- Project Runeberg -  Svensk litteraturhistoria i sammandrag /
Förord till sjätte upplagan

(1904) [MARC] Author: Karl Warburg - Tema: Reference, Biography and Genealogy
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Förord till sjätte upplagan

Det har förflutit nära ett fjärdedels sekel, sedan första upplagan af denna lärobok utkom, och det ligger i sakens natur, att både min egen uppfattning och hänsyn till ämnets något ändrade ställning vid läroverken tid efter annan framkallat icke oväsentliga ändringar så i afseende på innehåll som form.

Jag har dock, ehuru icke alldeles utan tvekan, ansett mig böra vidhålla den ursprungliga planen. Frestande hade visserligen varit att ägna ämnet en något fylligare behandling, ungefär på samma sätt, som skett i en motsvarande dansk lärobok, Karl Mortensens framställning »Lærebog i den danske Litteraturhistorie med Hovedpunkter af det övrige Nordens» (320 sidor). Men jag har icke velat företaga en så stor rubbning i en lärobok, som i rik mån vunnit inträde vid läroverken. Möjligen finner jag anledning att utarbeta en något utförligare framställning att använda såsom litteraturhistorisk läsebok bredvid lärobokens mera knappa redogörelse.

Den sjätte upplagan, hvilken tillika, tack vare förlagsfirmans initiativ, utgår med nytt och rikt illustrationsmaterial, skiljer sig emellertid i väsentliga punkter från den föregående, särskildt hvad angår 1800-talet. Redan till förra upplagan hade jag önskat tillämpa en del förändringar på grundval af mitt större arbete (Illustrerad Svensk litteraturhistoria II), särskildt i afseende på det s. k. götiska förbundets författare och deras ställning, men måste då afstå därifrån på grund af tidens knapphet. Nu är såväl skildringen af 1809-1830 omordnad som redogörelsen för det tidsskede, som börjar med 1830, till god del nyskrifven delvis på grundval af egna forskningar. Af nyaste tidens författare hafva Rydberg och Snoilsky behandlats utförligt, särskildt med hänsyn till den betydelse deras arbeten hafva vid undervisningen.

Namnlistan på nu lefvande författare, hvilken ju icke alls är afsedd för skolans kurs, har ökats, då boken vunnit mycket stor spridning äfven utanför läroverken och man önskar ha dessa uppgifter lätt till hands.

Slutligen må nämnas, att jag, på tillrådan af ansedda lärare, funnit lämpligast betydligt inskränka antalet af namnen på författare, som skola exemplifiera inledningen om diktarterna.

Stockholm, sept. 1904.

Författaren.


The above contents can be inspected in scanned images: iii, iv

Project Runeberg, Thu Dec 13 20:46:20 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlihist/0.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free