- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1933. Skeppsbyggnadskonst /
22

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 4. April 1933 - Rudolf A. Furrer: M/S "Mythen"

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

TEKNISK TIDSKRIFT
15 APRIL 1933
Fig. 21 Anticorodal-skelett till bänkar i försalongen.
Fig. 22. Radiator av aluminiumrör.
borttagna. De svetsade långväxlarna på bordläggningarna synas tydligt; spantens och vägarnas bit-svetsar kunna även utvändigt här iakttagas.
I detta sammanhang må omnämnas att hela järnkonstruktionen blev överdragen med zink enligt SCHOOPS metalliseringsförfarande med sprutpistoler till skydd mot rost. Då spanten fastsvetsades, bortbrändes zinken delvis också på utsidan av bordläggningsplåtarna. Sedan svetsfogarna slipats släta på skrovets yttersida påsprutades därför zink för andra gången. Fig. 17 visar "Mythen"s järnkonstruktion i huvudsak färdig.
Anticorodal-däckshusets hopsättning, innan det flyttats över till skrovet i övrigt, framgår av fig. 18. Trämallar användes även här. Fig. 19 visar en del av akterdäckets brädgång, även den av anticorodal. På fig. 20 synes anticorodal-konstruktionen till bänkarna i den aktre salongen, vilka efteråt försågos med plyschklädda dynor. Också en del av väggarna kläddes med plysch. Under bänkarna anbringades
värmeapparaterna (radiatorerna). Skelettet till bänkarna i den främre salongen visas på fig. 21. En autogensvetsad radiator av aluminiumrör synes i förgrunden på fig. 22. Nästa bild (fig. 23) visar ett fönster midskepps, vilket kan skjutas upp under taket. Ram och styrskenor äro av anticorodal.
Salongens väggar och tak isolerades mot värme och kyla. Till väggarna användes korkplattor. Taken däremot isolerades med alfol, som består av aluminiumfolier, vilka delvis skrynklas till under inläggningen (fig. 24). Isoleringen sker genom värmestrålarnas reflektion mellan de många blanka metallytorna. På bilden synes isoleringsmaterialet, innan taket invändigt täcktes med l mm tjock anticorodal-plåt. Fig. 25 visar en interiör av den färdiga aktre salongen. All anticorodal är hållen i sin naturliga färg och polerad, således icke målad.
På fig. 26 synes båten, som nu i det närmaste är färdig sedd akterifrån, och fig. 27 visar midskepps-och förpartiet med styrhytten och luckan i taket.
Fig. 28 är en interiör av styrhytten i fullbordat skick. Vi tänka oss nu taga en tur på Vierwald-stättersjön med den färdiga "Mythen". Först gå vi ned i maskinrummet och öppna ventilen på en av de tre startluftflaskorna och återvända sedan upp till styrhytten. På manometern synes att startluftens tryck är 60 atm. Genom öppnande av en ventil slappes startluften in i mblåsningsluftledningen, tills vi där hava 45 atm. Bränsleregleringsarmen föres ned, så den står ungefär horisontellt. Därefter öppnas startventilen ett ögonblick, och babordsmotorn är igång. På apparattavlan avläsa vi, att varvtalet är ca 700 per min., och att inblåsningslufttrycket är ca 50 atm, varjämte en liten lampa visar, att oljetrycket, dvs. trycksmör j ningen, är i ordning. Visaren på cirkulationsvattnets pyrometerskala står ännu långt nere. Efter hand stiger den, och vid 60°C blir den stående, emedan den tidigare omnämnda temperaturregleringen kommit i funktion. Styrbordsmotorn startas nu på liknande sätt, genom att manövrera till denna hörande ventiler.
Vi äro nu klara att lägga ut från bryggan i Luzern. Förtöjningarna lossas, och vi flytta den ena eller båda av de på fig. 28 synliga armarna med tvärhandtagen föröver. Axelledningen inkopplas då, och propellern arbetar framåt, med motorerna fortfarande arbetande vid 700 v./min. Farten skall dock strax ökas. Armarna med kula överst flyttas då också föröver. Regulatorn, som nyss höll varvtalet vid
Fig. 23. Uppskjutbart fönster.
Fig. 24. Alfol-isolering för salongstaket under inläggning.
Fig. 25. Aktersalongen färdig.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 13:27:25 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1933s/0028.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free