- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
571

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 28

SVENSK LÄKARETIDNING.

571

Sveriges allmänna folkskollärarförening.

Lärarbyrån

ar stängd den 8 juli-10 augusti.

Folkskoleseminarierna.

Ändrad utnämning. Såsom sökande till en ledigförklarad övningsskollärar-tjänst vid folkskoleseminariet i Göteborg anmälde sig, jämte andra, examinerade folkskollärarinnan Sigrid M. E. Jonsson och övningsskolläraren vid folkskoleseminariet i Karlstad I. V. Jansson.

Genom beslut den 4 januari 1929 utnämnde och förordnade skolöverstyrelsen Sigrid M. E. Jonsson till innehavare av ifrågavarande tjänst.

Häröver har Jansson anfört besvär under yrkande att k. m:t måtte, med upphävande av överstyrelsens beslut, utnämna honom till innehavare av tjänsten.

Enär klaganden, vilken med avseende å längden av föregående väl vitsordad tjänstgöring kan betraktas såsom jämställd med Sigrid M. E. Jonsson, beträffande såväl undervisningsskicklighet, nit och förmåga att upprätthålla ordning i skolan och att i övrigt leda barnens uppfostran ävensom lämplighet för de särskilda uppgifter, som äro förenade med övningsskollärarbefattning, som ock kunskaper och färdigheter måste anses äga företräde framför Sigrid M. E. Jonsson, har k. m:t funnit skäligt att, med upphävande av skolöverstyrelsens beslut, förordna, att fullmakt å ifrågavarande befattning skall utfärdas för klaganden.

Undervisningen i slöjd m. m. K. m: t

har medgivit, att läraren i manlig slöjd vid folkskoleseminariet i Linköping G. Olsson och läraren i manlig slöjd vid folkskoleseminariet i Göteborg må under läsåret 1929-1930 erhålla ersättning för intill 34 veckotimmars undervisning.

K. m: t har vidare medgivit, att beträffande läsåret 1929-1930 envar av lärarna i musik, i gymnastik med lek och idrott samt i manlig slöjd vid folkskoleseminariet i Växjö må erhålla ersättning för intill 34 veckotimmars undervisning.

Till bibliotekarie vid folkskolesemi-nariet i Uppsala har skolöverstyrelsen utsett övningsskolläraren John Berthagen för tiden den l juli 1929 till och med den 30 juni 1934.

De kommunala ungdoms-skolorna.

Rektorsförordnande. Skolöverstyrelsen har förordnat rektorn vid Skönviks högre folkskola fil. kand. och måg. Eric Sigfrid Danell att fortfarande från och med den l juli 1929 tills vidare till och med den 30 juni 1930 vara rektor vid nämnda högre folkskola.

Uppskov med lärartillsättning. Skolöverstyrelsen har medgivit att med ledigförklarandet av den genom ämnesläraren J. A. Ramstedts avgång lediga ordinarie ämneslärartjänsten vid högre folkskolan i Malmö (Malmö Borgarskola) må anstå till den l juli 1930.

Dödsfall.

K. V. Olsson.

F. folkskolläraren Kristian Valfrid Olsson, Västraby, Emitslöv, har avlidit. O. var född i [Knislinge. Efter folkskollärarexamen i Lund 1876 blev han 1879 ord. lärare vid Örebro folkskolor, där han- verkade, tills han nådde pensionsåldern. 1924 flyttade han till Västraby. Närmast sörjande stå maka och ’fyra barn.

Elias Elmén.

F. kantorn och folkskolläraren Elias Elmén, Femsjö, avled den 28 juni vid 82 ars ålder.

E. avlade folkskollärarexamen i Växjö 1872, organist- och kantorsexamen 1881 och tillträdde därefter de förenade tjänsterna i sin födelseförsamling. Vid uppnådd pensionsålder avgick han från sin tjänst i kyrka och skola.

jCitterafur.

