- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
877

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 44

SVENSK LÄRARETIDNING.

87?

dåre för Kronobergs lans småskoleseminarium. Sedan detta seminarium 1911 blivit gemensamt for Kronobergs och Blekinge län, blev herr Jacobsson dess föreståndare och från 1920 dess rektor. Från 1923 har han ägnat sig huvudsakligen åt denna läroanstalt, där han utfört en särdeles betydelsefull fostrar-gärning.

På grund av sin ingående kännedom om småskoleseminarierna tillkallades rektor Jacobsson ar 1919 som sakkunnig ledamot i den kommitté, som hade att avgiva förslag till reglemente och undervisningsplan for landstingsseminarierna. Under aren 1920-21 hade han därjämte kortare förordnande som undervisningsråd.

Rektor Jacobssons arbetsförmåga har jämväl tagits i anspråk för åtskilliga kommunala uppdrag, bland vilka må särskilt nämnas le-damotskapen i Växjö stadsfullmäktige och i Växjö stads folkskolestyrelse, inom vilken senare korporation han några ar var v. ordf.

Såsom av det anförda framgår var rektor Jacobsson en arbetsförmåga av icke vanliga mått. Nyckeln härtill låg dels i den starka energi, som utmärkte honom, och dels i den reda och klarhet, med vilken han förstod att lägga sitt material till rätta. Arbetet blev därigenom för honom icke en börda utan en villig och glad pliktuppfyllelse.

Denna reda och klarhet satte sin prägel även på undervisningen, som utmärktes av saklighet och strävan att ge inblick i orsakssammanhanget i företeelsernas skiftande detaljer. De läroämnen, som lågo honom närmast, voro matematik och samhällskunskap. I det förstnämnda av dessa kom särskilt denna hans reda och klarhet till sin rätt. Han strävade städse att lägga undervisningen sa, att den skulle icke blott oka elevernas färdigheter utan framförallt bliva ett medel till utveckling av tankeskärpa och logiskt tänkande. Inom historieundervisningen var det framför allt de nutida aktuella problemen, som intresserade honom och som han sökte klarlägga för sina lärjungar. Tack vare hans egen praktiska förtrogenhet med dessa företeelser blev hans undervisning i dessa stycken särdeles konkret och levande.

Som ledare för seminariets ungdom kände han varmt för sina elever och för dem som kommo i tillfälle att träda i närmare beröring med honom blev det snart klart, att bakom den till synes något sträva ytan dolde sig ett varmt hjärta och djup känsla för medmänniskors svårigheter och bekymmer. Av flertalet bland sina elever var han därför mycket uppburen och omfattades med varm tillgivenhet, vilket de Tid många tillfällen lagt i dagen, detta ej minst vid hans begravning, då flera årgångar avgångna elever genom deputationer nedlade kransar vid hans grav.

F. B-n.

A. G. Sandgren.

F. folkskolläraren A. G. Sandgren, Utvängs-torp, avled den 17 oktober.

S., som var född 1858, utexaminerades ar 1878 från Göteborgs folkskoleseminarium och tillträdde redan samma ar de platser såsom folkskollärare och organist i Utvängstorp, som han sedan innehade till 1923, då han avgick med pension.

Han erhöll då Patriotiska sällskapets stora guldmedalj. S. var mycket intresserad av trädgårdsodling och växtplantering. Björnåsens skola, där han hade sin verksamhet, blev en i trakten omkring vida känd och välkänd plantskola. Stort var det arbete, han nedlade på sin skolas trädgård.

J. E. Lagerstedt.

F. folkskolläraren och kantorn i Villstad J. E. Lagerstedt har avlidit i en ålder av 87 ar.

L. var född i Villstad, där hans fader var klockare och organist, en befattning som gått i släkten i flera led. Efter organist- och folkskollärarexamen i Växjö hade han anställ-

ning på olika platser och efterträdde 1881 sin fader som kantor och folkskollärare, vilken befattning han innehade till 1902, då han avgick med pension. Den bortgångne efterlämnar maka, barn och barnbarn.

jCifferatur.

Svenska författare, deras liv och verksamhet, skildrade for barn och ungdom i hem och skola av Marie-Louise Gagner. IL Andra upplagan. P. A. Norstedt & Söner (Svenska bokförlaget). Kart. 2: 60.

Konsten att skriva för barn ar inte allom given. Det få lärare och barnbibliotekarier nogsamt erfara. Vid kritisk läsning av barnlitteratur står man ofta Tindrande och häpen inför den brist på ansvar, som många barnboksförfattare genom sitt författarskap lägga i dagen. Det ar underligt, att vår tid, som ivrigare an några föregående sysselsätter sig med ungdomens problem och fostran, låter sig nöja med en ofta mycket underhaltig ungdomslitteratur. Och ändå vet var och en, vad läsningen betyder för de unga.

