- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
835

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 42

SVENSK LÄRARETIDNING.

835

höja arbetets värde. Varje av arbets-principen intresserad lärare bör därför införa detta hjälpmedel i sin historie-undervisning för att därmed nå fram till ett verkligt gott resultat.

David Andersson.

Rytm och ton, lärobok i sang. Av Oscar Järbe. Eget förlag. Eekvireras även från Möllers bokhandel, Kristianstad. Pris 75 öre.

När man i facktidningarnas annonser oeh recensioner söker överblicka den uppsjö av nya läroböcker, som oavlåtligt väller fram under flitiga pedagogers pennor, gripes man ibland av något som liknar förtvivlan. Otvivelaktigt flöda här i ymnighet förträffliga idéer, som vänta på att uppmärksammas och till gagn för undervisningen föras ut på skolans arbetsfält, men å andra sidan flyter här också mycket lätt gods av den sort, om vilken den gamla besvärjelseformeln malde: »Gör det inte gott, sa inte gör det ont.» Och vem vill förmäta sig att med oväld skilja agnarna från vetet?

Till det som mest intresserar mig på lärobokslitteraturens gebit, höra de fåtaliga försök, som under senare åren gjorts att åstadkomma mera koncentrerade läroböcker. Ett av dessa försök, och i mitt tycke ett värdefullt sådant, har just hamnat på mitt bord och kommer även att begagnas i mitt arbete. Det ar en trevlig liten lärobok vid den grundläggande sångundervisningen i folkskolan, betitlad »Rytm och ton», utgiven av folkskolläraren, ex. kantorn och organisten Oscar Järbe, Långebro. Författaren har icke hemfallit åt ämnesspecialisternas vanliga uppskruvade krav på det egna ämnets hegemoni, men å andra sidan framhåller han med rätta vikten av att den musikaliska utbildningen i folkskolan ej försummas i en tid, då sången och musiken populariseras på ett satt som aldrig tillförene och blivit av obestridlig kulturell betydelse även för den stora mängden. Han ger alltså i sin bok en rad enkla och målmedvetna övningar i bildandet av sångton och språkljud, i andningsteknik, rytmik och tonträffning, just sa mycket som bör medhinnas på den åt sångundervisningen anslaga tiden, utan att denna därför behöver helt tagas i anspråk för dylik träning. De första avdelningarna kunna med lätthet genomgås redan i småskolan.

Jag vill ej i fråga om detta lilla arbete an en gång nöta på den slitna frasen om »ett länge känt behov», men jag ar övertygad om att Järbes bok kommer att bli den räddande Ariadne-trå-den för mången lärare, som under åratal dragit sina uttråkade elever »her-auf, herab und quer und krumm» genom de olika tonträffningssystemens ändlösa irrgångar.

Gunnar Thorén.

En väggkarta över Europa

har i dagarna utgivits på Generalstabens litografiska anstalts förlag. Vägg-kartan, vars format ar 120x145 cm., upptager en huvudkarta .över världsdelen i skalan l: 5.000.000 jämte 5 bikar-tor i skalan 1:20.000.000, framställande diverse geografiska företeelser.

Huvudkartan i ytriktig, konisk projektion, når från Grönland, Spetsbergen och Franz Josefs land i norr till Afrikas nordkust i söder. Åt sydost når området ända till bortom Bagdad. Till kartan hör även ett namnregister, upptagande omkring 3,500 namn. Landtonen ar dämpat gul med terrängen framställd i brunaktig crayon, vattnet ar klarblått och den politiska indelningen framhäves genom gröna statsgränser och statsnamn. Kommunikationerna äro betecknade med rött och omfatta förutom järnvägar och fartygsleder även bilvägar och reguljära flyglinjer, vilket senare torde kunna betecknas som en nyhet. Fartygslinjerna äro inlagda sa, att de ej blott schematiskt visa förbindelsen med de olika hamnarna utan även den väg på havet fartygen i verkligheten följa. Sveriges representation i främmande länder anges med grön markering vid resp. orter, och med särskilda tecken för handelskammare, beskickning och konsulat,