Geografi for realskolan och" kommunala mellanskolan av Sven Sivedberg och Henning Olsson. Alb. Bonniers förlag. Pris 6 kr.

Bland de många nya läroböcker för realskolan, som blivit en följd av 1927 års skolreform, förtjänar bi. a. ovanstående arbete att uppmärksammas. Författare till detsamma äro lektor Sven Swedberg och adjunkt Henning Olsson i Göteborg. Av dessa har lektor Swedberg tidigare gjort en betydande insats i geografiundervisningen genom den lärobok för folkskolan, som han för ett par ar sedan utgav tillsammans med överlärare Axel Hagnell. Detta arbete har betecknat en verklig renässans för geografiundervisningen, vilken tidigare hotades med att bli ett offer för allsköns pedagogisk försökslusta.

Samma principer, som visade sig sa lyckliga for att få folkskolans geografiundervisning på rätt bog, ha i stort sett kommit till användning i nu föreliggande arbete för realskolan. Med tillfredsställelse kan man konstatera, att författarna valt en lycklig medelväg mellan biologiska och historiska ytterligheter. Boken ar redigt och klart uppställd och har ett enkelt och lättfattligt språk. Det

geografiska materialet ar synnerligen väl sovrat. Författarna ha genom lämpliga underrubriker fast uppmärksamheten på vad som skall komma att behandlas. Sa har t. ex. Frankrike följande underavdelningar: Frankrikes kuster, Frankrike består av flera naturliga områden, Frankrikes befolkning, Frankrikes indelning, Jordbruk och boskapsskötsel m. m., Frankrikes handel och samfärdsel. Detta underlättar betydligt undervisningen och framförallt repetitionerna. De namn, som behöva inläras, återfinnas i läroboken, och författarna anse väl, att det kan vara fullt tillräcklig arbétsövning att söka upp dem på kartan.

För första gången finner man här, hurusom författarna ha låtit sin fördelning av lärostoffet bygga på den lärokurs i geografi, som har genomgåtts i fjärde folkskoleklassen. Sedan sa den allmänna geografiens huvuddrag genomgåtts i avslutningsklassen, kommer Sverige att behandlas ur mera allmänna synpunkter. Sålunda ägnas stor uppmärksamhet åt klimat och växtvärld, men framförallt erhåller näringslivet en grundlig behandling. Små översiktskartor bidraga jämte en hel del goda illustrationer till att framställningen blir mera överskådlig och lättfattlig.

Det ar ett synnerligen betydande arbete, som författarna ha åstadkommit med denna lärobok. Just nu, när geograf iundervisningen jämte sa mycket annat ar under omläggning, torde detta arbete vara välkommet. Skolundervisningen i geografi ar för närvarande en verkligt aktuell fråga, och författar-na ha velat lämna ett bidrag till dess lösning, som ar värt att uppmärksammas av alla dem, som älska en sund utveckling av detta undervisningsämne.

Karl Larsson.

Små sår,.,, skall man inte förakta

av Harald Evelius och Bertil Ekeroth. Sveriges Scoutförbunds förlag. Pris kr. 1:25.

Föreliggande lilla bok ar egentligen närmast avsedd för scouter, men den kan även ha sitt värde för andra. Eftersom idrottsövniiigar få allt större plats på skolans schema, ar det ofrånkomligt, att barnen ha reda på de nödvändigaste åtgärderna vid olycksfall. Boken ar försedd med ett hundratal instruktiva och väl utförda teckningar, som underlätta förståelsen av texten. Den bör kunna vara till god hjälp vid undervisningen i hälsolära.

Nils Wikström.

Om Vättern och Vättersbygden. Av
Joel Hangar d} Supplement: Några turistbilder. Distribueras av Albert Bonniers förlag. Pris 2 kr.
Förenämnda häfte ar supplement till boken »Om Vättern och Vättersbyg-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0571.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free