- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
61

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

genom sitt frälsaredåd ställt till deras förfogande, vilka en gång skola rädda de troende undan förintelse och död vid den stora världskatastrofen, som de gamla perserna väntat sig som världsloppets avslutning. Illfundigt söka mörksens makter förhindra dem att verka, förinta dem, likaväl som ljusets söka understödja dem. Det är väl på grund av dessa sakramentala måltider, som de kristna tala om att djävulen, för att bedraga de troende, i Mithramysterierna efterapat den kristna nattvarden: han firar offer av brödet (celebrat panis oblationem) och inför en bild av uppståndelsen (et imaginem resurrectionis inducit)». (a. a., s. 92). Jag lämnar detta utförliga citat för att möjliggöra en full förståelse av den magi, som vi längre fram skola se förknippad med runan ᚢ och dess tal, vilket bör ha varit 1. Vi veta, att den av Mithra besegrade och slaktade tjuren varit den första av Ahura Mazda skapade varelsen, av vars kött och blod sedan allt annat i skapelsen uppstått[1] (jfr. T&M. 1, s. 186). Vad vore naturligare, än att i Mithramystiken talet 1 symboliserat tjuren, det första i världsskapelsen? Är den äldre runraden anordnad med Mithralärans talsymbolik som mönster, bör den hava begynt med uroxrunan. I det följande (jfr särskilt § 63 och § 67, mom. 5—8 och 26—31) skola exempel lämnas på, att de s. k. primtalen (tal som blott kunna jämnt delas med 1) av de gamle nordborna ansetts äga en hjälpande och skyddande kraft, främst mot trolldom, enär 2, det demoniskas tal, icke kan spränga dylika talkombinationer.

20. Gå vi så vidare i den forngermanska runradens teckenföljd, måste, såsom jag redan framhävt, runan ᚦ ha talvärdet 2 och runan ᚫ talvärdet 3. Talvärdet 4 bör sålunda tillkomma den därpå följande runan ᚱ, vars namn i den angelsaxiska runsången är rád, vilket tolkats såsom betydande ’ridning’. Dess gammalnordiska namn är reið, ett ord, som även kan betyda ’vagn’. Denna mera konkreta betydelse ha vi allt skäl att antaga vara


[1] Den iranska myten påminner åtskilligt om den fornnordiska mytologiens berättelse om kon Audhumla. En ännu närmare parallell finnes i fornindisk myt, jfr Rigveda 4, 11, 1 (varom Vodskov, Sjæledyrkelse og Naturdyrkelse 1, s. 316). —- Dagens begynnelse, morgongryningen, skildras i Avesta såsom en tjur (jfr yasna 46, 3 och 50, 3). I Rigveda (10, 3, 2) nämnes den kr̥ṣṇā ēṇī ’den svarta hinden’.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0071.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free