- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1933. Skeppsbyggnadskonst /
16

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 3. Mars 1933 - Varv och verkstäder

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

16
TEKNISK TIDSKRIFT
18 MARS 1933
Lastmotorfartyget "Vikingland" (4275 tdw), isbrytaren "Göta Lejon" (4000 ihk) och tankskeppet "Josefina Thordén" (9830 tdw), levererade i fjol av Eriksbergs varv.
Tankmotorskeppet "Josefina Thordén’
Isbrytaren "Göta Lejon" ..........
Lastmotorskeppet "Vikingland" ...
Tdw Sv. brt Ihk 9 830 6 560 2 800 - 1355 4 000 4 275 2 627 3 70>0 De båda sistnämnda sjösattes även förra året, medan "Josefina Thordén" löpt av stapeln 1931. Detta fartyg levererades till Rederiaktiebolaget Suomi i Helsingfors och är Finlands största tankskepp, insatt i trafik mellan Mexikanska golfen och hemlandet, för vilken route det tidsbefraktats på fem år av A.-B, Nobel Standard. Anmärkningsvärt är, att detta tankskepp med hänsyn till sin avsedda route byggts med full isförstärkning enligt Lloyd’s fordringar.
Av Göteborgs nya isbrytare "Göta Lejon" lämnades en beskrivning i S k e p p s b. nov. 1932, sid. 82. Tilläggas må, att fartyget, som har l 900 tons deplacement, fram-drives med två trippelångmaskmer på normalt 2 500 resp. l 500 ihk, den kraftigare drivande en akterpropeller, den andra en förpropeller, båda av nickelstål. Vid arbete i svårare packis kan maskinen med direkt ånga på medeltryckaren forceras, så att det vridande momentet ökas Ångan levereras från fyra oljeeldade enkeländade pannor med 4,15 m diam. och tre eldstäder, försedda med How-dens forcerade drag. Arbetstrycket är 14 kg/cm2 Pannrummet är beläget mellan det förliga och det aktra maskinrummet med passage mellan pannorna. Två piktankar på tillsammans 107 ton finnas i fören och en på 84 ton akterut för snabbtrimning, som utföres med cir-hulationspumparna, vilka hava en kapacitet av 30 ton
per min. Krängningstankar på tillsammans 92 ton hava anordnats på huvuddäcket, betjänade av en luftkompressor, som blåser vattnet från den ena sidan till den andra på ungefär en halv minut.
M/S "Vikingland" är ett märkligt fartyg i flera avseenden. Det levererades på den korta tiden av tio månader efter kontraktets tecknande i februari förra året, och är ett av de få fartyg, som då beställdes. "Vikingland" är av shelterdäckstyp med häckakter, ett större däckhus midskepps, halvback och fallande stäv Sex lastrum finnas, betjänade av tio 5-tons bommar och en 25-tons bom för tyngre last på fockmasten. Två stora djuptankar med tillsammans 563 tons kapacitet hava inbyggts förom motorrummet, närmast avsedda för vegetabilisk olja, men även användbara som torrlastrum. Djuptankarna äro försedda med värmeslingor för oljans uppvärmning. Eldsläckning i lastrum och mellandäck sker med kolsyra, som manövreras från motorrummet. Däckshuset midskepps innehåller bl. a. en avdelning för 12 passagerare, fördelade i ljusa och rymliga tvåmans-hytter, jämte en elegant matsalong med god plats för 20 personer. På båtdäcket ovanför finnes en rök- och sällskapssalong. Propellermaskinen är en 6 cyl 2-takt dubbelverkande dieselmotor av B. & W.typ, med 450 mm cyl. diam. och l 200 mm slaglängd, den första byggda av sitt slag i Sverige.
.778 dockningar och 46 sliptagningar verkställdes i fiol vid Eriksberg.
Den l jan. i år stod ett tankmotorskepp om 9 800 tdw Nr 244, På stapel, beställt av H. Ditler Simonson & Co’ Oslo. Fartyget klassas i Det Norske Veritas och får samma huvuddimensioner och maskineri som "Josefina Thordén".
Skeppsredare Leif Hoegh, Oslo, har beställt ett liknande tankskepp om 9800 tdw.
Varvet hade även före årsskiftet tecknat kontrakt med A.-B. Banantransport, Stockholm, om byggande av två koml. last- och passagerarfartyg med rel. hög fart Dessa erhålla följande huvuddimensioner:
Längd mellan perp................ 296’__O*
Mallad bredd ................\\ 40’-6"
Mallat djup till huvuddäck........ 18’-O"
= 9^,22 m = 12,35 m
= 5,486 m
shelterdäck ....... 25’-6" = 7/m m
Fartygen avses för banantransport och erhålla för detta ändamål isolerade lastrum om 90 000 kbf vilka tempereras på lämpligt sätt medelst ett kraftigt kylma-skmeri. Lastrum om 15 000 kbf för styckegods och 7 000 kbf for bensinlaster i fat finnas dessutom. Lastluckorna bliva 5, betjänade med 8 bommar och 8 elektriska vinschar. Inredning med mat- och röksalonger samt hytter for 12 passagerare, ävensom sedvanlig inredning för befäl och övrig besättning anordnas. Propellermaskineriet kommer att bestå av två dieselmotorer, utvecklande 3 000 ahk, och farten beräknas till 16 knop. Allt hjälpmaskiner! inrättas för elektrisk drift. Varvets ledning är oförändrad.
En till Danmark levererad bogserbåt "Urd" (överst) samt tullkryssaren "T. V. 14", båda i fjol byggda av Lödöse varv.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 13:27:25 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1933s/0022.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free