En och annan gång kan man till och med få hora ett slags försvar för skräpet. »Barnen vilja inte anstränga sig med tung läsning.» Det kan vara sant. Men det ar inte ett försvar, ty god läsning behöver inte vara liktydig med tung. Därpå ha vi ett slående bevis i Marie-Louise Gagners nyss utkomna nya upplaga av »Svenska författare, deras liv och verksamhet» I, II.

Vid utarbetandet av biografierna i dessa bada böcker har författarinnan satt sitt mål högt: åt barnen ar endast det bästa gott nog. Och som hon har fått gåvan att kunna skriva för barn och dessutom känt ansvaret inför sin uppgift, har hon nått dit hon syftat. Hennes biografier ha blivit små mästerverk. Med avsikt har hon uppehållit sig rätt länge vid författarnas barndoms- och uppväxtår, och hon har förstått att livfullt skildra det karakteristiska i deras utveckling. Belysande anekdoter och smådrag ha skickligt flätats in i skildringarna, som därigenom vunnit i fart och livlighet.

»Svenska författare» I, II äro böcker, njutbara för såväl barn som vuxna. Åt lärare i litteraturhistoria giva de mycket värdefull hjälp dels såsom handledning till lektionerna, dels som material för barnens studier på egen hand.

Del II har i den nyss utkomna andra upplagan utökats med en skildring av P. D. A. Atterbom och den svenska nyromantiken, och till Fredrika Bremer-biografien ha avsevärda tillägg gjorts. Utom dessa båda uppsatser innehåller boken biografier av Erik Gustav Geijer, Esaias Tegnér, Johan Olov "Wallin, Johan Ludvig Runeberg och Zacharias Topelius.

I skolbibliotek ha lektor Gagners »Svenska författare» I, II sin givna plats, och lärare i skolor, som ej ha egna

bibliotek, torde inte ångra, om de själva för resp. l: 90 kr. och 2: 50 kr. inköpa de värdefulla biografierna.

Karin Broström.

Handbok i fysikksloid. Av Jon S. Kasa. Olaf Norlis forlag, Oslo.

Det ar för närvarande ingen brist på läroböcker i fysik, men ovannämnda bok, som i dagarna utkommit, ar dock mycket välkommen. Den ger nämligen god vägledning i hur man själv praktiskt och enkelt skall bygga erforderliga apparater för fysikundervisningen. I de flesta skolor saknas ännu nödvändiga fysikapparater, men fysikundervisning utan apparater ar tämligen intresselös. Med ledning av hr Kåsas handbok kan dock varje lärare bygga instruktiva apparater, som lämpa sig i vara folkskolor. Författaren säger i sin inledning till handboken: »De kan se svasrt enkle ut - ngesten simple - månge av dem; men likevel har slike hjemmela-gete apparater stort verd og månge for-deler.» Hr Kasa har särskilt bemödat sig om att giva anvisningar till enkla men ändå goda apparater, vilket ökar värdet av hans bok, ty när det gäller undervisning for barn, äro de enklaste apparaterna alltid de basta. En enkel apparat ar lätt att förstå och i detta fall också lätt att tillverka, t. o. m. for en pojke. Jag vill ytterligare instämma med författaren: »Best var det om ele-vene kunde få låge apparatene selv. - Om ikke det lar sig gj,0re, kan apparatene likevel sette elevene i virksom-het. Guttene får ofte lyst til å låge somme av apparatene hjemme, og de får på denne mate morsomt og Isererikt arbeid - et arbeid som er ligist gagnlig for fysikkundervisningen.»

Handboken, som omfattar 90 sidor, ar rikt illustrerad och giver utförliga arbetsbeskrivningar till apparater inom fysikens olika områden och kan därför varmt rekommenderas åt varje lärare, som undervisar i fysik.

Gösta Näsström.

Nytt i bokhandeln.
R A. Norstedt & Söners förlag:
Orientens forntidskultur, andra bandet, av H. O. Lange, K. T. Tallqvist och (Frants Buhl, redigerad av Aage Friis. Kr. 8: 75.
HAIbert Bonniers förlag:
Kulturväxterna och djurvärlden. En handbok om gagn växter n as fiender bland djuren och om människans åtgärder for att bekämpa dem av Albert Tullgren. Kr. 47: 50.
Napoleon av Emil Ludwig. Översättning från tyskan av Elisabeth Krey-Lange. Kr. Ii6: -.
Kunskap. Universitetet for alla. Naturvetenskaperna. Haft. 9 o. 10 å kr. l: 60. De humanistiska vetenskaperna. Haft. 9 o 10 ä kr. l: 60.
Människan av Fritz Kahn. Till svenska i bearbetning av Ivar Broman och Sture A. Siwe.
Förenta Staterna av i dag av André Siegfried. Förord av Helmer Key. Kr. 9: 50.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0877.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free