- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
519

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 25

SVENSK LÄRARETIDNING.

519

Utstyrseln synes mig vara god. Papperet ar av god beskaffenhet och färgtonen lämplig. For den grundläggande undervisningen ar detta hr Hagnells arbete ett gott hjälpmedel, och anmälaren önskar med dessa rader fästa kamraternas uppmärksamhet på detsamma.

Sm-

Arbetsövningar i geografi av L. G.Sjöholm och A. Goes. Häfte 5, Europa utom Norden. Skriv- och ritboksaktiebolaget. Arlöv. Pris 45 öre.

Den, som i undervisningen använt sig av Sjöholm-Goes arbetsövningar i geografi, hälsar varje nyutkommet häfte med glädje och tillfredsställelse. Det ar inte utan en viss undran, man väntat detta 5: e häfte, som behandlar Europas samtliga länder utom de nordiska. Att inom ett jämförelsevis begränsat utrymme få plats till allt detta erbjuder nog inte sa få svårigheter att övervinna. Vid ett studium av föreliggande del av arbetsböckerna konstaterar man dock snart, att författarna klarat av sin ingalunda lätta uppgift på ett utomordentligt sätt. Stoffet ar väl avvägt i förhållande till de olika ländernas storlek och betydelse.

Liksom föregående häften erbjuder även detta övningar i uppsatsskrivning, teckning, räkning, grafisk framställning, kartläsning och -ritning. Med tanke på den stora betydelse stycket »Vad kartan berättar» har, ar det av intresse att konstatera, att författarna lyckats få med denna avdelning vid behandlingen av varje land trots det begränsade utrymmet.

Det märks, att det ar erfarna pedagoger, som författat detta arbete. De hade en frappant förmåga att ordna materialet på ett satt, som barn just vilja ha det. Detta kommer särskilt till uttryck i följetongen - om ett sa vanvördigt uttryck tillåtes - »Pelle kanot- och tunnelfarare». Vi få följa denne lille äventyrare på hans färd genom Europa och hjälpa honom att ta reda på allt det myckna, han får se och höra.

Det ar glädjande att se, hur den blå färgen i teckningarna, som i de förra häftena framträtt något väl kraftigt, i detta inte dominerar på de övriga färgernas bekostnad.

Sjöholm och Goes ha i sina arbetsböcker i geografi på ett ypperligt sätt omsatt de nya pedagogiska idéerna. När det gäller, att under lek och intresserat arbete få barnen att lära, vad skolan och livet fordra, händer det lätt, att resultatet inte blir det bästa, men när barnen gå sa upp i sina studier, att arbetsglädjen helt tar deras intresse i anspråk och kunskaperna stoppas i dem, utan att de knappast själva marka det, då ar den moderna pedagogiken omsatt i praktiken.

Nu ar det blott en del kvar, tills hela serien ar komplett, och vi ha då f att en arbetsbok i geografi, som har något att bjuda barnen.

Nils Wikström*

Nytt i bokhandeln.

Kooperativa Förbundets bokförlag:

Det moderna trust- och kartellväsendet av Thorsten Ohde. Kr. 3: -.

Almqvist & Wiksells Boktryckeri A.-B:

Arkiv för psykologi och pedagogik (utvidgad fortsättning av Psyke och Svenskt arkiv för pedagogik). Under medverkan av ett antal författare på de olika områdena redigerat av Bertil Hammer och Axel Herrlin. Band VIII, 1929, halt. 1-2. Kr. 4:-.

Hugo Gebers förlag:

Vetenskapen och livet. Nr 5. Kr. l: -.

Vom Deutschen Volkscharakter und andere Proben aus der deutschen Litératur unserer Zeit. Mit Anmerkungen herausgegeben von Gustaf Lannert och Lili Dircks.

Nordiska polarfarare. Fyra skildringar av Sven Wikberg. Kr. 2’: 75. ’

Svenska Kyrkans Diakonistyrelses bokförlag:

Till folkskolans förhistoria i Sverige av Albin Warne. Kr. 8: 50.

Martin Luthers lilla katekes på svenska. Till katekesens 400-årsjubileum i faksimile utgiven efter den äldsta kända fullständiga upplagan, Stockholm 1567, av samfundet Pro Fide ät Christianisirno. Med bibliografisk inledning av Isak Collijn. Kr. S:-.

Vallfartssånger från Det heliga landet av Paul Nilsson. Kr. 1:50.

C. W. K. Gleerups förlag:

Eneroths pedagogik. Valda uttalanden jämte kortfattad biografi. Kr. 3: -.

Prins Oscars goss- och flickläroverk i Askersund före 1817. Acta med inledning av B. Hud. Hall. Kr. 3: -

C. E. Fritzes bokförlag:

Arbetsövningar i språklära för B 2-skolor av Egron Lundell. 60 öre.

a ord.

Lärarvalen och meriterna.

