- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
787

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 40

SVENSK LÄRARETIDNING.

787

NYHET!

Lärokurs i

SKOLSÅNG

för B2-skolan

av Olof Holmberg

Kart. kr. 2:90. (Ns)

Boken, som ar utarbetad i anslutning till undervisningsplanen, innehåller:

I. Teoretisk del med övningsexempel,

II. Gehörsånger (jämte förslag till koraler m. m.). III. Fyllnadssånger: danslekar, folkvisor, julsånger, hembygdssånger m. m.

SVENSKA BOKFÖRLAGET

P. A. Norstedt &> Söner. Albert Bonnier

uppdragit åt skolöverstyrelsen att meddela de närmare föreskrifter beträffande kursens anordning och undervisningens bedrivande vid densamma, som överstyrelsen må finna erforderliga.

Dödsfall.

Emma Granlund.

I ’Sollefteå har f. folkskolläraTinnan fru Emma Granlund, född Grafström, avlidit.

Hon var född i Långsele 1861, avlade folkskollärarexamen i Umeå 1884, blev ordinarie vid ’Sollefteå folkskolor 1887 samt avgick med pension den l sept. 192)2.

Närmast sörjande äro make och. son.

Frans Gustaf Dahlström.

F. folkskolläraren Frans Gustaf Dahlström liar avlidit i sitt 78: e ar.

D. var född i Undenäs och utexaminerades .från folkskoleseminariet i Göteborg 1876 och tillträdde samma ar lärarbefattning i Filipstad. Han kvarstod här som ord. lärare i 36 ar, varefter han slog sig ned i Askersund och ’flyttade för några ar sedan till Hjo. Närmast sörjes D. av maka, barn och barnbarn.

Sven Hillbom.

I en ålder av endast 26 ar avled den 12 september folkskolläraren Sven Hillbom.

Den vid sa unga ar avlidne var född i Hö-gerud 1903. Han utexaminerades våren 1928 från folkskoleseminariet i Uppsala. På hösten samma ar ’fick han plats som ord. folkskollärare i Uddevalla. (Hans lärargärning blev ej långvarig. Redan i början av vårterminen 1929 nedbröts han av sjukdom.

Som närmast sörjande stå föräldrar, syskon och trolovad.

5. A. F:s jubileumsinsamling avser att åstadkomma en hjälpfond för behövande lärare och lärarinnor.

oCif/era/ur.

Räknebok för folkskolans överbyggnader. Av Gustav Sandström, Oscar Jonsson och Frans Ivarsson. Eget förlag, Göteborg. Pris kr. 1: 60.

Den nutida diskussionen i rena undervisningsfrågor ar ju framför allt behärskad av arbetsskoleidén, speciellt i den extrema form densamma erhållit i hembygdskunskapen och dess arbetsöv-ningar. Därav har också följt en rätt ensidig inriktning av det metodiska intresset på i hembygdskunskapen ingående ämnen: geografi, naturkunnighet och historia. Här har det varit lättast att tillämpa arbetsskoleprincipen, sa som denna fattats av »hembygdskunskap ar na». Mindre lätt har det varit att realisera arbetsövningarnas formler i räkning och skrivning, och de groteska försök, som gjorts, mana inte till efterföljd. Det torde väl också stå fast, att skall undervisningen i räkning och även i exempelvis språklära lämna något som helst resultat, sa fordras det drill. Det kan nu inte hjälpas. Den länge föraktade och i skamvrån ställda drillmetoden har också kommit mera till heders i och med den begynnande reaktionen mot arbetsövningsmetodikens påtagliga överdrifter. Kravet på effektivitet i undervisningen har i och med denna reaktion blivit starkare, och detta krav har sa småningom blivit likabety-dande med att barnen böra ha bättre kunskaper i räkning och modersmål. Som det nu ar, ar ofta det myckna experimenterandet i hembygdskunskapen till direkt hinder för befästandet av goda kunskaper i huvudämnena.

Man ar därför just nu tacksam för läroböcker, där effektivitetssynpunkten ar den dominerande. Till denna läroboksgrupp kan utan tvekan räknas en i våras utkommen räknebok för folkskolans överbyggnader (l: a och 2: a årskursen) . Av skilda anledningar har den inte kommit att bli anmäld förrän nu i denna tidning, vilket ar att beklaga, då den äger avsevärda förtjänster. Först och främst ar exempelsamlingen ovanligt rikhaltig, och den bjuder även på exempel från relativt nya områden. Någon tycker kanske, att det ar för mycket av det goda, men av alla svårigheter i detta sammanhang torde överflödets vara den lättaste att övervinna. Utgivarna ha också haft turen (om det nu ar tur) att få ett sällsynt distinkt och vilsamt tryck. En alltför ofta försummad detalj, vars vikt man först blir medveten om, när man far se något gott i den vägen.

Arbetets största förtjänst ar emellertid dispositionen av stoffet. Först kommer en 800 nummer stark repetitionskurs i (huvudsakligen) bråk, sortförvandling och regula de tri. Därefter följa i 15 kapitel: ekvationer, procenträkning, vinst och förlust, rabatt, ränteräkning o. s. v. Till slut kommer en

Nyss utkommen HANDLEDNING

Tid undervisningen i MEDBORGARKUNSKAP

av Sven Wikberg

Haft. kr. 5: 50. (Ns)

Förf. har, enl. förordet, i främsta rummet sökt sammanställa det sakliga stoff, som läraren kan behöva vid lektionsförberedelserna, och därjämte givit en del metodiska anvisningar, dels i en särskild inledande uppsats, dels här och var i de olika kapitlen.

Förut föreligger av samma förf.:

SVENSK MEDBORGARKUNSKAP

for fortsättningsskolor

Haft. kr. o: 80. (Ns)

SVENSKA BOKFÖRLAGET

P. A. Noiotcdt z3 Söner Albert Bonnier

omfattande repetition av det hela. Varje kapitel ar indelat i underavdelningar och avslutas med blandade exempel på kapitlets innehåll. Kapitlet om rabatt består sålunda av följande delar: rabatten sökes, nettopriset sökes, procenten sökes, bruttopriset sökes och blandade exempel. Författarna ha också meddelat några av de vanligaste formlerna, ställda i spetsen för den avdelning de äro avsedda att tillämpas på. De ickeformler-troendes misstag att leda undervisningen i problemlösning endast genom »resonnemang» torde väl nu vara insett. Följden var ju blott att en kort formel, lärd utantill, ersattes av ett långt, dystert resonnemang - som också lärdes utantill. Den enklaste formeln för myntreduktion (utländskt mynt x kursen - svenskt mynt) finnes inte men kunde kanske medtagits.
Läroböcker i rakning belastas ofta av en onödig genom frågor utförd deduktion av formlerna. Författarna ha undvikit att göra detta, vilket ar riktigt, ty genomgång och exemplifiering av en formel måste ju ändå, för att bli effektiv, ske vid svarta tavlan. Varje avdelning inledes därför med ett par benämnda typexempel, avsedda för gemensam genomgång.
Till frågan om formler hör i viss mån frågan om ekvationer, då de förra uppenbara sin stora räckvidd först efter en inblick i de senare. För att göra bokens användbarhet oberoende av lära-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0787.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free