- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
938

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

938

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 47

sig tillrätta i svårigheter av oöverkomlig art, ty kulturprodukterna lia tillkommit genom seklers samlade erfarenhet och inhämtas ej av ett genomsnittsbarn utan effektiv handledning. Vad individuell undervisning beträffar i motsats till klassundervisning varnade talaren för ytterligheter och rekommenderade en modifierad klassundervisning, som etappvis går framåt, i det läraren med samlad klass går igenom ett ämnesavsnitt och därefter låter barnen på egen hand utföra till-lämpningsövningar. Först då alla genomfört dessa till belåtenhet, övergår man till nästa etapp.

Tal. betonade slutligen behovet av en fördjupning i skolans undervisning, sa att dess resultat kan avläsas i goda färdigheter, tan-keskärpa, orienterande minnesdetaljer och goda levnadsvanor.

Ystadskretsen har haft årsmöte under ordförandeskap av fröken Ida Malmborg. Efter några hälsningsord av ordf. behandlades de av centralstyrelsen till kretsarna utsända ärendena. Decharge beviljades för 1928 ars räkenskaper och förvaltning.

I frågan om »Examensväsendet i folkskolan», vilken fråga inleddes av fröken Therese Hansson, uttalade sig föreningen enhälligt mot anordnandet av »studentexamen i miniatyr» i folkskolan. Man ansåg, att elevernas arbete under läsåret borde vara det avgörande vid betygssättningen, och att examen i första rummet bör vara en högtidsstund för barn, målsmän och lärare. Vidare diskuterades - efter inledningsföredrag av fröken Kerstin "Westesson - frågan om »Understöd åt biträdande lärare vid folkskola samt lärare vid mindre folkskola, som förlorat sin anställning på grund av skolväsendets omorganisation». Föreningen beslöt uppdraga åt centralstyrelsen att vidtaga lämpliga åtgärder härför samt föreslog som en utväg att låta dessa lärare om möjligt erhålla dispens för ny lärarverksamhet i folkskola.

Insamlingen till S. A. F :s jubileumsfond beslöt föreningen att efter bästa förmåga understödja.

Till ombud att främja lärares studieresor omvaldes fröknarna Ida Malmborg och Ida Björk.

Borgsjö lär ar sällskap och Ha ver ö-kretsen hade gemensamt möte i Ånge å pensionat Drott under ordförandeskap av hr G. Keijner.

Folkskolläraren A. E. Bergström, Ånge, höll därvid ett med stor uppmärksamhet åhört föredrag om »Individuella undervisningsmetoder i Amerika».

Av vid mötet närvarande Haveröbor väcktes motion om sammanslagning av Borgsjö- och Haverökretsarna. Efter anföranden för saken av hr O. Blix, Ånge, och hr E. Sporre, Östavall, beslöts att Haverökretsen skulle uppgå i Borgsjökretsen. Efter sammanslagningen skulle kretsnamnet bli Borgsjö-Haverökretsen.

Till kretsstyrelse omvaldes hr G. Reij-ner, ordf., hr P. Ekendahl, v. ordf., hr A. Öberg, sekr., och fröken Hulda Höglund, kassaförvaltare.

Kretsen beviljade centralstyrelsen full och tacksam ansvarsfrihet för dess förvaltning under 1928 samt tillstyrkte centralstyrelsens förslag om arvoden åt sekreterare och kassaförvaltare.

Folkskolläraren O. Blix inledde frågan om »Examensväsendet i folkskolan». Följande uttalanden gjordes:

Frågan 1. Nej. 2. a, b o. c .... 3. Kretsen uttalade som sitt önskemål, att examen i form av förhör skulle borttagas och i stället skulle en högtidlig årsavslutning äga rum. 4. Examensväsendet ar nu på avskrivning och dess införande i folkskolan skulle beteckna en återgång.

Angående »Understöd åt biträdande lärare etc.» beslöt kretsen besvara frågan l med ja och frågan 2 med nej.

Det gemytliga mötet avslutades med gemensam middag, varpå följde ett synnerligen animerat samkväm med musik och sång av fröken S. Norgren och kantor J. Thor samt humoristiska historier på landsmål av fröken Bibbi Savander.