Bikarta l, Folk f or delning, ar en förminskning av A. Söderlunds stora befolkningskarta över Europa i skalan l: 4.000.000, som utkom ar 1926. Befolkningen framställes här medels prickar, vardera motsvarande 5,000 inv. Större folkanhopningar, storstäder o. d. markeras medels klot, vilkas volymer äro proportionella mot invånarantalen och sa avpassade, att deras storlek även står i proportion till de små 5,000-prickar-na, om även dessa betraktas som klot. De c: a 70,000 befolkningstecknen ge en utomordentligt åskådlig bild av befolkningens ojämna fördelning i vår världsdel.

Bikarta 2, För Norden viktiga och ’bekväma resvägar, utgör ett komplement till huvudkartan, visande vilka resvägar (järnvägs- och fartygslinjer), som kunna anses vara av större betydelse for nordiska resande. På kartan äro också de hamnar markerade, som regelbundet anlöpas av svenska fartyg. En särskild tabell angår restiden från Malmö till diverse utländska (och även några utomeuropeiska) orter dels med tåg och båt, dels med reguljära flygförbindelser.

Bikartor 3 och 4, Restider från Stockholm, innebära något i kartvag sannolikt alldeles nytt. Medels mörka och ljusa bälten visas här hur långt man hunnit natt för natt, dag for dag vid resa åt olika håll med avfärd från Stockholm på f. m. (bikarta 3) eller på e. m. (bikarta 4).

Bikarta 5, Näringar, visar Europa uppdelat i näringsregioner med hänsyn till vegetabilisk odling. Världsdelens

Ny sångbok

FOR SMÅFOLKET

100 lätta sånger för de första skolåren

Samlade och utgivna av

Karl Berggren, Otto Friberg och Alice Tegnér

Pprb. kr. i: 50. (Ns)

Samlingen vänder sig till alla skolformer för ifrågavarande åldersstadium och omfattar ett stort antal enkla och tilltalande melodier, som ej tidigare ingått i för skolbruk avsedda böcker. Texterna äro valda med tanke på att kunna intressera barnen och ha i stor utsträckning hämtats från de vid den första undervisningen allmännast använda läseböckerna.

En andra del, avsedd Jör de Högre klasserna, ar under utarbetande.

SVENSKA BOKFÖRLAGET

P. A. Norötedt & Söner Albert Bonnier

viktigare storindustriområden äro markerade ävensom dess stenkolsfält och järntillgångar, de senare framställda genom gradering, som visar den uppskattade relativa mängden av metalliskt järn, inberäknat även de oerhörda mängder, som ligga utanför de f. n. bearbetade stora järnmalmsfälten.

Redigeringen har utförts av fil. dr Alfred Söderlund, biträdd av kartredaktör Gustaf Adolf Backhoff beträffande Ryssland. Kommunikationskartorna ha granskats av notarien i generalpoststyrelsen Olav Olsen. Näringskartan ar huvudsakligen uppgjord i samarbete med näringsgeografen, docenten vid Handelshögskolan Olof Jonasson. Ritningen och reproduktionen äro utförda vid Generalstabens litografiska anstalt.

Nytt i bokhandeln.
R A. Norstedt & Söners förlag:
For småfolket. 100 lätta sånger for de första skolåren, samlade och utgivna av Karl Berggren, Otto Friberg och Alice Tegnér. Kr. l: 50.
Arbetsinkomst och familjeförsörjning av Eva Wigforss. Kir. l: 50.
Albert Bonniers förlag:
Shakespeares dramatiska arbeten, översatta av Per Hallström. Sagospel. Band l: Cymbeline. - En vintersaga. - Stormen. Kr. 6: -.
Människan av Fritz Kahn. Till svenska i bearbetning av Ivar Broman och Sture A. Siwe. Haft. 15. Kr. 1: 60.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0835.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free