- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1929. Elektroteknik /
4

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

8 TEKNISK TIDSKRIFT

2 febr. 1929

å andra sidan också, att lokalen på grund av dess
byggnadssätt gav i vissa tonlägen upphov till
resonansfenomen av menlig inverkan. En riktig
manövrering av mikrofoner och draperier i kombination ställde
sig därför rätt besvärlig med hänsyn till de inbördes
helt olika programavsnitt, en kvällsutsändning
vanligen innehåller.

I och med Motalastationens tillkomst samt därmed
emellanåt förekommande fall av dubbel
programsändning gjorde sig behovet av ytterligare en studio
allt starkare gällande. Provisoriskt hade redan
tidigare programchefens kontorsrum tagits i anspråk,
företrädesvis för föredrag och kammarmusik. Till
följd av trångboddheten hos lokalerna samt bristen på
möjligheter till utvidgning blev anskaffandet av nya
lokaler så småningom ofrånkomligt, av vilket
huvudsakliga skäl ifrågasatta åtgöranden och ombyggnad
av studion fingo anstå i avvaktan på att definitiv
avflyttning skulle äga rum.

Nuvarande studiolokaler.

Våren 1927 förhyrdes av aktiebolaget Radiotjänst
nya lokaler i det fastighetsaktiebolaget Huvudstaden
tillhöriga nybygget Kungsgatan 8. Hela våningen
5 tr. reserverades till studioutrymmen,
mottagnings-och väntrum, varjämte en i samma höjdplan i det
närliggande huset Brunnsgatan 7 belägen våning även
togs i anspråk.

En planskiss av dessa lokaler är visad i fig. 5.
Samtliga mot Kungsgatan liggande rum inreddes till
väntrum, under det att studiolokalerna förlades mot
gårdssidan. Inalles finnas tre st. dylika, å figuren
betecknade med A, B och C. Den första av dem eller
den s. k. stora studion mäter i längd 16,3 meter, i
bredd 9,8 samt har en största höjd i tak av 4,8 meter.
På grund av dess läge omedelbart under takstolarna
har innertaket en viss lutning vid sidorna, såsom
synes å den fotografi, som här återges. Det
innanför stora studion liggande mindre rummet har inretts
för programledarens räkning i och för kontroll av
utsändningarna m. m. Studion B, vanligen kallad
talstudion, är till sin volym betydligt mindre och har
endast dimensionerna 7,0 m längd X 5,7 m bredd X 3.0
m höjd. Den i huset mot Brunnsgatan liggande
studion C slutligen, den s. k. buller studion, är av måtten
resp. 9,3 X 7,8 X 3,2 meter.

Fig. 6. Interiör från stora studion Kungsgatan 3 (1928).

Vid inredningen av de nya lokalerna togs från
början fasta på de olika uppgifter, för vilka de äro
avsedda att användas. Stora studion är sålunda
främst till för musikaliska framföranden med större
orkesterbesättning, studiooperor, teater och dyl.,
talstudion för föredrag, musiksoli och kammarmusik,
samt bullerstudion, såsom namnet anger, för
alstrandet av sådana akustiska effekter, som åtfölja
utförandet av teaterstycken, exempelvis storm och vind,
vågbrus, åska etc.

Största intresset knyter sig till stora studions
inredning, vilket enligt lämnade allmänna direktiv
skedde på följande sätt: längs samtliga väggar
uppsattes å’ nederdelen träpanel till en omfattning av
40 % av väggytan samt gående till överkant å
fönsterfoder, strax innan taklutningen börjar.
Utrymmet mellan panelerna, lagda horisontalt,
utfylldes med dämpande beklädnad. Samtliga tak och
väggar inkläddes med enkelt lager hårfilt med
undantag av bortre gavelväggen c—d, vilken försågs med
en å väggputsen lagd beklädnad av plywood.
Ovanpå hårfilten klistrades ett lager tunn papp i och för
erhållande av jämn yta för den slutliga
ytbehandlingen (tapetsering). Över golvet i dess helhet som
vanligt mjuk matta.

Avsteget vid inredningen av denna studio i
jämförelse med den föregående ligger främst däri, att all

/É.3 w.

-tm

A

Fig. 5. Plan av studioutrymmena Kungsgatan 8.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:11:58 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1929e/0008.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free