Härnösandskretsen höll sitt ordinarie höstmöte på Johannesbergsskolan i Härnösand den 26 okt. under folkskolläraren J. E. Starrins ordförandeskap. Centralstyrelsen beviljades ansvarsfrihet i enlighet med revisorernas förslag och arvoden till sekreterare och kassaförvaltare bestämdes i enlighet med centralstyrelsens förslag. Efter val av centralstyrelseledamöter övergick kretsen till behandling av frågan om »Examensväsendet i folkskolan». Efter inledningsanförande av folkskolläraren C. Könberg utspann sig en cirka två timmars delvis ratt animerad diskussion. Sa gott som fullständig enighet rådde därom, att någon ändring av nu gällande ordning i enlighet med folk-skolinspektörsmötets framställning icke var tillrådlig, såvida man ville folkskolans väl. Kretsen beslöt också med nej besvara centralstyrelsens fråga.

Efter en paus höll gymnastikdirektör Einar Blomberg ett föredrag om »Skolgymnastikens nydaning», i vilket han propagerade för gymnastik i idrotten och idrott i gymnastiken. En hel mängd hjälpmedel i det praktiska arbetet på gymnastikens och idrottens sammansmältande och den fysiska fostrans - »friskvårdens» - populariserande, bi. a. genom införande av ett moment av eggelse till sund tävlan i olika grenar av den fysiska fostran, visades. På grund av den sena tiden måste diskuterandet av en hel del intressanta detaljer uppskjutas till ett senare tillfälle.

I samband med kretsmötet utställde J. A. Lindblads förlag en del prov på modern läroboksmateriell samt arbetsböcker.

Västerviks lärarförening har hållit sitt ordinarie höstmöte. Därvid hälsade ordföranden, hr M. Hemliar d, de talrikt församlade lärarna och lärarinnorna välkomna samt erinrade om att föreningen i dagarna fyllt 25 ar. Den 21 okt. 1904 bröto sig nämligen samtliga

lärare och lärarinnor i Västerviks skoldistrikt ut ur Södra Tjusts lärarförening och bildade en egen lokalsammanslutning av S. A. F., ’från början bestående av 21 medlemmar. Den räknar för närvarande 37 och sluter inom sig de allra flesta av stadens lärarkår.

Ordföranden gjorde en hastig återblick över vad föreningen uträttat under det gångna kvartseklet. Det visade sig, att ett flertal skolfrågor av olika slag först väckts inom föreningen, varför dess betydelse knappast kan överskattas. Tal. uppmanade därför alla, som ännu stå utanför, att med sin erfarenhet och den lilla årsavgiften stödja föreningen och därmed hela folkskolan.

Ansvarsfrihet bevil j ades centralstyrelsen för S. A. F. Föreslagna arvoden till sekreterare och kassaförvaltare beviljades.

Frågan om »Examensväsendet i folkskolan» inleddes av folkskollärarimian Elsa Karlsson, som föreslog, att de nuvarande bestämmelserna i folkskolestadgan rörande detta ärende matte bibehållas. Inledarinnan ansåg, att särskilt de s. k. avgångsprövningarna voro av ondo, emedan handhavandet av dessa ofta lägges i händerna på personer, som sakna pedagogiskt förstånd, och som genom proven vilja se, »vad läraren går

Ärendet gav anledning till en livlig överläggning. Folkskolinspektör Moberger försvarade, vad folkskolinspek-törsförbundet föreslagit, och förklarade, att detta egentligen ingenting annat var an ett förtydligande av nu gällande bestämmelser. Han ansåg, att författningen för närvarande vore en död bokstav, särskilt beträffande landsbygdens skolor, men att sa icke borde vara fallet. Det måste vara av betydelse, att barnen få vänja sig vid skriftliga prov, och att skolan då och då sättes i tillfälle att verifiera ett nått resultat. Agitationen i frågan hade i hög grad överdrivits och antagit alldeles for stora dimensioner.
Föreningen beslöt i enlighet med vad inledarinnan föreslagit och sålunda att besvara den av centralstyrelsen utsända frågan i förevarande ärende med nej samt att i övrigt icke göra något uttalande.
Kretsen uttalade sig for att understöd bör givas åt lärare vid folkskola och mindre folkskola, vilka förlorat sin anställning på grund av skolväsendets omorganisation.
Det uppdrogs åt kretsföreningens styrelse att ombesörja en insamling till S. A. F: s jubileumsfond.
Efter sammanträdet demonstrerades en nyinköpt skolfilmapparat, vilken fungerade utmärkt. Några trevliga skol-filmer förevisades, och alla uttalade sin stora belåtenhet med denna värdefulla tillökning av undervisningsmateriellen.
Ett kordialt samkväm med musik och sång avslutade det angenäma sammanträdet.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0938.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free