- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
17

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

bokstävers talvärden är 185 = 30 (abcde två gånger) + 59 (gkflmn) + 37 (pax) + 22 (ax) + 37 (ts). Detta är 5 × 37. Det märkliga är vidare, att talvärdet av det latinska ordet pax, som ingår i inskriptionen, är 37 (15 + 1 + 21), alltså samma tal, som fem gånger ingår i totalsumman 185. Fem var i den kristna mystiken ett heligt tal: fem voro Jesu sår. Genom de fem korsen och en gematrisk totalsumma 185 = 5 × 37 (pax) har man väl närmast velat säga: »den korsfäste skänker frid». En alfabetmystisk egenhet är törhända även, att 23 bokstäver använts. Talet 23 är, såsom vi längre fram skola se, betecknande för nordiska gravinskriptioner med runor. Måhända har man här valt 23 bokstäver för att ha lika många, som det ingick i det latinska alfabetet. Anordningen av bokstäverna vid de bordliknande rektanglarna avser troligen att symbolisera något. Vid den första äro 11 bokstäver placerade. Möjligen = 12 apostlar — 1 (Judas)?

7. Med ovanstående exempel på kristen alfabetmystik i senantik tid för ögonen måste man ställa sig frågan: finnes måhända redan i vissa av Nya testamentets böcker några fall av samma hemlighetsfulla bruk av bokstävernas talvärden? De texter, som främst kunna förmodas dölja sådan gematri, äro Uppenbarelseboken och Johannesevangeliet, av vilka som bekant särskilt den förstnämnda är av utpräglat talmystisk karaktär[1].

1. I första hand ha vi att undersöka vilddjurets talgåta i Uppenbarelseboken. »Och jag såg ett vilddjur uppstiga ur havet, och det hade tio horn och sju huvud och på sina horn tio diadem och på sina huvud hädiska namn» — så begynner i Johannes Uppenbarelse det trettonde kapitlet, den del av den kristna apokalypsen, varöver lärde och olärde under snart två årtusenden grubblat. Och dock har den apokalyptiske författaren givit sin tids i bokstavsmystik invigda människor en nyckel till gåtans lösning: »Här är visdom. Den som har förstånd, han räkne ut vilddjurets tal... Och dess tal är sex hundra sextiosex» (Uppenb. 13, 18). Härmed kan ej gärna avses annat, än att man vid beräkning av bokstavsvärdet i ett visst namn skall få det tal, som


[1] Jfr härom min artikel »Kristen bokstavsmystik» i Sydsvenska Dagbladet (Sydsvenskans revy, d. 9 jan. 1927) samt en föregående artikel i samma tidning »Vilddjurets talgåta» (d. 24 jan. 1926).

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0027.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free