- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1933. Skeppsbyggnadskonst /
66

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 9. Sept. 1933 - Anders Rosborg: Stockholms stads nya brandbåt "S:t Erik"

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

66
TEKNISK TIDSKRIFT
16 SEPT. 1933
Fig. 5. Sektion av pumpaggregatet, levererat av a.-b. de Lavals ångturbin.
tionsritning, mata vattnet genom en gemensam huvudledning till de resp. vattenstationerna, nämligen 3 vattenstrålkastare, ett slanghuvud för 6 slangar samt en mindre ledning till skumsläck-ningspumparna. Vid 100 m vattentryck kunna pumparna avge 7200 liter vatten per minut och vid 70 meter 11 000 1/rnin., vilken vattenmängd kan på godtyckligt sätt fördelas på de resp. vattenstationerna. De båda förliga och akterliga vattenstrålkastarna hava till uppgift ej blott att vara strålkastare för släckning, utan även att, då båten ligger i arbete å fritt vatten, utan förtöjning, genom sina stråltryck hålla motvikt mot den stora strålkastarens sidotryck, så att båten kan hållas stillaliggande.
Skumsläckningsanordningen. Denna metod, som redan ett antal år varit
effekten för över till de båda Zeta-pumparna, levererade av a.-b. de Lavals ångturbin och fullt identiska med dem, som finnas å systerbåten "Phoenix". De äro 2-hjuliga och arbeta med 2 500 v./min. vid motorns 375 v./min, och’ fördenskull erfordras en, även av ångturbinbolaget levererad kuggväxel med motsvarande utväxling. Denna växel synes uppfylla alla tänkbara anspråk på precisionsarbete. Förutom den för frikoppling nödvändiga friktionskopplingen, system Hill, å motoraxelns förände, överföres kraftmomentet till växeln genom en elastisk koppling, bestående av 22 med gummihylsor skodda medbringar-pinnar. Fig. 4 visar en sektionsritning av växeln och dess växelhus. Kuggkransen är av smitt stål, krympt på ett solitt nav av gjutjärn, som är utbildat till svänghjul. Enär kuggbanans periferihastighet är rätt hög eller 16 m/sek., måste kuggsmör j ningen ske medelst insprutning av olja direkt i kuggingreppen och medhjuls, vilket åstadkommes med en av drevaxeln direktdriven kugghjulspump, vilken upptager den förbrukade oljan i växelhusets botten och driver den genom oljekylaren och vidare till de respektive oljeinsprutningsmunstyckena. För att erhålla tillräcklig begynnelsesmörjning före växelns igångsättning finnes en särskild handpump i kombination med oljeeldningen.
Varje vattenpump kan genom en enkel klokoppling frånkopplas. Pumparna, av vilka fig. 5 visar en sek-
i bruk inom vår brandkår, avser att, för undvikande av den vanligtvis förödande vat-tenbegjutningen vid eldsläckning i dess ställe täcka de brinnande partierna med ett luftisolerande skikt, i detta fall ett slags såpskum, bildat av ett i förväg berett såpämne, saponin, jämte en mindre del vatten samt mycket luft såsom löddringsmedel. Förfaringssättet är sådant, att saponinlösningen tappas från en tank ned till ett rör, i vilket det medtages av vatten från huvudledningen; och de båda delarna tillsammans rinna till två rotationspumpar, vilka samtidigt med vattnet insuger en del luft. Det hela blåses med stor hastighet och ett visst tryck genom en borstapparat, i vilken det lätta, voluminösa skummet utbildas och sprutas genom slangar och strålrör i vanlig ordning ut över de brandställen, som skola i högre grad skyddas ej blott mot förbränning utan även mot vatten. Den anordning för detta ändamål, som nu inmonterats å "SitErik", är levererad genom Holmbergs importaktiebolag, Stockholm, och består till huvudsaklig del av två rotationspumpar jämte anordningar för dessas drift medelst en från huvudmotoraxelns förlängning driven kuggväxel, vilken kan tillkopplas medelst Hill-friktionskoppling. Båtens saponin-be-hållare, rymmande 600 liter, är beräknad giva 600 m3 skum. Denna skummängd täcker med c:a 10 cm tjocklek, även för svårare fall fullt tillräcklig, en yta av c:a 6000 m2. För skumsläckningen är anordnat å däck ett slanghuvud för 4 slangar. Fig.
Fig. 6 och 7. Skumsläckningsprov.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 13:27:25 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1933s/0072.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free