- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
182

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

runristade plattan begagnats vid vävning — det runristade föremålet har tänkts äga makt »att väva sorg». Inskriften återgives här i translitteration (runorna, som äro av sen typ, kunna studeras på avb. 24):

        skuᴀrᴀʀ : ikimᴀr : ᴀfᴀ : man : m͡n : krᴀt: ᴀᴀllᴀtti :

Första runan i fjärde gruppen är blott synlig till sin undre del, men man har ingen anledning att tvivla på, att tecknet varit en m-runa. Både före och efter trollformeln ᴀᴀllᴀtti står ett av tvenne punkter bestående skiljemärke. Det senare ha Olson och Olsen icke aktat nödigt att utsätta vid sin transskription. Då i bokstavsmystiken ett skiljetecken mer eller mindre spelar en avgörande roll, då det gäller att fastslå hela inskriftens magiska syfte, har jag år 1925 noggrant undersökt det i Kulturhistoriska museet i Lund förvarade originalet och med full bestämdhet kunnat konstatera, att skiljemärkena, vart och ett bestående av tvenne prickar, äro sju[1] (det sjunde tecknet synes för övrigt även på reproduktionen, jfr avb. 24). De första sex rungrupperna bilda en mening, som i anslutning till Olson och Olsen med Hjelmqvist kan tolkas såsom »Sigvors-Ingemar skall få min[2] gråt». Talvärdet av de på plattan inristade tecknen bör (under förutsättning att gammal tradition i fråga om runtalen iakttagits) vara följande: 61 (15 + 5 + 1
illustration placeholder
Avb. 24. Vävbrickan från S:t Mikael i Lund.


[1] I uppsatsen »Om runor och magi», offentliggjord i Studier tillägnade Josua Mjöberg den 11 september 1926 (c. ett år efter det att jag i ett föredrag behandlat denna inskrift) har Torsten Wennström utan kännedom om min åsikt kommit till samma resultat i fråga om skiljetecknens antal (jfr a. a., s. 261).
[2] Jfr Hjelmqvist övertygande utredning om magiska bruk för att överföra eget lidande på andra »Till runinskriften på vävplattan från Lund» i Studier tillegnade Esaias Tegnér den 13 jan. 1918, 388 ff., särskilt s. 390 ff.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0192.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free