- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
1

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 1. 6 jan. 1934 - Vid årsskiftet 1933-34 - Presidieskifte i Teknologföreningen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

TEKNISK TIDSKRIFT

HÄFT. 1 UTGIVEN AV SVENSKA TEKNOLOGFÖRENINGEN 6 JAN.
ÅRG. 64 HUVUDREDAKTÖR: CARL KLEMAN 1934

INNEHÅLL: Vid årsskiftet 1933-34. - Presidieskifte i teknologföreningen. - Teknologföreningens fortsatta utveckling. - U. S. A. det stora frågetecknet i konjunkturutvecklingen. - Notiser. - Sammanträden.

VID ÅRSSKIFTET 1933-34.

Efter 1920-21 års kris tog det flera år förrän man ansåg sig kunna fastslå att en varaktig ljusning i den ekonomiska konjunkturen inträtt. Om vi minnas rätt dröjde det ända till framemot 1925, innan man övergav talet om den förfärliga lågkonjunkturen och vågade skymta en om än så svag ekonomisk förbättring. I själva verket befann man sig då redan ett gott stycke på väg i uppförsbacken, fastän sikten förvillades av en del sviter från själva krisen.

Det förefaller som om för närvarande ett liknande förlopp äger rum. Redan hösten 1932 lär väl som helhet betraktad den senaste krisen ha ebbat ut och en svag förbättring i de ekonomiska förhållandena inträtt. Denna förbättring har under det nyss förflutna året ökat. För Sveriges del har den varit påfallande för ett antal av våra största och viktigaste exportartiklar. De priser som producenterna kunna betinga sig äro visserligen ännu på många håll låga, men det viktigaste är dock att stora delar av produktionsapparaten gå för fullt och ge arbete och bröd. Hur förhållandena gestalta sig ute i världen, undandrager sig vårt direkta bedömande.

Ett konstaterande av den sålunda inträdda ekonomiska förbättringen här i Sverige innefattar intet omdöme om huruvida alla krisens följder ännu likviderats. Sannolikt har så ej skett. Icke heller fälles något omdöme över det sätt varpå den uppåtgående konjunkturen kommer att förlöpa. Kommer den att relativt snabbt brytas av skärpta politiska och handelspolitiska motsättningar eller kommer den måhända att stå sig tack vare eller i trots av allt det ekonomiska kvacksalveri som uppblomstrat under depressionen? Komma vi tilläventyrs att ganska hastigt föras till toppen av en ny högkonjunktur, bakom vilken återigen stupar en brant utförsbacke, eller kunna vi hoppas på en lång och behaglig stigning upp till nästa topp med stigningen endast då och då avbruten av små utförslutningar som temporärt beröva oss några av de gjorda framstegen? Om allt detta veta vi intet. Det skulle ligga nära till hands tro att alla de konjunkturstimulerande åtgärder som vidtagits, statsarbeten, subventioner, myntrealisation m. m. skola, när förutsättningar i själva konjunkturförloppet föreligga, verka i hög grad drivande på konjunkturplantan, men icke heller samma stabila och något långsammare väg som utmärkte decennierna kring sekelskiftet förefaller utesluten.

I den nyårshälsning som enligt gammal god sed framföres vid ett årsskifte inlägga vi från dessa utgångspunkter icke förhoppningar om en hektiskt uppblomstrande ny ekonomisk konjunktur med dess mångahanda förvillelser utan önskningar om en jämn tillgång av strävsamt arbete åt alla, ett arbete som för vårt näringsliv sakta och varligt längs en lång och jämn sluttning upp till nästa nedom molnen liggande konjunkturtopp.

PRESIDIESKIFTE I TEKNOLOGFÖRENINGEN.

Med 1934 års ingång äger den förändringen rum i Svenska teknologföreningens presidium, att såväl föreningens hittillsvarande ordförande, direktör Kristoffer Huldt, som dess andre vice ordförande, direktör Gunnar Magnuson, då lämna sina poster, under det att myntdirektör Alf Grabe inträder som ordförande och direktör Sten Westerberg som andre vice ordförande. Förste vice ordföranden, direktör Uno Forsberg, kvarstår även under år 1934 och förmedlar därmed kontinuiteten inom presidiet.

Det avgående presidiets verksamhet inom föreningen har präglats av stark aktivitet. Den har väl i många avseenden betytt ett fullföljande av tidigare intentioner och har väl ej heller helt kunnat undgå inverkan av det ekonomiska tidsläget, vilket

illustration placeholder
Kristoffer Huldt.


illustration placeholder
Gunnar Magnuson.


illustration placeholder
Uno Forsberg.


illustration placeholder
Sten Westerberg.


illustration placeholder
Alf Grabe.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri May 10 12:29:33 2019 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0011.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free