5-6.

Lärobok i gymnastik av J. G. Thulin. Del

1. Gymnastikteori och metodik. Andra omarb. och utökade uppl. Häfte 1. Kr. 6:-. Häfte

2. Tillägg och förklaringar kr. 6: -.

Brages förlag:

Brage. Tidskrift för folkbildningsarbete och hembygdssträvanden, utgiven av Sveriges’ blå-bandsförening. Nr 2.

Wahlström & Widstrands förlag:

Från det okända Gotland av John Nihlén. Kr. 6: -.

Sveriges natur. Svenska Naturskyddsföreningens årsskrift, 1929, utg. av Thor Hög-dahl. Kr. 7: -.

Albert Bonniers förlag:

Ivan Iljits död. Berättelser för folket. - Mörkrets makt. Tre berättelser av Leo Tolstoj. Kr. 6: 50.

Valda skrifter av P. D. A. Atterbom, utgivna av Fredrik Böök. Sjätte bandet: Reseminnen och brev. Kr. 7: 50.

Historien om den yngste Sjtinneson av Margit Palmaer. Kr. 3: 75.

Antoines mottagning (Släkten Thibault) av Roger Martin du Gard. Kr. 3: 75.

La Sorellina (Släkten Thibault) av Roger Martin du Gard. Kr. 3: 75.

Steenske forlag:

Kreftsykdommene, deres vesen, utbredelse og bekjempelse av T. G. Gade.

a ord*

Lärares tillsättning.
Ofta har i denna tidning uttalats önskningar om ett nytt, mera rättvist tillvägagångssätt för tillsättande av lärare och lärarinneplatser. Gång på gång, ja, ar från ar kan jag saga, har undertecknad hoppats på att en lösning av frågan skulle ske, men tyvärr ha dessa mina förhoppningar ständigt gäckats. Att samma uråldriga tillvägagångssätt, som användes i min ungdom, för flera tiotal ar sedan, ännu tillämpas svär verkligen emot vår nya tidsanda med sina krav på förbättringar.
Jag ar änka, mor till flera barn, av vilka de två äldsta, en son och en dotter, fått välja lärarbanan. Det har kostat både mig och alla mina barn stor försakelse, men som jag trodde, att den dag en gång skulle komma, då de själva skulle kunna hjälpa tillbaka, har- allt

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0479.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free