- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
10

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 2. 13 jan. 1934 - Svenska teknologföreningen under år 1933

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Bland industrimän synes man tyvärr ej sällan fästa stark vikt vid att få in unga, "anpassbara" krafter och vara obenägen för att placera äldre ingenjörer, trots skicklighet och rik erfarenhet, under förmenande att de äldre ha svårare följa uppdragsgivarens desseiner. Detta innebär tyvärr en svårighet, då det gäller placering av ofta högt kvalificerade, men stundom något till åren komna ingenjörer. Statistiken tyder på att arbetslösheten är mest förefintlig inom mekaniska och elektriska facken. Även många väg- och vattenbyggare hava sökt anställning, men här äro nog även platsmöjligheterna större. Några allt för vittgående slutsatser böra emellertid ej dragas av nu föreliggande statistik, då densamma av anförda skäl ingalunda får anses avspegla verkliga läget å arbetsmarknaden inom ingenjörsfacket. Det är att hoppas, att förståelsen för det arbete, som S. T. A. påtagit sig, skall snabbt tränga igenom bland industriens män i alla grader, så att centralens verksamhet blir till bestående gagn för arbetsgivare såväl som anställda.

Avdelningen Svenska arkitektföreningen har verkställt en särskild utredning rörande arbetslösheten inom arkitektyrket, som befunnits rätt omfattande, särskilt i Stockholm. Genom avdelningen har sedan i våras bedrivits en speciell arbetsförmedling för arkitekter, varvid det lyckats bereda ett 20-tal personer tillfälligt eller mera stadigvarande arbete.

Arbetsprogrammen vid de allmänna sammanträdena hava som vanligt varit av rätt växlande art. Vår utrikeshandels problem, särskilt ur ingenjörs- och arbetslöshetssynpunkt har diskuterats med envoyé Gustaf Wallenberg som inledare. I föredrag vid årsmötet, som hölls i Stockholm, talade generaldirektör Malm om vägtrafikproblemen, överingenjör Erik Aug. Forsberg om arbetslösheten sedd ur ingenjörernas synvinkel och civilingenjör Knut Larsson om telefonautomatisering på landsbygden, varjämte i en trilogi föredrag av överdirektör Gavelin, bergsingenjör Oscar Falkman och fil. dr Axel Lindblad lämnades en överblick av våra nationella tillgångar av ädelmalmer och särskilt deras storstilade nyttiggörande vid Boliden och Rönnskär.

Under februari och mars pågick en talrikt besökt föreläsningsserie om "Metallernas egenskaper i avseende på hållfasthet och vid bearbetning" avslutad med ett allmänt sammanträde med föredrag av överingenjör O. Wiberg om materialprovningar.

Till ett extra sammanträde på våren voro elever från de högsta avdelningarna vid K. T. H. och Chalmers särskilt inbjudna. Civilingenjör Carl Montelius redogjorde därvid för den mångsidiga användningen av den sinnrika imoskruven, och en dansk gäst, ingenjör Paul Bergsøe, gav en inblick i den moderna vetenskapens ställning till det materiella universums byggnad. Vid en utflykt i september studerades de stora industrianläggningarna i Sandviken och Karskär. Även huvudstadens nya spårvägstunnel har besiktigats och vid novemberstämman dryftades ingående det av kommitterade från S. I. S. och jernkontoret utarbetade förslaget till järn- och stålnormer.

Normeringsarbetena inom avdelningen för Mekanik och avdelningen Svenska elektroingenjörsföreningen hava med understöd från S. I. S. fullföljts.
Bl. a. har under året grafiska symboler för elektrisk teleteknik godkänts av såväl Elektroingenjörsföreningen som av E. S. K. och S. I. S. (S. T. F. handbok XL). Av en kommitté, utsedd av avdelningen för Mekanik, har framlagts förslag till normer för provning av förbränningsmotorer. Lastkrokskommittén har med ekonomiskt stöd från intresserade firmor igångsatt vissa specialprovningar.

En teknisk ordlista för hiss-, omlastnings- och transportanordningar har efter omfattande kommittéarbete, antagits av avdelningen för Mekanik och utgivits såsom S. T. F. handbok XXXVII.

Officiella utlåtanden hava under året avgivits angående sträckgränsen för stål, omorganisationen av väg- och vattenbyggnadsstyrelsen (avd. V), Skatteutjämningsberedningens utlåtande III, i vad rör vägväsendet (avd. V), och den officiella bostadsstatistiken (avd. A).

Kommittéutredningar pågå vid årsskiftet beträffande omnämnda förslag till järn- och stålnormer, sakkunnigebetänkande om förbättrad utbildning i stadsplanekonst m. m., industriella självkostnadsberäkningar (avd. I), allmänna bestämmelser för byggnadsentreprenader samt byggnadsindustriens rationalisering (avd. A o. V).

Till Sveriges maskinindustriförenings standardkommitté hava avgivits yttranden (avd. M) i en serie ärenden och rörande ytterligare ett antal dylika äro remisser vid årets utgång ännu under behandling.

Ett från Sveriges industriförbund framställt förslag om utarbetande tillsammans med S. T. F. av förslag till standardformulär för vissa verkstadsleveransavtal och för avtal om leverans av elektrisk energi för industriella behov var vid årsskiftet ännu under styrelsens handläggning.

Samarbetet mellan de nordiska tekniska föreningarna har utom ovan omnämnda föredrag i Stockholm av ingenjör Bergsøe lett till föredrag i Köpenhamn av professor Hubendick om Hesselman-motorn, i Oslo och Trondheim likaledes av professor Hubendick om generatorgasdrivna motorfordon samt i Helsingfors av disponent Wesslau angående Boliden och Rönnskär.

Vid Världskraftkonferensens sektionsmöte i Stockholm och den i samband därmed ordnade kongressen för höga dammar utövade S. T. F. värdskap vid en mottagning, ordnad i fyra fackgrupper. Under 1933 har XIII allmänna svenska kemistmötet och IX nordiska arkitektmötet ägt rum i Stockholm, organiserade av föreningens resp. avdelningar.

Rörande i övrigt arbetet inom avdelningarna hänvisas till särskilda redogörelser, men framhållas må två inom vida kretsar mycket uppskattade studiekurser, nämligen en högre kurs i vägbeläggningsteknik i mars, anordnad, med 6 000 kr. bidrag av automobil-skattemedel, av avdelningen för Väg- och vattenbyggnadskonst, vars föredrag och diskussioner med rubrik Kompendium i vägbeläggningsteknik i dagarna utkommit, såsom nr 10 i serien "Skrifter utgivna av S. T. F.", samt en av avd. för Industriell ekonomi och organisation i november ordnad kurs i affärsteknik.

Såsom gåvor har föreningen haft förmånen mottaga ytterligare ett antal aktier i S. T. F:s fastighetsaktiebolag, så att vid årsskiftet 5 343 av befintliga 5 540 preferensaktier och 30 av befintliga 80 stamaktier äro i föreningens ägo. Biblioteket har välvilligt ihågkommits med talrika donationer i form av böcker och tidskrifter.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0020.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free