- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
11

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

talsymbolik, byggd på de senantika grekisk-romerska veckodagsgudarnas ordningsföljd. Här böra vi förutsätta ett magiskt talsystem i rätt så nära anslutning till främreasiatisk magi. Inom denna är 2 det demoniskas tal. Såsom längre fram skall visas (jfr kap. 2, § 16), har runmagien övertagit denna talsymbol från den främre orientens mysteriereligioner: 2 är talet för runan turs ᚦ. Den sethianska blytavlan, på vilken både den centrala inskriptionen och inskriften i dess helhet visa talvärden, byggda på talet 2, torde därför ha färdiggjorts för att vinna en demonisk makts gunst. Liksom föregående inskrift består även denna av en serie bokstavstecken, i vars summa talet 13 ingår som faktor. Tecknen äro 39 = 3 × 13 (precis lika många som tecknen i förbannelseinskriften på vävbrickan i Lund, jfr § 65, 2).

10. Slutligen ha vi de fall, då i hellenistisk tid hela alfabetraden inristats i magiskt syfte. Hur förklara detta? Jag tror, att det grekiska alfabetets av allt att döma större magiska kraft jämförd med det latinskas just beror på, att dess gematriska totalsumma är lika med 300, vilket tal innehåller i sig alla veckogudomligheternas heliga tal utom 7, den skadlige Kronos’ tal: 300 = 1 × 300; 2 × 150; 3 × 100; 4 × 75; 5 × 60; 6 × 50.

4. I följande fall kan på grund av brist på varje antydan om de inskriftbärande föremålens relation till antik mytologi ingen som helst argumentering förebringas för, att den eller den gudamakten skulle vara åsyftad. Det har dock sitt intresse att påvisa, att de ovan (§ 3) behandlade inskriptionerna ingalunda äro de enda, som uppvisa ett gematriskt talvärde bestående av multipler av talen 3—7. Måhända kan kommande forskning i ett eller annat av dessa fall lyckas framdraga omständigheter, som möjliggöra ett bestämdare ställningstagande till dessa inskriptioners magiska syfte.

1. På locket av en vas, funnen vid Adria (jfr Dornseiff, s. 159) står alfabetraden α—ν med tvenne omkastningar i tecknens hävdvunna ordningsföljd. Gematriska talvärdet av α—ν (se ovan § 2) är 91 = 13 × 7. Sannolikt föreligger här ett fall av saturnal-magi. Då intet om vasens eventuella dekorering är mig bekant, kan jag endast uttala en förmodan. Alternativt kan dock en

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Nov 21 03:57:38 2020 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/talmystik/0021.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free