- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 52:a årg. 1933 /
957

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Nr 41. 11 okt. 1933 - Ett överklagat lärarval - Smutslitteraturen - Enhetliga läroböcker - Annonser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

förslagsrum. Till lärarbefattningen vid Brukets skola uppfördes på förslag »på första och andra förslagsrummen de två återstående från Remseleförslaget i där redan angiven ordning i förhållande till varandra samt i tredje förslagsrummet B». Detta säregna förslag förtydligades den 16 februari till: O., M. och B.

Valet blev överklagat hos domkapitlet i Härnösand. Klaganden framhöll bl. a., att skolrådets förslag den 16 februari endast torde kunna ändras genom besvärs anförande i laga ordning och att alltså beslutet den 16 februari måste anses olagligt. Men dessutom underströks, att om i samma skoldistrikt två eller flera folkskollärartjänster samtidigt ska besättas, skolrådet antingen kan uppgöra gemensamt förslag, varå ska uppsättas tre gånger de lediga tjänsternas antal, eller ock uppsätta särskilt förslag till var och en av tjänsterna. I senare fallet torde det sammanlagda antalet på förslag uppförda ökande böra uppgå till tre gånger tjänsternas antal. Samma sökande bör naturligtvis inte kunna uppföras på förslag till mer än en tjänst. Om de tre bäst meriterade uppfördes å förslag till flera tjänster, funnes om fem tjänster skulle tillsättas inga att välja till två av dem. Klaganden hävdade slutligen, att han vore bättre meriterad än två av de å förslag uppsatta medsökande.

Sedan Härnösands domkapitel prövat handlingarna, upphävdes förslaget vad Brukets skola beträffar och återvisades ärendet i denna del till skolrådet för ny laglikmätig behandling.

När skolrådet i Sollefteå den 17 augusti i år ånyo behandlade frågan, uppfördes på förslaget de två sökande, som varit placerade å förslag till lärartjänsten i Remsele. Däremot utestängdes klaganden i trots av att dennes seminariebetyg var medsökandes överlägsna, sannolikt emedan de på förslaget kunde åberopa sig på längre tjänstgöringstid. Det med anledning av detta förslag förrättade lärarvalet har ånyo överklagats.[»]

Vi har velat fästa uppmärksamheten på det inträffade för att därmed ge en ny påminnelse om önskvärdheten av sådan ändring i folkskolestadgan, som dels garanterar objektivitet och rättvisa vid upprättande av förslag till besättande av lediga lärartjänster, dels innehåller fullt tydliga bestämmelser.

Smutslitteraturen.


Som Sv. Ltg i ett föregående nummer påpekat, göres f. n. vissa försök att pracka på svenska folket den tvivelaktiga »nakenkulturella» tidskriftslitteratur, som i sitt tyska hemland förbjudits av den nationalsocialistiska regimen. Dessbättre kan någon mera allmän medverkan från cigarraffärernas sida ej påräknas. De butiker, som är måna om sitt renommé, gör front mot denna »nakenkultur». Tobakshandlarnas riksförbunds styrelse har haft överläggningar om saken, och ombudsman Arthur Östlund har lämnat följande upplysningar om tobakshandlarnas ställning till denna trafik.

Riksförbundet har gång efter annan och senast vid kongressen 1931 haft anledning att ta ställning till framställningar om kårens medverkan i syfte att motarbeta spridningen av publikationer, som sårar tukt och sedlighet eller i övrigt är av sådan art, att de med fog kan betraktas som särskilt ungdomens skadegörare. Dessa vädjanden har mottagits med den största förståelse, och riksförbundet har på olika sätt sökt vägleda tobakshandlarna vid urvalet. Att detta emellertid kan ha sina svårigheter är uppenbart. Riksförbundet hyser den uppfattningen, att de publikationer, som distribueras av Svenska pressbyrån, redan blivit föremål för en så pass kritisk och vederhäftig granskning, att detta för tobakshandlarnas vidkommande bör kunna vara garanti nog. Från vårt håll har även hänvisats till Publicistklubben och till Tidningarnas kommissionsnämnd såsom lämpliga instanser, när det gäller omdömesfrågor av denna grannlaga beskaffenhet.

Vad nu angår den s. k. »nakenkulturen», som på sista tiden tilldragit sig uppmärksamheten, har en av oss företagen undersökning visat, att det stora flertalet tobaksaffärer icke åtar sig försäljning av de tvivelaktiga tyska alster som förts över till Sverige, sedan de förlorat marknaden i hemlandet. Den fortsatta utgivningen av dessa tyska tidningar lär ha förlagts till Schweiz, men årsgamla restupplagor har av allt att döma magasinerats i Malmö. Därifrån spridas de nu över landet, och det mesta synes gå till Stockholm. Distributionen handhas av personer med »lagret på fickan». Riksförbundet har den uppfattningen, att tobaksaffärerna i eget intresse ställa sig ytterst reserverade gentemot de tyska alster, som lägger an på ett anstötligt bildmaterial. Diskhängare, som fördriver tiden med att i affärerna studera dessa oförseglade tidningars »nakenkultur», ger varken renommé eller inkomster.

Enhetliga läroböcker.


Vid varje hösttermins början, då barnen måste skaffa sig nya skolböcker, blir den s. k. läroboksterrorn aktuell.

Att nya vetenskapliga rön kan nödvändiggöra komplettering och ibland omarbetning av läroböckerna, det är en självklar sak, men att t. ex. en läsebok i litteraturhistoria, som användes ena året inte ska kunna duga nästa år i samma klass, är svårare att förstå för målsmännen. När man har flera barn i skolåldern, blir det dyrt med ständiga ombyten av böcker. Spörsmålet gäller naturligtvis i första hand läroverken, men folkskolan beröres även.

Det insåg även 1927 års skolsakkunniga, som föreslog en allmän revision av läroboksväsendet, tillsättande av

Barnteatern

är en företeelse, som i vår tid
nått en oanad utveckling och fått
en större betydelse än forna
dagars pedagoger kunde tro. Vad
medför icke en dramatisk
föreställning i skolan av brinnande
intresse för uppgiften och ökad
arbetsglädje, av ivriga försök till
bättre betoning och ledigare
rörelser, av allvarlig strävan att
göra sitt allra bästa - allt
resultat, som verka befrämjande
på skolans arbete.

I de 10 banden av vår serie

Barnteatern

finns alla former av dramatisk
underhållning. Små enkla tablåer
och roliga sagospel för de mindre
omväxla med historiska
skådespel och mer skämtsamma
stycken, som dock alla
överensstämma däri, att de äro lätta att
uppföra, innehålla korta, klara
repliker och endast fordra ett
minimum av dekorationer och
dräkter.

Alla, som äro intresserade,
kunna rekvirera vår fullständiga
redogörelse över mer än
hundratalet teaterstycken, med uppgift
å antal akter och medspelande
samt svårighetsgrad och andra
anvisningar. Sändes gratis och
fraktfritt.

Varje band kostar kart. 2 kr.
I rött skinaband 3 kr. Vanlig
biblioteksrabatt beviljas.


Svensk Läraretidnings
Förlag

Barnhusgatan 8, Stockholm<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 13:33:01 2019 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/svlartid/1933/0969.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free