- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
179

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

uppfattning av mittinskriften såsom en galderdikt är riktig, finner jag höjt över varje tvivel. Ha vi att göra med en galder, är det emellertid av stort intresse att undersöka, vilken talsymbolik, som kan ligga dold i dess ordsumma (jfr kap. 3). Medräkna vi trollformeln, få vi en följd av elva ord, om vi följa mitt tolkningsförslag: 1) niu, 2) hᴀborumʀ, 3) niu, 4) hagestumʀ, 5) hᴀþuwolᴀfʀ, 6) gᴀf, 7) (r), 8) hᴀriwolᴀfʀ, 9) e, 10) (r), 11) usnuhle. Alltså lika många ord som talet för runan ār (’äring, gott år’), vilket är 11 (jfr § 27). Att konungarna i det hedniska norden ansågos äga makt att förskaffa riket god årsväxt, har utförligt framhävts av v. Friesen, Lindquist m. fl. (jfr a. a.). Allt tyder på, att syftet med Stentoftenstenen varit att genom galderkonst och runmagi framkalla fruktbarhet i nejden. Att Tors tal (liksom fallet är på Gummarpstenen, jfr § 62) ligger dolt i centralinskriftens gematriska schema, stämmer med ett dylikt syfte. Tor var såsom herre över åska och regn en mäktig fruktbarhetsgud och har i norden dyrkats såsom sådan. »Tor härskar i luften och råder över åska och blixt, vind och regn, klart väder och gröda», säger Adam av Bremen[1]. Aven Oden hade såsom vindgud en viss relation till årets gröda[2], dessutom har han varit stormännens och de runkunniges främste gud. Det elfte ordet i fruktbarhetsgaldern, trollordet usnuhle har, såsom jag redan nämnt, talvärdet 72, vilket är en kombination av Tors och Odens tal (4 × 18). Kunde vi uträkna talvärdet av Stentoftenstenens samtliga runtecken, skulle vi sannolikt finna gematri, byggd på ett Odenstal (18 eller 9). Med materialet sådant det nu föreligger kan man emellertid knappast ens med krav på relativ sannolikhet inlåta sig på denna uppgift.

65. Vi ha nu skärskådat de viktigaste magiska inskrifterna från de äldre runornas period. De ovan behandlade 18 runinskriptionerna ha visat sig vara av så pass invecklad bokstavsmystisk natur, att deras avsiktliga anordning i enlighet med ett


[1] De hamburgska biskoparnas historia IV 26, 27.
[2] Enligt Heimskringla bådo nordborna till Oden vid midvintersoffret för god skörd kommande år, och Olof Trätälja gavs åt Oden »för att få gott år». Jfr om Oden-Wodan såsom fruktbarhetsgud ytterligare Mogk, Germanische Mythologie, s. 109.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0189.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free