- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
184

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

summering av tecknens bokstavsvärden). Då i runmagien strängt taget varje tal från 1 till 24 haft sin magiska betydelse och därför kunnat läggas till grund för anordningen av en talmystisk inskription, kunna inskrifter med enklare gematri icke i egentlig mening tjäna såsom bevismaterial för min teoris riktighet. Därmed är emellertid icke sagt, att en undersökning av runminnesmärken av dylik typ skulle sakna all betydelse. Om vi genom analys av en serie första rangens magiska inskrifter lyckats fastställa det bokstavsmystiska system, som använts av de äldsta germanska runmästarna, är det naturligtvis av icke ringa intresse att se efter, vad mening vi kunna leta fram ur andra magiska inskriptioner. I åtskilliga fall bör det då visa sig, att det talvärde, som med användande av samma system kan utläsas ur dessa enklare eller delvis defekta inskrifter, står i en rätt god överensstämmelse med det runbärande föremålets syfte eller andemeningen i det ord eller den ordgrupp, som ristats på detsamma.

67. Fackmän torde vara ense om, att huvudmassan av följande inskrifter haft eller kunna ha haft magisk innebörd:

1. På en »köttkniv» av ben, som sannolikt tjänat ett rituellt syfte, funnen i Fløksand i Norge, stå 10 runtecken inristade. Liksom i regeln i det följande[1] återgiver jag runskriften i translitteration: lina lauka͡ʀ a. En avbildning av originalet finnes i Norges Indskrifter, s. 649. Runtecknen, som gå från höger till vänster, visa inga tomrum mellan orden. Fjärde runan är upptill skadad, och den sista visar en något avvikande variant till den form av a-runa, som brukats i föregående ord. Med Magnus Olsen läser jag den dock utan tvekan som ett a. Inskriften består sålunda av ordet lina ’lin’ och ordet laukaʀ ’lök’, vartill sannolikt av gematriska skäl fogats en a-runa. De två sista runorna i laukaʀ ha sammanförts i en bindruna, så att inskriften kommit att bestå av 10 runor (jfr Björketorpstenens norra inskrift, § 61). Lin och lök voro betydelsefulla ingredienser i den grekisk-romerska senantikens mystiska bruk och den forntida främre orientens magiska riter. Herodotos berättar, att i Egypten prästerna endast fingo bära kläder av linne och att landets befolkning vid besök i


[1] Undantag göres blott, då på grund av tvivelsmål i fråga om vissa detaljer runtecknens utseende måste närmare diskuteras.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Nov 21 03:57:38 2020 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/talmystik/0194.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free