- Project Runeberg -  Svensk Tidskrift / Sjunde årgången. 1917 /
22

(1870-1940)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

en graf, som skulle skilja arsenalsplatsen från den öfriga delen
af Djurgården.

illustration placeholder
POLSK (DRAGONFANA?).


De la Vallées »generaldessein», som i original förvaras i K.
Krigsarkivet och är dagtecknad den 19 juli 1667, visar, att
arsenalen var afsedd att läggas ungefär på den plats där
Nordiska museet befinner sig,
men sträckande sig in på
galärvarfvets område. Den
var tänkt så stor, att
långsidorna skulle hafva haft
samma längd som det
nuvarande kungl. slottets hela
fasad mot Norrbro (resp. 232
och 240 meter). Genom
kungligt bref den 26 juni samma
år underrättades
Krigskollegium om, att medel till
arbetets utförande skulle
erhållas af
tobakskontrahenternas arrende, samt att
generalmajor Karl Sjöblad och kommissarien Anders Lillieqvist
skulle jämte kollegiet hafva inspektion öfver byggnadens
utförande och disposition öfver medlen. Kollegiet borde
ofördröjligen vidtaga åtgärder för platsens planering, uppbyggande af
hus för arbetsfolket och inköp af material. Detta må anföras
för att visa, att man verkligen afsåg att ofördröjligen utföra
byggnaden, ehuru mellankomna omständigheter äfven nu vållade
planens uppgifvande.

Fanorna och standaren, som emellertid efter den
nödvändigaste reparationen af rustkammaren återförts till slottet, fingo
nu ytterligare en mansålder trots klagomål från rustkammarens
föreståndare kvarstanna i därvarande olämpliga lokaler, till dess
att reduktionen lagt beslag på Magnus Gabriel de la Gardies
ståtliga palats vid strömmen, hvilket inreddes till arsenal. Dit
flyttades troféerna i början af 1690-talet och kommo att
kvarstanna därstädes vid pass ett århundrade.

Under intrycket af de lysande segrarna under konung Karl
XII:s tidigare regeringsår och med hänsyn till alla de troféer, som
från krigsskådeplatserna på kontinenten i oafbruten följd
hemsändes, var det ej underligt, om frågan om troféernas ordnande

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Nov 21 03:53:16 2020 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/svtidskr/1917/0028.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free