- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1933. Skeppsbyggnadskonst /
6

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 1. Jan. 1933 - Rudolf A. Furrer: M/S "Mythen"

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

TEKNISK TIDSKRIFT
21 JAN. 1933

Fig. 8 och 9. Mallspant.
tid åt regleringen av cirkulations vattnet s temperatur och icke heller åt salongernas uppvärmning äro automatiskt verkande regulatorer (SAMSON) installerade. Dessa bestå av två apparater. Den ena är en vätskebehållare, uppställd i det rum eller insatt i den vattenledning, där temperaturen skall hållas konstant. Vid temperaturvariationer utvidgas eller sammandrages vätskan. Genom ett kapillarrör ledes vätskan till den andra apparaten, där den påverkar en ventil. A "Mythen" hålles cirkulationsvattnets temperatur konstant vid 60°C. Den första apparaten, dvs. vätskebehållaren, är monterad så, att den omspolas av cirkulationsvattnet. Den andra apparatens ventil är inbyggd i färskvattenledningen och reglerar den vattenmängd, som avkyler cirkulationsvattnet.
Luftens temperatur i salongerna hålles konstant vid 20°C. I varje salong finnes därför en vattenbehållare (apparat nr 1), som genom kapillarröret påverkar den ventil, vilken reglerar tilloppet av cirkulationsvattnet till radiatorerna under sofforna. Om temperaturen i salongen sjunker under 20°C, blir därför vätskevolymen i temperaturregulatorn mindre. Då öppnas tillhörande ventil mer, och en större vattenmängd cirkulerar genom radiatorerna. Stiger åter temperaturen, minskas vattentillförseln eller av-stänges helt. - Genom att radiatorer och rörledningar tillverkades av en aluminiumlegering, sparades åtskillig vikt. – Om motorerna en längre tid icke varit i gång, kan cirkulationsvattnet och därmed salongerna uppvärmas medelst en liten oljeeldad
Fig. 10 och 11. Bordläggniiigäarbeten.
ugn. Biljettförsäljarens rum liksom toaletten uppvärmes genom motorernas avgaser.
Skrovets olika avdelningar länsas med hjälp av två maskindrivna pumpar och en handpump. En dynamo om l 000 watt genererar elektrisk ström till belysning, strålkastare, radioapparat m. m. Överflödig ström ackumuleras i ett kadmium-nickel-batteri med 220 amp.-tim. kapacitet.
Däckshus och överbyggnader bruka vi annars utföra av järnplåt med invändig träbeklädnad. Också här måste ett lättare byggnadssätt utfinnas, samtidigt som underhållskostnaderna borde minskas. På våra äldre båtar hava vi nämligen rätt så ofta större reparationer, på grund av att järnet rostar och träet ruttnar.
A Fu m i n i u m -1 n d u s t r i e A. - G., Neuhaussen, har sina bruk i Chippis, inne i fjällen i kantonen Wallis. Bolaget har därstädes kraftstationer om 150 000 hk. Firmans första bruk låg vid Rheinfall i Neuhaussen, där huvudkontor och laboratorier fort-
Fig. 12. Skott,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 13:27:25 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1933s/0008.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free