For någon tid tillbaka klagade en kollega över den skamvråställning, som en dåligt meriterad lärare kan få finna sig i. Han har sa rätt i att tillfällig nervositet kan orsaka ett eller flera mindre goda seminariebetyg, men inte kan den väl sanka dem alla? Ar seminaristen i fråga sa hypernervös, då bör han söka ett annat mindre enerverande levnadskall an lärarens, ty då passar han inte som barnafostrare. Dessutom finns det ju möjlighet att genom komplettering få höga betyg i nä? t an alla ämnen. Om nu betygen skulle ha. sa stor betydelse! Studerar man landsbygdens »förslag» till lärare, sa finner man, att den i 3: e rummet uppförde vanligen far platsen. Jämföres sedan dennes betyg ined medsökandenas, sa befinnes mycket ofta, att den valde ar undermålig, jämförd med icke på förslag komna sökande. Och detta lill trots har kanske platsen endast annonserats i Posttidningen, och man har varnat för »hög skatt, stort barnantal, bristfällig bostad, långt till grannar och komp. vikarie på platsen».

Varför överklagas då sa få olagliga lärarval? Därför, att det ar meningslöst av en lärare att överklaga. Vill man ha utdrag av sökandenas meriter, sa svarar skolrådsordföranden: »Var sa god och kom hit och skriv av!» Eller dröjer han med sitt svar i det oändliga, tills klagotiden ’ar sa gott som slut, nota bene om han någonsin meddelar före klagotidens slut, vem sona fått platsen.

Hos domkapitlet tager det månader,, innan utslag faller, och den tiden ar den klagande hindrad från att söka annan plats. Po-

nera nu, att klaganden vinner målet, kommer upp på förslag, far första förslagsrummet t. o. m. Far han platsen? Ånej, inte vill val församlingen ha en sådan bråkstake till lärare.

Undertecknad har tills dato sökt 187 platser på 2 ar. Det ar inget rekord. Det finns de av mina kamrater, som isökt flera hundra tjänster och ändå fått gå utan anställning. Inte ett län i Sverige har gått fritt for mina papper, och mina betyg ligga hos två inspektörer, tre överlärare och hos platsbyrån i Hunn vika, i händelse att ett tillfälle till sjukvikariat skulle yppa sig. Allt har jag sökt, som jag fått vetskap om, från C 2 till A-skolor. Visserligen har jag nu sista gången inte varit arbetslös mer an denna vårtermin, men det räcker, då man har studerat på skuld.

Mina betyg äro inte sa dåliga, då jag har mer an AB i medeltal, a i undervisningsskicklighet och dessutom högsta t j äijstebetyg för l års tjänst. Nog borde det val racka åtminstone till ett vikariat.

Men det ar med mig som med barnen till »Nödställd moder» i nr 23 av Sv. Ltg. Jag har inga »bekanta eller släktingar, som kunnat rekommendera eller rättare agitera för min kandidatur. Sökte en gång plats i en A-skola, fick förslag och åtskilliga röster. Men den i 3: e förslagsrummet uppsatte fick platsen. Han var oberättigad till förslagsrum, men han tillhörde arbetarkommunen, och det var värt sin belöning. Till en plats i C 2 fick jag ej förslagsrum. Nummer 3: s meriter voro: usla betyg, B i lämplighet, var från socknen. Prov anordnades för att hjälpa upp meriterna, men det gick sa dåligt, att t. o. m. nr 3: s gynnare måste erkänna, att det varit bast att inte anordna prov. Och sa fick han på släktingarnas hoptiggda fullmakter och tack vare de många, som lovat att åtminstone låta bli att rösta på någon, en glänsande seger. Föräldrarna till barnen vädjade till två av de utestängda lärarna att överklaga, men de återkallade i stället sina ansökningar. Naturligtvis skulle i motsatt fall alla den valdes gynnare sett en hederssak i att mota bort den, som tvingat sig till förslagsrum. Ännu ett halvår efter valet har ordföranden ej behagat meddela, vem som fått platsen.

Skolans och barnens bästa kräver väl ändå, att de basta av de sökande skola komina i fråga vid nytillsättning, vare sig det gäller vikariat eller ordinarie anställning. Att gå utan arbete och jämt se sig undanträngd av mindre meriterade tager bort lusten både att arbeta framåt och uppåt, det kan jag säga av erfarenhet. Tro nu inte, att detta säges i bitterhet av en, som helt tappat modet! I sista Sv. Ltg stod 9 vik. och e. o., och dem har jag rätt att söka alla. Det blir 2: 70 i porto och 4: 50 i betygsavskrifter, men det blir ju också 9 chanser. En »Nödställd moder» far sälja sitt gamla piano, och jag får i sommar »låna» på vinterhabiten, min klocka och mina lexikon och annat, som kan vara gångbart i »de fattigas bank», en inrättning, som f. n. i stor utsträckning får ge arbetslösa folkskollärare medel för dagen. I 7 månader har jag levat på ett mal om dagen, och det kan jag göra lika länge till utan att bli annat an om möjligt magrare. Får jag bara plats till hösten, sa ordnar sig nog allt.

Men en skam for lärarkåren och S. A. F., for folkskolan och vart s. k. kultursamhälle ar enligt min mening, att lärarplatserna skola tillsättas sa, som nu sker. Nog kunde val S. A. F. anda göra något och göra det nu for att få fram ett mera förnuftigt system an det, som nu användes vid lärartillsättningar. För vårt eget och för folkskolans anseendes skull borde vi lärare protestera mot det nu tillåtna oskicket. Skulle inte såväl de högt meriterade och den mellangrupp, jag själv räknar mig till,

KNEIPPS

VALSMAKANDE VÄLGÖRANDB

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0519.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free