- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
101

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

omständlighet i uttrycket. Om den 15:de dagen helgats åt solen (Sol), vad vore då mera naturligt, än att den 23:dje ägnats åt ljuset (Lux)? Det forngermanska *dagaz (> runnordiskt dagaR) har helt säkert ursprungligen betecknat dagsljuset (icke dagen såsom tidsmått): i svenskan ha vi ju ännu ordet dager[1] i denna betydelse.

38. Vi stå nu vid slutet av utharkraden. Talvärdet 24 bör, såsom jag redan nämnt, tillkomma futharkens första tecken, f-runan ᚠ. Både i den angelsaxiska runsången och i de fornnorska och fornisländska runramsorna förklaras detta runteckens namn betyda ’gods, egendom’ (angelsax. feoh och isl. ha även den ursprungliga betydelsen ’fä, boskap’, jfr lat. pecunia). Att rikedomsrunan sålunda har det högsta talvärdet, stämmer, såsom jag redan påpekat, väl samman med en talsymbolisk tolkning av runradsnamnen. Det kunde i och för sig vara nog att förklara dess nummer i utharkradens teckenföljd, helst talet 24 spelar stor roll både i det romerska vikt- och myntsystemet (1 uncialass = 24 scripula[2]) och i tärningsspelet (4 sexor = 24). Av särskilt intresse är emellertid, att perserna och de romerska mithraisterna i sitt pantheon haft en kvinnlig gudomlighet, som i Avesta kallas Ashi Vañuhi och säges vara »den goda rikedomen». »Hennes godhet består i att hon skyddar de godes rikedom», säger kommentaren till en sanskrittolkning av Avesta, i vilken hon identifieras med den indiska Lakṣmī, lyckans och skönhetens gudinna, vars namn även betyder ’rikedom’[3]. Vi veta även, att perserna särskilt anropade Ashi Vañuhi för att vinna rikedom[4]. Denna fornpersiska kvinnliga gudomlighet var syster till Sraosha, Rashnu och Mithra och bör sålunda ha haft en rätt framträdande plats inom mithraisternas religion (jfr T&M. 1, s. 227, not 6). I den avestisk-persiska månadskalendern var den 25:te dagen helgad åt Ashi Vañuhi. Låge alldeles samma kalendersystem till grund för runradens talmystik, skulle det mithraistiska talet, som symboliserade


[1] Ordet går i sista hand tillbaka till den indoeuropeiska verbalroten *dhegh- ’bränna’ (jfr fornind. dáhati, lit. dègti med denna betydelse).
[2] Jfr Hultsch, Griechische und römische Metrologie2, s. 148.
[3] Jfr Darmesteter, Le Zend-Avesta 1, s. 16 med not 56.
[4] Jfr Chantepie de la Saussaye, Lehrbuch der Religionsgeschichte4 2, s. 228.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Nov 21 03:57:38 2020 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/talmystik/0111.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free