- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
626

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

626

SVENSK LÄRARETIDNING.

Mr 33

lagg, som i motionen påyrkats, dock med den ur lärarkårens synpunkt betydelselösa ändringen, att det skulle vara domkapitlet och icke skolöverstyrelsen, som hade att avgöra, huruvida omorganisation må genomföras eller icke. Endast om domkapitlet anser sig icke kunna biträda den mening i frågan, som gentemot skolrådet förfäktats av vederbörande folkskolinspektör, föreslår utskottet, att frågan hänsk jutes till skolöverstyrelsen. Samma förfarande föreslår utskottet jämväl beträffande den förprövning av eventuell omorganisation, som av skolöverstyrelsen föreslagits och av k. m: t upptagits i propositionen.

Riksdagen biföll k. m: ts förslag med de jämkningar och tillägg, som av statsutskottet gjorts.

I denna redogörelse - som alls inte framträder med anspråk på att vara uttömmande - för behandlingen av frågan om lärares vid mindre folkskola och biträdande lärares rättsliga ställning - får icke saknas ett tack till de personer och korporationer, som på olika satt bidragit till frågans lösning. Det har för de lärarinnor, som beröras av reformen, och som i många fall hittills haft anledning känna sig som lärarkårens styvbarn, varit en stor glädje att se den välvilja och den uppskattning av deras arbete, vilken i sa många fall kommit till uttryck vid behandlingen av denna fråga, såväl inom riksdagen som kos de myndigheter, vilka haft att yttra sig över densamma.

Alldeles särskilt riktar sig detta tack till riksdagsmännen Värner Rydén, Ruben "Wagnsson och J. P. Johansson. För alla tider kommer det att stå som herr Rydéns förtjänst, att c: a 9,000 lärarinnor i den egentliga småskolan 1918 erhöllo en trygg rättslig ställning och därmed ökade betingelser för ett framgångsrikt arbete i den grundläggande undervisningens tjänst. Herrar Rydén och Wagnsson hava nu - den senare redan tidigare såsom ordförande i första tillfälliga utskottet - genom att stödja k. m: ts proposition i ärendet och genom att tillsammans med herr J. P. Johansson väcka kompletterande motion, visat sig behjärta de c: a 3,000 biträdande lärarinnornas och lärarinnornas vid mindre folkskolor sak, och dessa kunna nu med större tillförsikt och arbetsglädje ägna sig åt sin maktpåliggande gärning. Ett tack må även frambäras till riksdagsman Almqvist, som under sin statsrådstid visade stor för-

ståelse för denna fråga, även om han icke lyckades förverkliga sina önskemål lärutinnan.

Kar ola Pålsson.

Fortbildningskursen i hygien

m. m. vid Lunds folk-

skoleseminurium.

Bland de i ar redan avslutade sommarkurserna for folkskolans lärare och lärarinnor ar även den fortbildningskurs, som i ämnena anatpmi, fysiologi och hygien samt pedagogisk psykologi varit anordnad vid folkskoleseminariet i Lund.

Kursen har pågått under tiden den 14-22 juni och räknat 30 deltagare, vilka alla åtnjutit statsstipendier. Omkring 160 lärare och lärarinnor, företrädesvis från de sydligaste provinserna av vårt land, hade anmält sig till kursen, vilket visar det stora intresse, som inom folkskolans lärarkår finnes för detta slag av fortbildningskurser.

