- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
146

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

n:r 21 har sannolikt liksom grekiskt γγ varit tecken för ett dubbelljud, ett äng-ljud + ett g-ljud. Jag transkriberar den i det följande med ȵ.

Rörande tecknens ordningsföljd kan någon tvekan råda om n:r 12 och n:r 13 samt n:r 22 och n:r 23. De förstnämnda tvenne tecknen äro ytterst sällsynta i runinskrifter. Med stöd av Odens trollsånger och en angelsaxisk besvärjelseformel (jfr § 40, 12 f. och § 44, 3) torde vi dock med en rätt hög grad av sannolikhet kunna fastställa, att ᛈ = 12 och ᛇ = 13, ehuru tecknen i de flesta futharkraderna av ett magiskt skäl fått byta plats (härom närmare nedan). Beträffande ordningsföljden mellan de tvenne runorna i futharkradens slut kunna vi med stöd av en mängd runinskrifter, som i det följande komma att behandlas, fullt tydligt visa, att beräkningssättet ᛟ = 22 och ᛞ = 23 är det rätta. Endast på Kylverstenen förekommer ju en omkastning av tecknen. Denna skall jag nedan (jfr § 49) fullt nöjaktigt förklara.

Jag övergår nu till att talsymboliskt pröva en serie runinskrifter av äldre typ, där icke skadade skrivtecken eller andra grafiska vanskligheter ställa oöverstigliga hinder i vägen för ett gematriskt tolkningsförsök. På ett eller annat undantag när lämnar jag inskrifter med den s. k. yngre runraden ur räkningen. Först sedan vi lärt säkert känna den äldre runskriftens magiska metoder, kunna vi gå till en undersökning även av den yngres. Bland den senare typens inskriptioner är dessutom det övervägande antalet uppenbarligen icke av magisk karaktär, då däremot av allt att döma det omvända är förhållandet med inskrifter, utförda med den äldre runradens tecken. Man kan rörande de ålderdomligaste bland dessa inskrifter t. o. m. fråga sig, om icke rent av alla eller nästan alla utförts av personer kunniga i magi. I vissa fall har detta måhända blott spelat en roll i det negativa, d. v. s. ristaren har sett till, att icke en för ägaren magiskt skadlig kombination av tecken blivit fäst på ett föremål. I andra fall avslöjar emellertid en undersökning av äldre runinskrifter en så invecklad art av gematri, att ristningens magiska karaktär måste anses höjd över varje tvivel. Inskrifter av denna typ äro i första hand tjänliga såsom beviskraftigt material vid uppvisandet av den äldsta runmagiens teknik. Jag begynner därför min undersökning med en rad dylika.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Feb 4 18:01:35 2022 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/talmystik/0156.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free