- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
614

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

614

SVENSK LÄBABETIDNING.

Nr 31

1) Bedrives undervisningen vid Bol-stads folk- eller småskolor på ett sätt, som icke överensstämmer med gällande föreskrifter, har folkskolinspektören att däri föranleda rättelse i den i folk; skolinspektörsinstruktionen anvisade ordning.

Folkskolinspektör äger ingen annan befogenhet an den han i fallet Bolstad använt: först alla tänkbara medel for att på godvillighetens vag få en rättelse till stånd; till sist som ett ultima ratio avstyrkande av statsbidrag. Frånkännes den befogenheten, betyder det, att statens organ stå maktlösa gentemot tredskande skolråd.

2) Skola ar anordnad i enlighet med gällande föreskrifter, då skoldistriktets anslagsbeviljande organ fullgjort vad på det ankommer för bringande till verkställighet av vad folkskolestadgan och det for skoldistriktet i veclerbörlig ordning fastställda reglementet stadgar i avseende på skolan.

Alltså: om kyrkostämman gör sin skyldighet i fråga om beviljande av anslag m. m., sa kan skolrådet göra vilka olagligheter, det behagar: skolan ar anda »anordnad i enlighet med gällande föreskrifter»!

. 3) Skolrådet i Bolstad har icke överskridit sin befogenhet eller handlat i strid med gällande föreskrifter genom att bestämma, att doktor Mårten Luthers lilla katekes skall användas som lärobok vid undervisningen .i skoldistriktets folk- och småskolor.

4) Läraren berättigas icke härav att använda nämnda katekes som lärobok vid sammanfattningen av den kristna tros- och livsåskådningen.

Dr Hansson har tidigare i sin artikel kommit till resultatet, att genom den Bergqvistska kungörelsen av den 29 juni 1921 katekesen blivit förbjuden som lärobok vid »sammanfattningen av den kristna tros- och sedeläran». Om skolrådet nu påbjuder bokens användande bi. a. härför, har det ej överskridit sin befogenhet! Men läraren »berättigas icke härav» att använda den för ändamålet i fråga. Konstiga förordningar i sanning!

5) Håller regeringsrätten före, att en skola kan bli anordnad i strid med gällande föreskrifter på grund av en till-läggsbestämmelse till i vederbörlig ordning fastställt reglemente, som står i strid med detta och icke självt blivit fastställt, synes det oundgängligt, att utredning förebringas därom, huruvida och på vad sätt den av Bolstads skol-

råd beslutade tilläggsbestämmelsen inverkat på sättet för undervisningsarbetets bedrivande och huruvida undervisningsarbetet därigenom verkligen kommit att bedrivas i strid mot gällande föreskrifter.

Det sista kan ju låta säga sig, om man vill vara ytterligt formell. Hur en sådan undersökning i praktiken skall göras - utöver den, som redan framgår genom de samstämmiga uttalandena av folkskolinspektör, skolråd och lärare, att undervisningen bedrivits i enlighet med skolrådets (olagliga) tilläggsbestämmelser - kunde ju ha haft sitt intresse att också få angivet. Regeringsrätten torde väl emellertid knappast påkalla undersökningen i fråga, ty Bolstad ropar ju från taken ut sin stolthet just över sina handlingar i detta stycke.

Till sist slutar författaren med ett tankeexperiment: att Bolstads församling skulle i »provokatoriskt syfte» anställa åtal mot sig genom »självangivelse»* för att få frågan om ämbetsbrott prövad av laga domstol.

Man får hoppas, att tanken vinner genklang i Bolstad!

I en ledande artikel har sedermera <3r. H. T. tagit till orda mot »konungens pedagogiska envälde». När man läser denna .- och detta ha vi gjort utan att vilja motsäga allt av vad som där framhålles .- får man en förnimmelse av att författaren känner sig ganska hjälplös irra omkring i den snårskog av skolförfattningar, där han med något av upptäcktsresandens frejdighet sökt tränga fram. Och något kan det ju ligga även i en sådan känsla. Skollagstiftningen har tillkommit under sa skiftande tider, förhållanden och människor, att kraven på följdriktighet och klarhet måhända ej alltid blivit på ett oklanderligt satt tillgodosedda. Med litet kunskaper om vår svenska folkskola och användandet av sunda förnuftet kommer man emellertid ganska skapligt till rätta med författningskomplexet i fråga. Men risken att råka vilse i snårskogen ar tydligen också till finnandes.

En grundplåt till Jubileumsfonden.
Köla pastorats lärarförening har beslutat att uppgå i V. Värmlands lärarförening, dit alla medlemmarna genom ordföranden anmälts till inträde. Föreningens kontanta behållning, kr. 55 : 75, har överlämnats till S. A. F: s jubileumsfond.
Skolöverstyrelsen tillstyrker de fortsatta skolradioförsöken. Skolöverstyrelsen har till ecklesiastikdepartementet yttrat sig över lektor N. G. Bergmans i Sundsvall framställning om fortsatt anordnande av skolradioutsänd-ningar under läsåret 1929-1930 samt uppdrag åt skolöverstyrelsen att avgiva förslag till en mera permanent ordning för skolradioutsändnmgar.
Då telegrafstyrelsen och Radiotjänst förklarat sig villiga att bestrida alla med de fortsatta försöken förenade kostnaderna och då dessutom betydande förarbeten för utsändningar av skolradio redan blivit gjorda, finner skolöverstyrelsen alltjämt bestämda skäl tala för ett fortsättande av försöken under nästa läsår, varigenom ytterligare erfarenhet skulle kunna vinnas, innan definitivt beslut fattas om radions nyttjande vid skolans undervisningsarbete. Skolöverstyrelsen anser sig därför böra förorda lektor Bergmans hemställan, dock med den ändringen, att överstyrelsens eventuella förslag till en mera permanent ordning för skolradioutsändnmgar synes böra vara givet före den l juli 1930 i stället för den l januari, såsom lektor Bergman föreslagit.
Under förutsättning, att denna överstyrelsens hemställan bifalles, har överstyrelsen för avsikt att under nästa läsår bevilja tjänstledighet åt lektor Bergman. Styrelsen framhåller nämligen, att den av brist på tillgänglig arbetskraft och särskilt anslag för ändamålet omöjligen kan åtaga sig det direkta arbetet med hithörande spörsmål. Radiotjänst har förbundit sig att till lektor- Bergman utbetala arvode till sådant belopp, att han kan beredas tjänst- j ledighet utan särskilda kostnader för statsverket.
Under hänvisning till vad i förra numret av Svensk Läraretidning anfördes i denna sak, våga vi uttala en bestämd förhoppning, att regeringen lämnar de begärda medgivandena. Både i pressen och ^enom enskilda meddelanden ha vi kunnat erfara, att skolradioförsöken omfattas med stort intresse bland många av Våra skolmän, som redan blivit på det klara med att vi här stå inför ett betydelsefullt nytt inom den svenska skolan.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0614.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free