- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
97

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

magien till vattnets element. Om kejsar Diocletianus är det bekant, att han avgick från sin värdighet efter jämnt 20 år för att lyda »segerns ödeslag» (»aux destins vainqueurs», T&M. 1, s. 335, not 5), alltså en tydlig anspelning på Hercules-Verethragna och hans tal. — På något sätt måste sålunda Hercules-Verethragna ha varit förknippad med vattnet i den mithraistiska mysteriereligionen, sannolikt har det uppsprudlande, framforsande vattnet tänkts innehålla hans kraft. Just vattnet i denna form har såsom bekant dyrkats av forngermanerna[1]. — Om Þorsteinn rauðnef berättas det i en isländsk saga, att han hade sitt hem i närheten av ett vattenfall och att han offrade till detta och av detsamma erfor sitt förestående öde. Samma natt, som han avled, berättas det, störtade sig alla hans till 20 storhundraden uppgående får i vattenfallet. Detta hade mottagit husbondens själ, och dit begav sig därför även hans hjord[2]. Det är knappast troligt, att den man, om vilken denna legend uppstått, vid sin död ägt precis 20 storhundraden av får. Det troliga är, att antalet av traditionen bestämts med hänsyn till, att vattnets heliga tal var 20. — Havets gudomligheter voro enligt fornnordisk mytisk tradition Äge (Ǽgir) och hans maka Rån (Rán), vilka hade nio döttrar. Såsom onda väsen, vilka locka sjömännen till sig omnämnas dessa döttrar även i en del sagor (t. ex. i Fóstbrœðrasaga 13). Om några söner har den bevarade traditionen intet att berätta [3]. Härav följer emellertid icke, att havets härskarpar blott haft döttrar. Våga vi antagandet, att de haft lika många söner — dylik symmetri är en vanlig företeelse inom mytologien[4] —, skulle i fornnordisk folktro havet ha representerats av 20 vattendemoner (2 + 9 + 9).

35. Namnet på ng-runan, tecknet n:r 22 i futharken ᛜ, var hos angelsaxarna ing, och om denna runa yttras i deras runsång:


[1] Jfr Mogk, Germanische Religionsgeschichte und Mythologie2, s. 18.
[2] Jfr Mogk, Germanische Mythologie, s. 66 f.
[3] Det enda fall, man mig veterligt möjligen skulle kunna andraga, är Beowulfdiktens berättelse om »nio sjöjättar» (niceras nigene, rad 575), originalet har visserligen här ett maskulint ord, men dettas rätta betydelse är icke med säkerhet känd (törhända har man att översätta det med »sjöhäst»).
[4] Jfr t. ex. 9 gossar och 9 flickor i Zeuskulten och Niobes 9 (eller 7) söner och 9 (eller 7) döttrar.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0107.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free