- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
200

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

I några få fall kan det måhända dock löna sig att försöka en diskussion av vissa inskrifter av hittills icke med bestämdhet fastställd läsart[1]. Jag lämnar nedan en del exempel under uttryckligt framhävande av, att det här rör sig om sådant, som icke ens i andra hand tillhör vad jag betraktar såsom mitt bevismaterial.

illustration placeholder
Avb. 26. Spännet från Fonnås.

1. Den gåtfulla inskriften på baksidan av spännet från Fonnås i Norge torde törhända huvudsakligen vara tillkommen i rent alfabetmagiskt syfte utan avsikt att inrista en språklig mening. Det syns mig tänkbart, att inristaren belamrat föremålet med en serie runor, till dess att ytan blivit i det närmaste fullklottrad och ett visst magiskt tal uppnåtts av tecknens talvärdesumma. Med ledning av den i arbetet »Norges Indskrifter med de ældre runer» (Pl. III) lämnade reproduktionen (här återgiven såsom avb. 26) har jag utan förutfattad mening sökt dechiffrera runtecknen uteslutande med hänsyn till deras form och därvid kommit till en på vissa punkter från tidigare forskares uppfattning avvikande synpunkt[2].


[1] Nämnas bör, att ytterligare några av mig här icke behandlade runbrakteaters talvärden med större eller mindre sannolikhet kunna uträknas. Den enkla gematri, de dölja, är emellertid av föga intresse.
[2] Jfr Noreen, s. 378 f. Samma år (1923) har Ivar Lindquist vid nordiska historikermötet i Göteborg framlagt ett alldeles nytt tolkningsförslag. Då redogörelsen för detta bidrag offentliggjorts i en föga tillgänglig publikation (Nordiska historikermötet i Göteborg 5 — 7 juli 1923. Berättelse enligt uppdrag utgiven av Nils Wimarson, Göteborg 1924), har jag så sent blivit uppmärksammad på detsamma, att jag icke i detta arbete kan taga kritisk ställning till inlägget. Jag vill blott påpeka, att själva andemeningen i Lindquists tolkning (inskriften — en spådom om erotisk framgång för den ungmö, som skulle ärva spännet) rätt väl stämmer med den av mig påvisade gematrien (22 och 7 symbolisera arv och lycka). Ett par runor har jag dock läst på annat sätt än Lindquist.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0210.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free