Kortare kurser under erfaren och sakkunnig ledning i här ifrågavarande ämnen ha bland många av folkskolans lärare och lärarinnor länge varit ett önskemål. Vid undervisningen i dessa ämnen i folkskolan har mången, som tillhör de äldre lärargenerationerna, hos sig själv ofta funnit, att en viss osäkerhet gjort sig gällande både vad stoffurval och metodisk behandling angår. Undervisningen i de nämnda ämnena lämnar ännu på många ställen i våra folkskolor mycket övrigt att önska. Människokroppens anatomi behandlas nog i allmänhet mera utförligt, medan de fysiologiska funktionerna och i ännu högre grad den egentliga hälsoläran få sig tillmätt ett alltför knappt rum både vad stoff och tid angår. Detta har ej sin grund i bristande intresse från lärares och lärarinnors sida utan beror på bristande insikt i ämnet. Vad särskilt bristerna i hygienundervisningen ha att betyda för både den enskildes och samhällets krav på hygien, ligger i öppen dag. Det sistnämnda ämnet med sin strängt vetenskapliga karaktär, då det gäller klarläggandet av de verkande faktorerna, har även i sin mån ofta gjort det svart att framlägga det i en for barnen lättfattlig och intressant form. Bristen på lämplig undervisningsmateriell har även försvårat saken. Att göra den betydelsefulla hygienundervisningen klar och enkel, sa att dess värden sedan direkt kunna omsättas praktiskt i det dagliga livet i både skola och hem, ar en av var folkskolas viktigare uppgifter.

Det ar med blick for dessa f olksko-lans brister, som rektor Ch. Swanborg vid Lunds folkskoleseminarium både i fjol och i ar anordnat fortbildningskurser av här omnämnda slag. Särskilt hygienundervisningen har i honom alltid : haft en varm förespråkare.

Kursen i ar har i första hand omfattat 15 föreläsningar med demonstrationer av rektor Swanborg över människokroppens anatomi, fysiologi och hygien. I samband härmed ha anordnats mikroskopiska övningar samt dissektioner och laborationer under rektor Swanborgs ledning. Viktiga och aktuella medicinska, näringsfysiologiska och hygieniska spörsmål ha härvid fått sin belysning. Dessutom ha föreläsningar hållits över följande ämnen: »Viktigare kapitel ur ärftlighetsläran» (prof. Heribert-Nilsson), »Ärftlighet och miljö», »Sjukdomar i skolåldern» (prof. af Klercker), »Befruktningen och fosterutvecklingen hos människan» (doc. Holmdahl), »Näringsfysiologiska spörsmål», »Solen som livskälla» (doc. Westerlund), »Ögats vård», »Katarrala tillstånd hos skol-, barn» (prof. Ask), »Lärarens praktiska bedrivande av det hygieniska arbetet i skolan» (dr Ljunggren, Trälleborg), »Åsikter och önskemål angående sexualundervisningen» (dr Ruth Johansson), »Första hjälpen vid olycksfall» (dr Ask-Uppmark) samt »Själslivets hygien» (f. domprosten Pfannenstill). Ett synnerligen rikhaltigt och givande urval av kunskaper har sålunda här meddelats. Med det nämnda ha på ett lyckligt sätt kombinerats 10 föreläsningar, som behandlat valda kapitel ur den pedagogiska psykologien. Bland dessa föreläsningar må nämnas följande: »Barnets psykiska utveckling före och under skolåldern», »Typiska olikheter mellan gossar och flickor beträffande den själsliga utvecklingen», »Psykologiska undersökningar angående läsning och läsundervisning». Föreläsare har varit läraren vid folkskoleseminariets övningsskola fil. lic. Herman Siegvald. Arbetet har varit förlagt till de lokaler, där folkskoleseminariets hygieniska museum ar inrymt. Härigenom ha museets rika och välvalda samlingar ständigt stått till kursdeltagarnas förfogande.
Begränsningen av kursdeltagarnas antal till ett sa lågt tal som 30 har varit en vinst bi. a. för kamratskapet deltagarna emellan, en faktor, som ej ar den minst viktiga for ett gott utbyte av en fortbildningskurs. Seminariets präktiga lokalutrymme har i hög grad åt kursdeltagarna skänkt en känsla av bekvämlighet och trevnad. Sa har bi. a. seminariets vackra kollegierum under rasterna ställts till kursdeltagarnas förfogande. Den 16 juni anordnades av rektor Swanborg för kursdeltagarnas trevnad en utflykt till Köpenhamn och dess omgivningar.
Det ar att hoppas, att rektor Swanborg även för de kommande åren måtte ägna sitt intresse och sina krafter åt dessa betydelsefulla kurser, som med sitt gedigna och givande innehåll komma att bli oss till stort gagn i vart fortsatta arbete i folkskolans tjänst.
En kursdeltagare.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0626.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free